Νάσιος Ορεινός Η μάχη των swing states στην Αμερική

Η μάχη των swing states στην Αμερική 

Στις 6 Νοεμβρίου του 2012 θα διεξαχθούν οι εκλογές στην Αμερική όπου ως γνωστό θα αναδειχθεί ο επόμενος πρόεδρος. Την κούρσα από πλευράς Δημοκρατικών θα επαναδιεκδικήσει ο Barack Obama. Από πλευράς των Ρεπουμπλικάνων το χρίσμα του υποψηφίου προέδρου φαίνεται να παίρνει ο Μitt Romney πρώην κυβερνήτης της Μασαχουσέτης, αφού ο Newt Gingrich πρώην πρόεδρος της βουλής των αντιπροσώπων, Rick Santorum πρώην γερουσιαστής της Πενσυλβανία και Ron Paul μέλος της βουλής των αντιπροσώπων αντιπροσωπεύοντας το Τέξας, έχουν αποσυρθεί.

Δημοσκόπηση που διενεργήθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες από την εταιρεία Gallup δείχνει ότι την περίοδο 11 Απριλίου – 6 Μαϊου οι δύο υποψήφιοι κατέγραψαν το ίδιο ποσοστό, 46%. Ο Barack Obama προηγείται στους Ισπανόφωνους όπου καταγράφει 68% έναντι 23% του Μitt Romney, αλλά και στους Ασιάτες και άλλες φυλετικές ομάδες όπου καταγράφει 57% έναντι 30% του Romney. Αντίθετα ο Romney παρουσιάζεται πιο δυνατός ανάμεσα στους λευκούς όπου καταγράφει 54% έναντι 37% του Obama. Ο Obama είναι πιο δυνατός ανάμεσα στις γυναίκες ενώ ο Romney ανάμεσα στους άνδρες.

Μια απλή αναφορά στο γενικό ποσοστό των δύο υποψηφίων παρασύρει στο συμπέρασμα ότι οι δύο υποψήφιοι είναι ίσοι. Μια βαθύτερη ανάλυση των αριθμών όμως καταδεικνύει μια σχετική υπεροχή του Obama, τουλάχιστο την στιγμή που διενεργήθηκε η δημοσκόπηση. Το σημαντικότερο πλεονέκτημα του Obama σημειώνεται στα λεγόμενα 12 swing states, Colorado, Florida, Iowa, Michigan, Nevada, New Hampshire, New Mexico, North Carolina, Ohio, Pennsylvania, Virginia και Wisconsin. Στις 12 αυτές πολιτείες οι ψηφοφόροι δεν τοποθετούνται πάντοτε με τον ίδιο τρόπο, αντίθετα μπορούν να ψηφίσουν οποιοδήποτε υποψήφιο. Οι πολιτείες αυτές συνήθως κρίνουν το εκλογικό αποτέλεσμα αφού ο υποψήφιος τον οποίο υποστηρίζουν έχει πλεονέκτημα.

Στις πολιτείες αυτές λοιπόν οι δύο υποψήφιοι είναι πολύ κοντά σε ποσοστά. Συγκεκριμένα ο Obama καταγράφει 47% ενώ ο Romney 45%. Το πλεονέκτημα του Obama όμως έγκειται στο γεγονός ότι οι ψηφοφόροι του δηλώνουν πιο ενθουσιώδες κάτι που σημαίνει ότι έχουν περισσότερες πιθανότητες να προσέλθουν στις κάλπες σε σύγκριση με όσους υποστηρίζουν τον Romney. Συγκεκριμένα, 83% των ψηφοφόρων του Obama δηλώνουν αρκετά ή πολύ ενθουσιασμένοι για τις εκλογές του Νοεμβρίου σε αντίθεση με 70% των ψηφοφόρων του Μitt Romney. Εάν συμβεί αυτό και με βάσει το εκλογικό σύστημα των εκλεκτόρων, τότε δίδει στον Obama περισσότερες πιθανότητες να κερδίσει τα swing states και συνεπώς να εκλεγεί.

Επιπλέον, ο Obama φαίνεται να αρέσκεται περισσότερο στον μέσο Αμερικάνο. Σε όλα τα ερωτήματα που έχουν τεθεί σε δημοσκόπηση που έχει διενεργηθεί την 1-2 Μαϊου επίσης από την εταιρεία Gallup, ο Obama είτε ξεπερνά κατά πολύ, είτε βρίσκεται στα ίδια επίπεδα με τον Romney. Τα ερωτήματα που έχουν τεθεί είναι τα εξής:

• Είναι αρεστός (Obama=60%, Romney=31%)
• Νοιάζεται για τις ανάγκες των πολιτών (Obama=51%, Romney=41%)
• Είναι δυναμικός και αποφασιστικός ηγέτης (Obama=49%, Romney=40%)
• Συμφωνεί με θέματα για τα οποία νοιάζεστε (Obama=47%, Romney=45%)
• Μπορεί να διοικήσει την κυβέρνηση αποτελεσματικά (Obama=43%, Romney=46%)

Συνεπώς, παρόλο που η μάχη δεν έχει ακόμα ξεκινήσει εντούτοις πρόκειται να είναι σκληρή.


Top