Νάσιος Ορεινός Η ψήφος στο δημοψήφισμα

Η ψήφος στο δημοψήφισμαΤο ερώτημα που επικρατεί μετά και το αποτέλεσμα είναι ποια είναι η αιτία της καθαρής επικράτησης του «Όχι»; Βεβαίως, η απάντηση δεν μπορεί να είναι μονολεκτική αλλά μάλλον πολυσύνθετη είναι. Εάν κανείς χαρακτήριζε την ψήφο του Ελληνικού λαού, μάλλον συναισθηματική θα την χαρακτήριζε. Δηλαδή, πηγάζει από τον θυμό, αγανάκτηση αλλά και την επιθυμία να σταλεί ένα μήνυμα αξιοπρέπειας και αναστήματος. Αρχικά λοιπόν φαίνεται ότι η πλειοψηφία του Ελληνικού λαού πίστεψε περισσότερο την υπόσχεση του πρωθυπουργού, ότι δηλαδή θα φέρει μια καλύτερη συμφωνία και όχι τόσο το δίλλημα της αντιπολίτευσης για έξοδο ή παραμονή στο ευρώ. Ουσιαστικά επέλεξε το «Όχι» γιατί το θεώρησε ως τη μόνη επιλογή η οποία μπορεί να οδηγήσει σε κάτι καλύτερο. Τόσο απλό!

Ταυτόχρονα με αυτό, πολύ έντεχνα η κυβέρνηση Τσίπρα έθεσε το δίλλημα παραίτησης της σε περίπτωση που το «Ναι» επικρατούσε, κάτι που ευαισθητοποίησε τους ψηφοφόρους. Εδώ θα πρέπει να προστεθεί και το γεγονός ότι το «Όχι» κατευθυνόταν από ένα μεγάλο κυβερνητικό μηχανισμό κάτι που του έδιδε περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας. Επιπλέον, ο λαός πέρασε από διακυμάνσεις την βδομάδα πριν το δημοψήφισμα, λόγο και της ευαισθησίας του θέματος. Αμέσως μετά την εξαγγελία του δημοψηφίσματος μάλλον λειτούργησε το «Όχι». Μετά το κλείσιμο των τραπεζών, η επίδραση του «Ναι» ήταν τρομακτική όχι όμως συνεχόμενη. Αφού λοιπόν ο λαός συνήλθε το σοκ λειτούργησε αντίστροφα. Ταυτόχρονα, ενώ η λογική έλεγε «Ναι» και ανάλογα με τα ερεθίσματα που είχε ο καθένας πριν μπει στην κάλπη, το συναίσθημα την τελευταία στιγμή για αρκετούς μάλλον είπε «Όχι».

Δεν μπορεί να παραγνωριστεί και ο ξένος παράγοντας. Η επικοινωνιακή προσπάθεια της κυβέρνησης να περάσει το μήνυμα της «απειλής» πέτυχε. Οι Έλληνες εξέλαβαν σχόλια των ξένων παραγόντων ως προσπάθεια ανάμιξης στη δημοκρατική διαδικασία της χώρας τους. Αυτό κέντρισε το συναίσθημα και ώθησε προς το «Όχι». Ένας ακόμα λόγος υπήρξε και το σημαντικό ποσοστό αναποφασίστων, το οποίο, ενώ κανείς δεν γνώριζε πως θα συμπεριφερόταν μέχρι την ώρα της κάλπης φαίνεται ότι έγειρε υπέρ του «Όχι». Πάντως, όσον αφορά τα αριθμητικά στοιχεία έχει διαφανεί ότι οι νέοι, άνεργοι και φοιτητές ψήφισαν στην πλειοψηφία τους «Όχι» ενώ οι ηλικιωμένοι πέραν των 55 ετών καθώς και οι συνταξιούχοι ψήφισαν «Ναι».

 

Στατιστικά

Επί συνόλου 9,855,029 εκλογέων το 36% ψήφισε «Όχι», (3,558,450 ψήφοι) ενώ το 23% ψήφισε «Ναι», (2,245,537 ψήφοι). Εάν βεβαίως κανείς υπολογίσει τις ψήφους του «Ναι» και του «Όχι» στα έγκυρα (5,803,987), το 61% ψήφισε «Όχι» και το 39% ψήφισε «Ναι». Η αποχή καταγράφηκε στο 37.5%, (3,693, 889 ψήφοι) ενώ τα άκυρα και λευκά στο 3% επί του συνόλου, (357, 153 ψήφοι). 


Top