Παναγιώτης Γρηγορίου Η Πρέμιερ Λιγκ επιστρέφει… στο μέλλον

Η Πρέμιερ Λιγκ επιστρέφει… στο μέλλον


 
 
Tην περασμένη εβδομάδα έγινε ακόμα ένα σημαντικό βήμα για την επιστροφή του ποδοσφαίρου, και συγκεκριμένα των γηπέδων, στις ρίζες. Η Πρέμιερ Λιγκ έστειλε ερωτηματολόγιο σε όλες τις ομάδες για το αν ενδιαφέρονται να προχωρήσουν με την επαναφορά των θέσεων για όρθιους θεατές και γενικά να ακούσει τις απόψεις τους επί του θέματος. Από αυτήν τη στήλη είχαμε ξαναταχθεί υπέρ των θέσεων αυτών, καθώς οι όρθιοι θεατές μπορούν να ζωντανέψουν ιδιαίτερα την ατμόσφαιρα, πόσω μάλλον σε γήπεδα όπως της Πρέμιερ Λιγκ, τα οποία δεν φημίζονται ιδιαίτερα για την… ζωντάνια τους. 
 
celtic
 
Το θέμα είχε τεθεί στο τραπέζι του διαλόγου τον περασμένο Νοέμβριο και η τελευταία εξέλιξη φαίνεται ότι όχι μόνο  συζητείται έντονα αλλά φαίνεται να προωθείται. Απέναντι στην πρόθεση της Πρέμιερ Λιγκ για την ώρα αρνητικός εμφανίζεται ο Σύνδεσμος Συγγενών των Θυμάτων της τραγωδίας του Χίλσμπορο, οι οποίοι είναι αντίθετοι στην επαναφορά των θέσεων για όρθιους. Όμως άλλοι σύνδεσμοι, που πρόσκεινται στην Λίβερπουλ, προσπαθούν να βρουν τρόπους να μεταπείσουν τους διαφωνούντες. 
 
Οι νόμοι για τα γήπεδα με θέσεις μόνο για καθήμενους εφαρμόστηκαν το 1994, μετά την έκθεση του Λόρδου Τζάστις Τέιλορ για τα τραγικά γεγονότα του Χίλσμπορο, όταν 96 άτομα έχασαν τη ζωή τους. Σημαντική όμως λεπτομέρεια είναι ότι στην έκθεση που συνέταξε το 1990 ο Τέιλορ ποτέ δεν κατηγόρησε τους όρθιους για την τραγωδία. Αν και τα προηγούμενα χρόνια το αίτημα για επαναφορά των εν λόγω θέσεων έπεφτε στο κενό, πλέον η Αγγλική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου δεν φαίνεται αρνητική. Η Σέλτικ ήταν η πρώτη βρετανική ομάδα που από τη φετινή σεζόν επανέφερε τις θέσεις για όρθιους, όταν άνοιξε ένα τμήμα 2600 ατόμων. Το «πείραμα» είδαν από κοντά οι εκπρόσωποι ομάδων της Πρέμιερ Λιγκ, οι οποίοι απεκόμισαν πολύ θετικές εντυπώσεις. Επισημαίνεται ότι η χωρητικότητα του γηπέδου δεν μεταβλήθηκε αλλά προστέθηκαν ειδικές μπάρες στήριξης για όσους θέλουν να στέκονται, ενώ υπάρχει και η δυνατότητα να κάθονται, αν επιθυμούν.  Επισημαίνεται ότι η Πρέμιερ Λιγκ, στέλνοντας το ερωτηματολόγιο, τόνισε στις ομάδες ότι δεν θα υποχρεωθούν να εφαρμόσουν τις όρθιες θέσεις αν δεν το επιθυμούν.
 
Γενικά τα γήπεδα της Πρέμιερ Λιγκ προσφέρουν μεγάλη ασφάλεια καθώς έγινε πολλή δουλειά, ιδιαίτερα τη δεκαετία του '90. Η επιστροφή των όρθιων θεατών θα προσδώσει νέο ενδιαφέρον, ενώ θα βοηθήσει στην ατμόσφαιρα σε μεγάλο βαθμό και θα προσδώσει και μια πιο «ζωντανή» νότα στις κερκίδες.  
 

Top