Πολύβιος Αλεξάνδρου Επενδύσεις με δόση ρίσκου...

Επενδύσεις με δόση ρίσκου...


Αυτό που έγινε τη φετινή μετεγγραφική περίοδο, με την απόκτηση είτε με ελευθέρα είτε με τη μορφή δανεισμού ποδοσφαιριστών κάτω των 22 ετών, δεν έχει προηγούμενο. Οι πλείστες ομάδες μας ενισχύθηκαν με νεαρούς ποδοσφαιριστές δείχνοντάς τους εμπιστοσύνη και ευελπιστώντας ότι στο πρόσωπο κάποιων εξ αυτών θα βρουν λαβράκι.
 
Ειδικά οι δύο Ευρωπαίοι μας, ΑΠΟΕΛ και Απόλλωνας κτύπησαν τα ρέστα τους, στις τελευταίες κινήσεις που έκαναν. Ο ΑΠΟΕΛ επένδυσε με το ποσό ρεκόρ για τα κυπριακά δεδομένα, που σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες ανέρχεται στα 2 εκ. ευρώ, στο πρόσωπο του 20χρονου Ούγγρου ακραίου επιθετικού Ρόλαντ Σάλαϊ. Θεωρείται το μεγαλύτερο ταλέντο του ουγγρικού ποδοσφαίρου, αλλά πάντα μια τέτοια κίνηση είναι λογικό να εμπεριέχει ρίσκο. Επιπλέον οι πρωταθλητές επένδυσαν στον 22χρονο Ελλαδίτη αμυντικό Πραξιτέλη Βούρο, αλλά και στον 21χρονο Μεξικανό τερματοφύλακα Ραούλ Κουτίνιο, που ανήκει στην Πόρτο και τον οποίο απέκτησαν με τη μορφή δανεισμού. 
 
Από την άλλη, ο Απόλλωνας απέκτησε με τη μορφή δανεισμού τον Άλαν Ροντρίγκες Ντε Σόουζα, που ανήκει στη Λίβερπουλ και, σύμφωνα με τον Γιούργκεν Κλοπ, θεωρείται πολύ μεγάλο ταλέντο, αλλά και τον 19χρονο επιθετικό μέσο από την Ουρουγουάη, Αγκουστίν Σέντρες. 
 
Για να είμαι ειλικρινής, δεν θυμάμαι κάποιον νεαρό ποδοσφαιριστή που αγωνίστηκε στην Κύπρο από την περίοδο που υπήρξε αυτός ο διαχωρισμός των ηλικιών, που να έκανε τη διαφορά. Εάν εξαιρέσει κανείς τον Έκτορ Χέφελ της ΑΕΚ, που πραγματικά είναι παικταράς, θα πρέπει να πάμε αρκετά πίσω για να θυμηθούμε τον Πάιβα όταν αποκτήθηκε από τον Απόλλωνα, με τη διαφορά ότι τότε δεν υπήρχε ο διαχωρισμός ηλικιών. 
 
Φέτος, όμως, μετά την αύξηση του ορίου ηλικίας από τα 21 στα 22, που εγγράφονται στον κατάλογο Β’ και δεν παίρνουν θέση ξένου, πολλές ομάδες εμπιστεύθηκαν νεαρούς στο ρόστερ τους. Είτε για να έχουν εναλλακτικές λύσεις στον πάγκο είτε γιατί πιστεύουν ότι με αυτούς τους ποδοσφαιριστές μπορούν να κτυπήσουν λαβράκι, το οποίο θα μοσχοπωλήσουν σε ένα ή δύο χρόνια. Αυτό άλλωστε γίνεται και στο διεθνές ποδόσφαιρο, με τις μεγάλες ομάδες να εμπλουτίζουν το ρόστερ τους με νεαρούς υποσχόμενους ποδοσφαιριστές με την προοπτική αργότερα να τους πουλήσουν.
 
Όπως και να έχουν τα πράγματα, το ζητούμενο είναι φέτος να δούμε ανταγωνιστικά παιχνίδια, το θέαμα να αυξηθεί και, το κυριότερο, ο κόσμος να επιστρέψει στο γήπεδο. Γιατί δεν νοείται πρωτάθλημα με 200 ή και λιγότερο κόσμο στις κερκίδες, όπως είδαμε σε παιχνίδια στις δύο πρώτες αγωνιστικές.
 
Έχω την εντύπωση ότι με τις κινήσεις που έγιναν την υστάτη, ΑΠΟΕΛ και Απόλλωνας έχουν γεμίσει αρκετά το ρόστερ τους, προσθέτοντας ποιότητα και ενθουσιασμό, αλλά και εμπειρία στις ομάδες τους. Κανείς όμως δεν μπορεί να υποτιμήσει την ΑΕΚ, που πλέον έχει την εμπειρία  να κτυπήσει στα ίσα τον τίτλο. Αυτές οι τρεις, ουσιαστικά, θα είναι οι ομάδες που και φέτος θα κονταροχτυπηθούν για τον τίτλο.
 

Top