Σοφοκλής Σοφοκλέους Παλινωδίες...και δυσκολίες περί στοιχήματος

Παλινωδίες...και δυσκολίες περί στοιχήματος"Έχω κάνει μια τηλεφωνική έρευνα μεταξύ φίλων και γνωστών και η συντριπτική πλειοψηφία πιστεύει ότι υπάρχει ζωή στο φεγγάρι. Σκέφτομαι να την πάρω του Ιωνά για τα περαιτέρω…", τάφε έφη, με μπόλικη δόση ειρωνείας, Κωστάκης Κουτσοκούμνης τον Σεπτέμβριο του 2015, με αφορμή την έρευνα του ΠΑΣΠ για τα στημένα παιχνίδια στην Κύπρο και τη συνάντηση που έγινε με τον Υπουργό Δικαιοσύνης Ιωνά Νικολάου... Ένα χρόνο μετά, στις 4 Οκτωβρίου, ο πρόεδρος της ΚΟΠ παραδέχεται στην εκπομπή "Θύρα Σίγμα", ότι το θέμα με τα στημένα παιχνίδια στην Κύπρο είναι "εμπάτε σκύλοι αλέστε...".

Βεβαίως, η τελευταία αναφορά του Κουτσοκούμνη έγινε με αφορμή την αλλαγή του στάτους εξέτασης των υπόπτων παιχνιδιών από την Ουέφα, σε βαθμό που να μην καταλογίζει πλέον ευθύνη, με αποτέλεσμα να πάνε περίπατο τα μέτρα και οι ποινές που πήραν από κοινού ΚΟΠ και Υπουργείο Δικαιοσύνης. Η μεγαλύτερη ουσία, όμως, είναι στο γεγονός ότι και ο Κουτσοκούμνης παραδέχεται και δημόσια ότι έχουμε, πρόβλημα και μάλιστα πολύ μεγάλο. Από την ειρωνεία του 2015, προσγειώθηκε ανώμαλα στην πραγματικότητα του 2016 και στην αδυναμία του συστήματος να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.

Από την άλλη μόνο αφελείς και μικρά παιδάκια θα πιστέψουν ότι το πρόβλημα με τα στημένα είναι σημερινό. Χρονολογείται προ πολλού , αλλά τα τελευταία χρόνια με την άνθηση του διαδικτυακού τζόγου έχει καταστεί ανεξέλεγκτο. "Δυστυχώς μας αχρηστεύει το προϊόν" έλεγε με πικρία ο πρόεδρος της ΚΟΠ στην "Θύρα Σίγμα"!! Και εμάς, όλων των υπολοίπων που αγαπούν το άθλημα ως άθλημα και όχι ως κερδοφόρο προϊόν, μας αχρηστεύει τα ιδεώδη και την αγνότητα του αθλήματος και όχι του προϊόντος σου.

Είναι απόλυτα φυσιολογικό, από την στιγμή που το ποδόσφαιρο θεωρείται παγκοσμίως ως κερδοφόρο προϊόν, λόγω τηλεοπτικών δικαιωμάτων-διαφημίσεων-χορηγήσεων-στοιχήματος κ.τ.λ., να αναπτυχθεί και η χειραγώγηση ενός ποσοστού αγώνων, για στοιχηματικούς λόγους. Το ίδιο, προφανώς, και σύμφωνα και με την Ουέφα, γίνεται και στο Κυπριακό πρωτάθλημα, προφανώς από εξωγήiνους κατά τον Κουτσοκούμνη του 2015 και από κάποιους συγκεκριμένους που κινούνται ανάμεσα μας και δεν μπορεί να εντοπίσει ο κυπριακός νομοθέτης, κατά τον Κουτσοκούμνη του 2016 (εξού και το "εμπάτε σκύλοι αλέστε").

Τι κάνουμε από δω και πέρα; Αφήνουμε τα σκυλιά άλυτα; Ο Κουτσοκούμνης πολύ ορθά τονίζει την ανάγκη για άρση του απόρρητου των τηλεφωνικών συνομιλιών και την κατάθεση τους, ως τεκμήρια για δίκη. Το θέμα, όμως, είναι γενικότερο και αγγίζει και άλλες πτυχές της κοινωνίας, πέρα του στοιχήματος. Είναι όμως αναγκαίο και επείγον να γίνει. Είναι ένα σημαντικό μέτρο καταστολής, από την στιγμή που τα χέρια της ΚΟΠ είναι δεμένα, εξαιτίας της νέας πολιτικής της Ουεφα να μην καταλογίζει ευθύνες σε Σωματεία.

Είναι όμως, απλώς θέμα νομοθεσίας; Ασφαλώς όχι. Πρώτα και κύρια είναι θέμα νοοτροπίας και ηθικής, πράγματα σπάνια γενικώς εδώ στην Κύπρο...


Top