Νάσιος Ορεινός Η απόφαση της ΕΔΕΚ

Η απόφαση της ΕΔΕΚ 

Θα πρέπει να επισημανθεί ότι η στήριξη της ΕΔΕΚ στον Γ. Λιλλήκα σαφώς και διαφοροποιεί το πολιτικό σκηνικό ενόψει προεδρικών εκλογών του 2013. Πρώτο, γιατί θα ασκήσει πίεση στα υπόλοιπα κόμματα του κέντρου, είτε σε επίπεδο ηγεσίας είτε σε επίπεδο βάσης να ακολουθήσουν, αλλά και γιατί δίδει πλέον επίσημα την ευκαιρία στον Γ. Λιλλήκα να διεκδικήσει την εισδοχή του στον 2ο γύρο.

Σε δημοσκόπηση του Ιουλίου που διενεργήθηκε για την εφημερίδα «Σημερινή» αναδεικνύεται ότι παρόλα αυτά το σοβαρό προβάδισμα του Νίκου Αναστασιάδη εξακολουθεί να ισχύει. Ο Νίκος Αναστασιάδης καταγράφει και σε αυτή τη δημοσκόπηση ψηλή συσπείρωση κάτι που του επιτρέπει να αρχίζει από πολύ ψηλά, αλλά και σε περίπτωση που θα βρεθεί με αντίπαλο τον Σταύρο Μαλά στον 2ο γύρο οι οπαδοί του ενδιάμεσου χώρου τον προτιμούν.

Η δημοσκόπηση όμως αποτυπώνει και τη συμπεριφορά των οπαδών του κέντρου στον 1ο γύρο. Περίπου 3 στους 10 ΕΔΕΚίτες ψήφιζαν πριν την απόφαση της ΕΔΕΚ τον Νίκο Αναστασιάδη. Ενδιαφέρον θα είναι να παρακολουθήσει κανείς εάν και εφόσον το ποσοστό αυτό θα συσπειρωθεί στον Γ.Λιλλήκα κάτι που σαφώς και θα διαφοροποιήσει τα ποσοστά του Νίκου Αναστασιάδη. Επίσης ενδιαφέρον είναι να διαφανεί εάν οι ψηφοφόροι του ΔΗΚΟ και ΕΥΡΩΚΟ οι οποίοι στο παρών στάδιο τάζονται υπέρ του Γ. Λιλλήκα θα παραμείνουν μέχρι τέλους ή εάν θα ακολουθήσουν τυχόν άλλη απόφαση της ηγεσίας.

Όσον αφορά το ΑΚΕΛ, η υποψηφιότητα Σταύρου Μαλά φαίνεται ότι και σε αυτή τη δημοσκόπηση παρουσιάζει δύο σημαντικά προβλήματα ενόψει του 1ου γύρου. Πρωτίστως, η συσπείρωση του ΑΚΕΛ στο παρόν στάδιο είναι σχετικά χαμηλή, Σημαντικότερο όμως είναι το γεγονός ότι ο Σταύρος Μαλάς, πέραν του 17% που εισρέει από το ΔΗΚΟ, δεν φαίνεται να εισρέει ποσοστά από άλλα κόμματα κάτι που εάν και εφόσον παραμείνει ενδέχεται να του στοιχίσει.

Ενδιαφέρον εύρημα της δημοσκόπησης είναι και η συμπεριφορά την οπαδών των κομμάτων του κέντρου αλλά και των οπαδών του ΑΚΕΛ στον 2ο γύρο εάν δεν αντιπροσωπευτούν με δικό τους υποψήφιο. Σε περίπτωση που εκτός 2ου γύρου μείνει ο Γ. Λιλλήκας τότε φαίνεται ότι οι ψηφοφόροι του κέντρου περίπου σε διπλάσια ποσοστά κινούνται στο Νίκο Αναστασιάδη. Εάν τώρα, εκτός 2ου γύρου μείνει ο Σταύρος Μαλάς ενδιαφέρον παρουσιάζει σύμφωνα με τη δημοσκόπηση η στάση των οπαδών του ΑΚΕΛ. Το 60% δεν τοποθετείται, από το οποίο το 45% δηλώνει ότι θα απέχει, ενώ το 30% ψηφίζει Γ. Λιλλήκα κάτι που δημιουργεί ίσως κάποια δεδομένα ανάλογα με το ποια θα είναι η επίσημη απόφαση του ΑΚΕΛ.


Top