Νάσιος Ορεινός Ψήφισαν για σχηματισμό κυβέρνησης

Ψήφισαν για σχηματισμό κυβέρνησης 

Το κύριο κριτήριο της ψήφου στις εκλογές στην Ελλάδα της 17ης Ιουνίου υπήρξε η ψήφος σχηματισμού κυβέρνησης. Βάσει αυτού, το κυρίαρχο αποτέλεσμα των εκλογών είναι σαφώς η νίκη της ΝΔ με ψηλότερα ποσοστά και περισσότερες έδρες και η δυνατότητα που της δόθηκε να σχηματίσει κυβέρνηση. Από εκεί και πέρα, σημειώνεται ο καταποντισμός του ΠΑ.ΣΟ.Κ και η συνέχιση 7-κομματικής βουλής με την παραμονή και της Χρυσής Αυγής, ένα κόμμα που πολεμήθηκε προεκλογικά, ήταν όμως κοντά ακόμα και την 4η θέση το βράδυ των εκλογών.

Συσπειρώσεις
Βάσει και του exit poll, η συσπείρωση της ΝΔ καταγράφηκε στο 92%, ενώ του ΣΥ.ΡΙΖ.Α στο 84%. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι πέραν των πιο πάνω, σημαντικό στοιχείο αυτών των εκλογών, σε αντίθεση με την 6η Μαϊου, αποτελεί και η μετακίνηση ψηφοφόρων από μικρότερα κόμματα προς τους δύο μεγάλους για σκοπούς σχηματισμού κυβέρνησης, κυρίως από το ΚΚΕ, ΠΑ.ΣΟ.Κ, ΔΗMΑΡ και τους Ανεξάρτητους Έλληνες. Η ΝΔ κατέγραψε σημαντικές εισροές της τάξης του 47% από τους Ανεξάρτητους Έλληνες, ενώ ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α κατέγραψε εισροές 26% και 25% αντίστοιχα από ΚΚΕ και ΔΗΜΑΡ. Επιπλέον, οι δύο μεγάλοι αύξησαν τα ποσοστά τους βοηθούμενοι και από την ψήφο η οποία είχε μείνει εκτός βουλής την 6η Μαϊου. Να σημειωθεί ότι την 6η Μαϊου περίπου 19% της ψήφου είχε μείνει εκτός βουλής, ενώ στις 17 Ιουνίου καταγράφηκε μόλις στο 6%. Σε ερώτημα βάσει του οποίου οι ψηφοφόροι καλέστηκαν να δηλώσουν με ποιο κριτήριο ψήφισαν τους δύο μεγάλους, 7 στους 10 δήλωσαν ότι κινήθηκαν προς αυτούς είτε για να τους επιτρέψουν να σχηματίσουν αυτοδύναμη κυβέρνηση είτε για να τους δώσουν την ευκαιρία να συνάψουν συνεργασίες και να σχηματίσουν κυβέρνηση. Οι συσπειρώσεις για τα υπόλοιπα κόμματα καταγράφηκαν ως εξής: ΠΑ.ΣΟ.Κ =73%, Ανεξάρτητοι Έλληνες=51%, ΚΚΕ=66%, Χρυσή Αυγή=66%, ΔΗΜΑΡ=56%. Σε άλλο ερώτημα, όσοι ψηφοφόροι αποφάσισαν τις τελευταίες 15 μέρες ρωτήθηκαν τι ψήφισαν. 6 στους 10 δήλωσαν ότι ψήφισαν ΝΔ ή ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Το στοιχείο αυτό ενισχύει τη λεγόμενη ψήφο στο 1ο κόμμα, δηλαδή την τάση του εκλογικού σώματος να κινείται στο κόμμα που πιστεύει ότι θα κερδίσει τις εκλογές.

Τι ψήφισαν ηλικιακά
Ηλικιακά φαίνεται ότι η ΝΔ υπερισχύει στις μεγαλύτερες ηλικίες με τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α να εκφράζει περισσότερο τους πιο νεαρούς. 3 στους 10 ηλικίας 18-34 προτιμούν τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α με το 20% να προτιμά τη ΝΔ, ενώ και στις ηλικίες 35-54 ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α συγκεντρώνει την πλειοψηφία, συγκεκριμένα το 34%, ενώ η ΝΔ το 24%. Αντίθετα, στις ηλικίες από 55 ετών και πάνω η ΝΔ είναι πιο δυνατή αφού συγκεντρώνει το 39%, ενώ ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α το 20%.
Αποτέλεσμα

Οι φωνές που ακούονται ότι η Ελλάδα ψήφισε μνημονιακά είναι μάλλον λανθασμένες. Τα καθαρά μνημονιακά κόμματα δηλαδή ΝΔ και ΠΑ.ΣΟ.Κ δεν αθροίζουν καν 50%, νοουμένου όμως του εκλογικού νόμου και του bonus των 50 εδρών ΝΔ και ΠΑ.ΣΟ.Κ μπορούν να σχηματίσουν κυβέρνηση. Λαμβανομένης της δήλωσης του Αλέξη Τσίπρα ότι θα παραμείνει στην αντιπολίτευση οι φωνές διαμαρτυρίας εναντίον του μνημονίου ίσων να μην κοπάσουν. Η ισχυρή αντιπολίτευση με όλα τα υπόλοιπα κόμματα να αθροίζουν πέραν του 50% και να σχηματίζουν μια πολύ δυνατή φωνή ενδέχεται να μην αφήσει την Ελλάδα να ηρεμήσει. Πάντως, σε σχετικό ερώτημα στο οποίο οι ψηφοφόροι καλέστηκαν να δηλώσουν, ασχέτως του τι ψήφισαν, ποια κυβέρνηση θεωρούν θα ήταν καλύτερα να προκύψει, το 32% δήλωσε ότι μια οικουμενική κυβέρνηση είναι ότι καλύτερο για τη χώρα.


Top