Νάσιος Ορεινός Η τιμωρητική ψήφος στις προεδρικές

Η τιμωρητική ψήφος στις προεδρικές 

Μετά από ενδελεχή ανάλυση όλων των δημοσκοπήσεων που έχουν δει το φως της δημοσιότητας τον τελευταίο καιρό έχει διαφανεί ξεκάθαρα, τουλάχιστο μέχρι τώρα, ένα σημαντικότατο εύρημα.

Εάν στον 2ο γύρο των προεδρικών εκλογών ανθυποψήφιοι είναι υποψήφιος προερχόμενος από το ΑΚΕΛ και ο Νίκος Αναστασιάδης, παρόλο που στην πλειοψηφία τους οι οπαδοί των κομμάτων του ενδιάμεσου χώρου δεν φαίνεται να εκφράζονται από κανένα, εντούτοις από αυτούς που τοποθετούνται η πλειοψηφία κινείται προς Νίκο Αναστασιάδη.

Αυτό αποτυπώνει και είναι η έκφραση της τιμωρητικής ψήφου ενάντια στο ΑΚΕΛ. Η τιμωρητική αυτή διάθεση προέρχεται προφανώς από τη δυσαρέσκεια τόσο των ηγεσιών αλλά και της βάσης των κομμάτων του κέντρου ως συνέπεια των έντονων διαφωνιών που υπήρξαν με τον πρόεδρο της δημοκρατίας αλλά και με το ΑΚΕΛ τα τελευταία χρόνια.

Η τιμωρητική ψήφος είναι ένα πολύ δυναμικό στοιχείο σε εκλογικές αναμετρήσεις αφού ουσιαστικά αποτελεί ένα σοβαρό κίνητρο για κάποιο ψηφοφόρο ο οποίος ψηφίζει κάποιο κόμμα ή υποψήφιο απλά για να χάσει κάποιος άλλος.

Κάτι παρόμοιο έλαβε χώρα και το 2008 όπου τη δεύτερη Κυριακή, μέχρι ενός σημείου τουλάχιστο, χρησιμοποιήθηκε η τιμωρητική ψήφος ενάντια στον ΔΗΣΥ. Η τιμωρητική ψήφος χρησιμοποιήθηκε ακόμα και στις βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα όπου ο λαός τιμώρησε ΝΔ και ΠΑ.ΣΟ.Κ.

Θεωρώ ότι το εύρημα αυτό αποτελεί κλειδί για την εξέλιξη των προεδρικών εκλογών του 2013.


Top