Σοφοκλής Σοφοκλέους Επανασχεδιασμός σε λευκή κόλλα

Επανασχεδιασμός σε λευκή κόλλαΓράφαμε πριν ένα μήνα (2/11) ότι «το πρόβλημα της Ομόνοιας είναι γενικότερο και έξω από τις τέσσερεις γραμμές του γηπέδου. Και δεν αναφερόμαστε στο οικονομικό. Φτάνει πια αυτή η "καραμέλα". Απλώς το οικονομικό είναι μέρος του γενικότερου προβλήματος….Το να φύγει ο Καϊάφας και να έρθει κάποιος άλλος να δουλέψει πάνω στο ίδιο σύστημα δεν θα οδηγήσει πουθενά…Οι μεγαλύτερες ευθύνες βρίσκονται αλλού. Σε εκείνους που διαχειρίζονται (διοικητικά) και σχεδιάζουν την πορεία της... Οι κατά καιρούς αναδιαρθρώσεις (φύγε εσύ, έλα εσύ) δεν έχουν ουσιαστικό αποτέλεσμα. Επανασχεδιασμό σε λευκή κολλά χρειάζεται η Ομόνοια».
Το ότι δεν κέρδισε ούτε την Ένωση, ούτε και την ΑΕΛ η Ομόνοια λίγη σημασία έχει, μπροστά στο άλυτο εδώ και χρόνια πρόβλημα της. Και το μεγάλο ερώτημα είναι ποιο είναι αυτό το μεγάλο πρόβλημα της Ομόνοιας. Άλλοι λένε ότι είναι η εμπλοκή του ΑΚΕΛ στο Σύλλογο, άλλοι λένε οι ετεροχρονισμένες πολιτικές και πρακτικές που ακολουθούν τα εκάστοτε διοικητικά συμβούλια, άλλοι λένε το οικονομικό και άλλοι η διαιτησία, οι παίχτες, οι προπονητές κ.τ.λ.
Τι είναι, λοιπόν, αυτό που φταίει για την κακή εικόνα που εκπέμπει η Ομόνοια Το να προσδιορίσεις ένα και μοναδικό λόγο θα είναι αδόκιμο, διότι πολύ απλά θα λυνόταν αμέσως. Το πρόβλημα της Ομόνοιας είναι δομολειτουργικό και πολυεπίπεδο. Όταν σημειώναμε ότι η Ομόνοια χρειάζεται  «επανασχεδιασμό σε λευκή κολλά», αυτό είχαμε κατά νου. Τι σημαίνει αυτό
Να αλλάξει πορεία και να ακολουθήσει άλλο δρόμο. Το δρόμο του σύγχρονου ποδοσφαίρου, που απαιτεί διοικητική αναδιάρθρωση εκ βάθρων. Η Ομόνοια χρειάζεται σύγχρονη και χρηστή διακυβέρνηση, βασισμένη στα πρότυπα που προβάλλει η επιστήμη της αθλητικής διακυβέρνησης (sports management). Δεν νοείται δικηγόροι, ιατροί και οποιασδήποτε άλλης επαγγελματικής ενασχόλησης άνθρωποι, άσχετης με τη διοίκηση αθλητικού οργανισμού, να έχουν (part-time) άμεση πρόσβαση στις διοικητικές εργασίες και κυρίως στις εκτελεστικές αποφάσεις.
Η σύγχρονη διακυβέρνηση αθλητικών οργανώσεων / σωματείων απαιτεί νέους ανθρώπους με αθλητική διατριβή και όραμα. Καλώς ή κακώς τα σωματεία σήμερα δεν υφίστανται με την μορφή που είχαν πριν 10-20 χρόνια. Σήμερα τα σωματεία έχουν πάρει τη μορφή οργανισμών που κινούνται πάνω στις παραμέτρους τόσο της οργάνωσης όσο και της διοίκησης βάση των σύγχρονων μοντέλων διακυβέρνησης.
Αυτό πρέπει να γίνει πρώτα στην Ομόνοια. Όλα τα υπόλοιπα θα πάρουν τον δρόμο τους. Και ο προϋπολογισμός, και ο τεχνικός διευθυντής και η σωστή οργάνωση της ποδοσφαιρικής ομάδας και ο σωστός προγραμματισμός στις μεταγραφικές περιόδους.
 
 
 


Top