Σοφοκλής Σοφοκλέους Στημένα; Μόνο στο φεγγάρι...!

Στημένα; Μόνο στο φεγγάρι...!"Μάλλον θα υπάρχεί ζωή στο φεγγάρι", διότι και στην Κύπρο, πιθανώς θα υπάρχουν στημένα παιχνίδια... Εδώ και πάρα πόλλα χρόνια, μάθαμε στην Κύπρο για ότι κακό συμβαίνει, να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο μας, εφησυχασμένοι ότι αφού δεν υπάρχουν αποδείξεις, τότε δεν υπάρχει και θέμα.

Απλουστευμένη και καθαρά νομιστική λογική που κρύβει τα πάντα κάτω από ένα "χαλί"...Μόνο που αυτο το χαλί έχει "βρωμίσει" και έχει "ξεχειλώσει" από το βάλε-βάλε και ξαναβάλε από κάτω του. Και δεν είναι μόνο το ποδόσφαιρο. Από πάντου έρχονται και βάλουν κάτω από το "χαλί" και μόνο τυχαίο δεν είναι το σημερινό μας χάλι, ως άνθρωποι και ως κοινωνία.

Κανένας δεν μπορεί να αποδείξει αν υπάρχουν στημένα παιχνίδια στην Κύπρο για στοιχηματικούς λόγους. Για το στοίχημα είναι ο καυγάς και μόνο. Πάνε οι καλοί καιροί που πιθανώς να υπήρχε κάποια προσυννενόηση μεταξύ ομάδων για κάποιο αποτέλεσμα που βόλευε και τις δύο. Ούτε για αυτό όμως υπήρχαν αποδείξεις. Όπως και να έχει το πράγμα και για το αν υπάρχουν ή όχι στημένα παιχνίδια, θα πρέπει επιτελούς να λυθούν τα χέρια των διωκτικών αρχών με την ψήφιση της νομοθεσίας για την άρση των τηλεπικοινωνιακών συνδιαλέξεων. Μόνο έτσι θα βρούμε κάποια άκρη και να ανακαλύψουμε αν "υπάρχει ζωή στο φεγγάρι".

Πλέον, με το στοίχημα στο προσκήνιο, δεν χρειάζονται δύο μέρη για το στήσιμο ενός αγώνα. Από μόνο του το ένα συμβαλλόμενο μέρος μπορεί να καθορίσει την τελική έκβαση ενός αγώνα και να ποντάρει ανάλογα. Συνεπώς, ας μη κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλο μας και να υπερηφανεύομαστε για την ποιότητα και την αξιοπιστία του ποδόσφαιρου μας, απλώς και μόνο επείδη δεν υπάρχουν αποδείξεις.

Και επείδη πίσω από κάθε έκνομη συμπεριφορά/πράξη κρύβεται και μια παθογενής αιτία, έτσι και στο στήσιμο ενός αγώνα για στοιχηματικούς λόγους ή για τη βία στα γήπεδα ή ότιδήποτε άλλο και εκτός ποδόσφαιρου (γιατί συμβαίνουν και χειρότερα), θα πρέπει να υπάρξουν συγκεκριμένες συνθήκες για να δράσουν διάφορες παθογενείς νοοτροπίες. Συνεπώς, είτε αλλάζουμε το σύστημα, είτε τους ανθρώπους και τις νοοτροπίες τους. Πολύ φοβάμαι, όμως, ότι είναι ουτοπικό να μιλάμε για μια ηθική κοινωνία, χωρίς έκνομες συμπεριφορές...
 


Top