Λευκή Παντελή Όνειρα...

Όνειρα...

Η Λευκή Παντελή είναι ειδική σε θέματα Φύλου, Μέλος του Δ.Σ. της Σοσιαλιστικής Γυναικείας Κίνησης. Οι απόψεις της είναι προσωπικές και δεν δεσμεύουν την άνωθεν οργάνωση.


Ο Σαλβαδόρ Νταλί είχε πει κάποτε ότι δεν υπάρχουν απραγματοποίητα όνειρα,  μόνο η πεπερασμένη μας αντίληψη  για το τι είναι πραγματοποιήσιμο.

 

Διαβάζοντας την ετήσια έκθεση των Ηνωμένων Εθνών (2017-2018) για τις γυναίκες (UN WOMEN),  εντυπωσιάστηκα από την Coumba Diaw, μιας και είναι η μόνη γυναίκα δήμαρχος της κοινότητας Sagatta Djoloff στην περιοχή της Λουγκά της Σενεγάλης, η οποία αποτελείται από 54 άλλους δήμους, με δήμαρχους φυσικά άνδρες.  

Η Coumba Diaw  μεγάλωσε σε ένα ανδροκρατούμενο περιβάλλον όπου τίποτα και κανείς δεν ενθάρρυνε τις γυναίκες να συμμετάσχουν στην πολιτική και τη δημόσια ζωή, αλλά αυτό δεν την σταμάτησε.  Έχοντας η ίδια την ευκαιρία να παρακολουθήσει ένα εκπαιδευτικό σεμινάριο για τη γυναικεία ηγεσία και την τοπική αυτοδιοίκηση, σήμερα το παρουσιάζει σε άλλους εξελεγμένους αξιωματούχους εξηγώντας τους τη σημασία της συμμετοχής γυναικών στη δημόσια ζωή και στην τοπική αυτοδιοίκηση.

 

Το εντυπωσιακό με την Coumba Diaw  δεν είναι που είναι η μόνη γυναίκα και κατά πάσαν πιθανότητα η πρώτη γυναίκα που κατάφερε να εκλεγεί δήμαρχος της κοινότητας Sagatta Djoloff. Το εντυπωσιακό είναι ότι,  αν και στα 14 της χρόνια εξαναγκάστηκε να εγκαταλείψει το σχολείο,  να παντρευτεί κάποιον παρά τη θέληση της, και για 30 ολόκληρα  χρόνια να ασχοληθεί αποκλειστικά με  οικιακές εργασίες, μέσα της, με κάποιο τρόπο, πίστευε ότι μπορούσε να αλλάξει το πεπρωμένο της. Η ίδια μάλιστα εξηγεί ότι πηγή έμπνευσής  της αποτέλεσαν άλλες γυναίκες της χώρας της που καταπιάνονταν με πρωτοποριακές για την εποχή νέες καριέρες.  Κι έτσι το 1998, χήρα πια, αποφάσισε να ασχοληθεί με την πολιτική.

Η Σενεγαλέζα δήμαρχος,  αντιλαμβάνεται το βάρος που πέφτει στους ώμους της, να εμπνεύσει με τη σειρά της  άλλες γυναίκες και φυσικά να μην απογοητεύσει τους ψηφοφόρους που της έδειξαν εμπιστοσύνη. Δυο από τα πρώτα πράγματα που έκανε ήταν να εγκαταστήσει παροχές νερού στα χωριά για να μπορούν οι γυναίκες να προμηθεύονται νερό για τις οικογένειες τους, χωρίς να σπαταλούν αμέτρητες ώρες για να φτάσουν σε απομακρυσμένες πηγές και να λειτουργήσει εβδομαδιαία αγορά, για να δώσει έτσι την ευκαιρία στις γυναίκες του δήμου να αυξήσουν τα εισοδήματά τους.

 

Για άλλη μια φορά το μήνυμα είναι ξεκάθαρο, οι γυναίκες πρότυπα μπορούν να λειτουργήσουν σαν πηγή έμπνευσης.

Κάτι λιγότερο από 12 μήνες απομένουν μέχρι τις επόμενες Ευρωεκλογές. Και τα κόμματα βρίσκονται ήδη σε αναζήτηση ατόμων που θα είναι υποψήφια προς εκλογή. Αναμένω τα άτομα που θα επιλεγούν να είναι 50-50, άνδρες και γυναίκες. Γιατί είμαι σίγουρη ότι ανάμεσα μας βρίσκονται πολλά αξιόλογα άτομα τα οποία δεν θα ληφθούν καν υπόψιν επειδή απλά τυχαίνει να ΜΗΝ είναι άνδρες και παράλληλα τυχαίνει αυτοί που θα λάβουν την τελική απόφαση για τα ψηφοδέλτια των κομμάτων, στην πλειοψηφία τους να ΕΙΝΑΙ άνδρες. Και είμαι ακόμη πιο σίγουρη ότι ανάμεσα μας υπάρχουν αρκετές  νεαρές γυναίκες που ονειρεύονται να ασχοληθούν με την πολιτική . Κι όπως είπε και ο Αμερικανός συγγραφέας Ralph Marston: ‘ Είναι δύσκολο να ακολουθήσεις τα όνειρα σου, είναι όμως τραγωδία να μην το κάνεις.’

 

 

 


Top