Νάσιος Ορεινός Το δημοψήφισμα στην Τουρκία

Το δημοψήφισμα στην ΤουρκίαΤο δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου του 2017 στην Τουρκία αναμένεται να αποτελέσει σημείο καμπής στη σύγχρονη ιστορία της χώρας. Αυτό γιατί αναμένεται να έχει σοβαρές επιπτώσεις στο τουρκικό πολιτικό και εκλογικό σύστημα και ευρύτερα την κοινωνία. Στο επίκεντρο όλων αυτών βρίσκεται το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, ΑΚΡ και βεβαίως ο αρχηγός του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, οι οποίοι θέλουν να φέρουν σημαντικές αλλαγές  στην Τουρκία. Ο ίδιος ποτέ δεν έχει κρύψει τον πόθο του να αναθεωρήσει το σύνταγμα κα να μεταβάλει το πολίτευμα της Τουρκίας σε προεδρικό, όπου ο ίδιος πλέον ως πρόεδρος της χώρας θα συγκεντρώνει περισσότερες αρμοδιότητες από αυτές που έχει τώρα, ενώ θα έχει αυξημένο ρόλο και σε σχέση με τον πρωθυπουργό και το κοινοβούλιο.

Μετά την εκλογή τους στην προεδρία κατόρθωσε να συγκεντρώσει 348 ψήφους, δηλαδή πέραν των 3/5 των εδρών της λεγόμενης Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης (πέραν των 330 επί συνόλου 550) κάτι που του έδωσε το δικαίωμα να καταρτίσει 18 τροποποιήσεις στο υφιστάμενο  σύνταγμα και να τις θέσει σε δημοψήφισμα. Σημειώνεται ότι, εάν κατόρθωνε να συγκεντρώσει τα 2/3 των εδρών (περίπου 367 έδρες) θα μπορούσε να αναθεωρήσει το σύνταγμα και να το περάσει από την εθνοσυνέλευση χωρίς να υποχρεούται να το θέσει σε δημοψήφισμα.

Η εκλογή του Ερντογάν στην προεδρία φαίνεται ότι θα καθοριστεί από περίπου 55 εκατομμύρια ψηφοφόρους ενώ οι ψήφοι του εξωτερικού οι οποίοι αναμένεται να ψηφίσουν σε 57 διαφορετικές χώρες αγγίζουν τα 3 εκατομμύρια. Σημειώνεται ότι, Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό και Δημοκρατικό Κόμμα, έχουν συνασπιστεί υπέρ του ‘Όχι» ενώ το κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ερντογάν καθώς και το Εθνικιστικό κόμμα έχουν συνασπιστεί υπέρ του «Ναι». Στις επαναληπτικές εκλογές του Νοεμβρίου του 2015 τα κόμματα είχαν λάβει τα εξής ποσοστά: κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης=49.5%, Εθνικιστικό κόμμα =12%, Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό κόμμα=25% και  Δημοκρατικό κόμμα = 11%. Δημοσκοπικά την ώρα που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν μάχη στήθος με στήθος και με υψηλό ποσοστό αναποφασίστων, τόσο το κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξής όσο και το Εθνικιστικό κόμμα παρουσιάζουν πρόβλημα συσπείρωσης. 1 στους 5 οπαδούς του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης δηλώνει αναποφάσιστος, ταυτόχρονα το 50% της δύναμης του Εθνικιστικού κόμματος αυτή τη στιγμή ψηφίζει «Όχι» ενώ μια σημαντική μερίδα αυτού δηλώνει επίσης αναποφάσιστη. Συνεπώς, τυχόν συσπείρωση των δύο αυτών κομμάτων θα ευνοήσει αφάνταστα την καμπάνια του «Ναι».


Top