Νάσιος Ορεινός Η ανάγνωση των δημοσκοπήσεων

Η ανάγνωση των δημοσκοπήσεωνΣε ότι αφορά την πρόθεση ψήφου, θα πρέπει αρχικά να επισημανθεί ότι δεν αποτελεί εκτίμηση αποτελέσματος, ταυτόχρονα ότι τα ποσοστά όπως καταγράφονται στις πλείστες δημοσκοπήσεις είναι στο σύνολο του εκλογικού σώματος δηλαδή παρουσιάζονται μαζί με την αποχή και λευκά/άκυρα αλλά και αναποφάσιστους.

Αυτό έχει τεράστια σημασία διότι πολύ συχνά λανθασμένα και αδίκως γίνονται συγκρίσεις των πραγματικών αποτελεσμάτων εκλογικών αναμετρήσεων με προεκλογικές δημοσκοπήσεις αγνοώντας ότι τα πραγματικά αποτελέσματα υπολογίζονται στα έγκυρα και αυτό οδηγεί στην άδικη και λανθασμένη εντύπωση ότι οι δημοσκοπήσεις δεν εκτιμούν ορθά το αποτέλεσμα. Τρανό παράδειγμα οι δημοσκοπήσεις του Σίγμα κατά την προεκλογική περίοδο των προεδρικών του 2013. Σε ότι αφορά τη δημοσκόπηση του Νοεμβρίου, εάν για παράδειγμα, έκανε κανείς τη σύγκριση της πρόθεση ψήφου με τη δύναμη του ΔΗΣΥ στα έγκυρα των βουλευτικών εκλογών η οποία είχε καταγραφεί στο 30% θα έλεγε, λανθασμένα βεβαίως, ότι ο Νίκος Αναστασιάδης λαμβάνει ποσοστό μόλις 3% πάνω από την δύναμη του ΔΗΣΥ. Εάν όμως έκανε κανείς τη σύγκριση με τη δύναμη του ΔΗΣΥ στο σύνολο του εκλογικού σώματος η οποία είχε καταγραφεί στο 20% και συγκρίνοντας την με την αντίστοιχη κάρτα της δημοσκόπησης τότε αυτό σημαίνει ότι ο Νίκος Αναστασιάδης λαμβάνει ποσοστό 13% πιο πάνω από τη δύναμη του ΔΗΣΥ. Συνεπώς, θα ήταν ορθό και δίκαιο στις συγκρίσεις να συγκρίνονται όμοια πράγματα.

Επιπλέον, είναι έκδηλο ότι εάν στη πρόθεση ψήφου κάναμε την αναγωγή, τα ποσοστά των υποψηφίων θα ήταν αυξημένα ανάλογα. Από εκεί και πέρα, θα πρέπει να σημειωθεί ότι, λαμβανομένου υπόψη ότι μεσολαβούν ακόμα δύο μήνες μέχρι τις εκλογές, αναμένεται κάποια διαφοροποίηση των ποσοστών των υποψηφίων ίσως προς τα πάνω, ίσως και προς τα κάτω για κάποιους, ίσως και κάποιοι παραμείνουν περίπου στα ίδια επίπεδα. Ας μην ξεχνάμε ότι υπάρχει και μια μερίδα η οποία ακόμα δεν έχει αποφασίσει. Συνεπώς, πιο ξεκάθαρα θα είναι τα πράγματα τον Ιανουάριο.


Top