Σύλια Ιωαννίδου Άβουλοι σε μια άβολη στιγμή.

Άβουλοι σε μια άβολη στιγμή.Εξαιρετικές στιγμές απείρου κάλους έχουμε ζήσει όταν η μοίρα, να το πω μοίρα, να το πω γκαντεμιά άντε θα το πω ζωή, μας φέρνει στο δρόμο μας ανθρώπους χωρίς βούληση. Αυτοί οι άνθρωποι είναι σαν εκείνο το 12% του «δεν ξέρω –δεν απαντώ», είναι αυτοί που καταστρέφουν τα exit polls και γελοιοποιούν την επιστήμη της στατιστικής. Είναι εκείνοι που πάνε όπου φυσάει ο άνεμος. Είναι εκείνοι που ως μόνιμη ατάκα έχουν το εξαιρετικά εύηχο «εγώ εν τζαι…»

Ο άβουλος δεν μπορεί να μην είναι ευθυνόφοβος, για αυτό αφήνει άλλον να αποφασίζει, άλλον να πράττει και άλλον να την τρώει. Συνήθως βέβαια αυτός που αποφασίζει, δεν την τρώει και απαραιτήτως. Ο άβουλος είναι το αγαπημένο toy boy-toy girl ή σε απλά ελληνικά φερέφωνο –Αρτέμης Μάτσας- δοσίλογος του μανατζεράκου. Γιατί για να καταφεύγει σε τέτοιες τακτικές δεν θα τον πεις και leader!

Ο ευθυνόφοβος από την άλλη, δεν χρειάζεται να είναι απαραιτήτως και άβουλος. Απλά … ελίσσεται … είναι … διπλωμάτης! Να μια εργασιακή στερεοτυπική αντίληψη που υπάρχει στα κενά κατά τα άλλα κεφαλάκια πολλών. O ευθυνόφοβος, surprise, δεν είναι διπλωμάτης απλά, θέλει να σώσει το τομάρι του.

Ζηλεύω του ευθυνόφοβους, γιατί;  Γιατί πολύ απλά επιβιώνουν στην εργασιακή ζούγκλα. Αν έχεις EQ, ενσυναίσθηση και όπως αλλιώς θέλεις να το πεις, ή ακόμα και πιο λαικά, αν έχεις τσαγανό, φιλότιμο και μεράκι, πάθος, ψυχή και αγάπη και πάνω από όλα αν έχεις διδαχθεί να αναλαμβάνεις τις ευθύνες των πράξεών σου, τότε έχασες την μπάλα.

Μιλάω για την «εργασιακή» μπάλα. Γιατί μπορεί για άλλες χώρες του πολιτισμένου Δυτικού κόσμου, να αποτελούν τα πιο πάνω προσόντα για έναν εργαζόμενο, για την κυπριακή πραγματικότητα αποτελούν τροχοπέδη εξέλιξης.

Γίνεσαι αυτός/η που αγαπούν όλοι να μισούν! Μεταμορφώνεσαι στο άπιαστο και σκοτεινό πλάσμα που αποδεικνύει έμπρακτα τις ανεπάρκειες των υπολοίπων.

Χαλάρωσε. Κανένας δεν είναι τέλειος, απλά πρέπει να πείσεις αυτούς που σε καταβαραθρώνουν καθημερινά ότι μπορείς πιο εύκολα εσύ να κατεβείς σε επίπεδο από ότι αυτοί να ανέβουν κατηγορία. Αλλά γιατί να το κάνεις; Γίνε απλά άβουλος, ευθυνόφοβος, μικροπρεπής, αλαζόνας, κλείσε και ένα πρώτο τραπέζι πίστα στον Τσαλίκη και μη σου πω ότι πας και για αύξηση! 


Top