Λευκή Παντελή Αόρατες υπάρξεις

Αόρατες υπάρξεις

Η Λευκή Παντελή είναι ειδική σε θέματα Φύλου, Μέλος του Δ.Σ. της Σοσιαλιστικής Γυναικείας Κίνησης. Οι απόψεις της είναι προσωπικές και δεν δεσμεύουν την άνωθεν οργάνωση.


Κοιτάξτε γύρω σας. Πόσες εικόνες ισχυρών γυναικών βλέπετε; Η απάντηση είναι μάλλον όχι αρκετές. 

Η οικονομολόγος Iris Bohnet του Πανεπιστημίου Harvard, ειδική σε θέματα συμπεριφοράς, μελέτησε το αμερικανικό  εργασιακό περιβάλλον και εντόπισε την έλλειψη γυναικών ηγέτιδων, που να λειτουργούν ως πρότυπα. Αυτό δεν θα προκαλούσε περαιτέρω προβληματισμό αν δεν υπήρχαν μελέτες ετών οι οποίες να προβάλλουν την ανάγκη ύπαρξης τέτοιων προτύπων για την ταύτιση νεαρών γυναικών. Συγκεκριμένα μέχρι σήμερα γνωρίζαμε ότι τα πρότυπα μπορούν να μας εμπνεύσουν και μπορούμε να ταυτιστούμε με αυτά. Η Bohnet μελέτησε πως αυτά τα πρότυπα μπορούν να επηρεάσουν την αυτοπεποίθηση των γυναικών στο χώρο εργασίας τους και κατά πόσο αυτά τα πρότυπα μπορούν να αυξήσουν την ανταγωνιστικότητα των γυναικών, σε ένα ανδροκρατούμενο περιβάλλον. Πράγματι όπως περιγράφει στο βιβλίο  (What WorksGender Equality by Design), στο οποίο  αργότερα κατέγραψε τα ευρήματα της, οι πλείστες γυναίκες έπρεπε να δουν για να πειστούν.

Σε μια μελέτη του 2013, ερευνητές έδειξαν σε  μια ομάδα  γυναικών, οι οποίες είχαν κληθεί να μιλήσουν δημόσια, εικόνες των Hillary Clinton, Angela Merkel και Bill Clinton, και σε κάποιες δεν έδειξαν καμία εικόνα. Οι ομιλίες των γυναικών  στις οποίες έδειξαν εικόνες της Hillary Clinton και της Angela Merkel   διήρκησαν περισσότερο και έλαβαν υψηλότερη βαθμολογία από ανεξάρτητους παρατηρητές σε σύγκριση με τις ομιλίες των γυναικών στις οποίες έδειξαν τον Bill Clinton ή δεν έδειξαν καμία εικόνα.Συμπερασματικά  μια γυναίκα σε θέση ισχύς (στην προκειμένη περίπτωση πολιτικός) μπορεί να εμπνεύσει μια άλλη γυναίκα και να της δώσει τα εφόδια που χρειάζεται για να αντιμετωπίσει ή και να ξεπεράσει τόσο το εργασιακό άγχος όσο και πιθανές προκλήσεις  ή δυσκολίες στην καριέρα της.

 Σε μια άλλη μελέτη, του 2009, ερευνητές έκανα ένα πείραμα στα εργαστήρια υπολογιστών σε ένα πανεπιστήμιο, όπου εικόνες με ανδρικά πρότυπα αντικαταστάθηκαν με εικόνες από τη φύση ή εικόνες απαλλαγμένες από ανδρικά και γυναικεία πρότυπα και τότε αυτό που κατέγραψαν ήταν μια αύξηση της προτίμησης γυναικών ως προς την  υπολογιστική επιστήμη. Με λίγα λόγια, απέδειξαν έμπρακτα ότι τα πρότυπα που προβάλλονται αλλά και τα στερεότυπα που - κακώς -   συντηρούνται για δεκαετίες ολόκληρες μπορούν να έχουν αρνητική επίδραση στην επαγγελματική πορεία μιας γυναίκας.

Στην Αμερική το έχουν αντιληφθεί και έχουν υιοθετήσει μέτρα για τη προβολή γυναικείων προτύπων,  με αποτέλεσμα φιγούρες ισχυρών γυναικών να κοσμούν πλέον τα χαρτονομίσματα της χώρας και εικόνες γυναικών όπως η  Harriett Tubman, Susan B. Anthony, Lucretia Mott, Alice Paul, Elizabeth Cady Stanton, Sojourner Truth, Marian Anderson and Eleanor Roosevelt σύντομα θα εκτυπωθούν στα χαρτονομίσματα των 5, 10 και 20 δολαρίων. Γιατί όπως λέει και η Sheryl Sandberg δεν μπορείς να είσαι (γίνεις) κάτι που δεν μπορείς να δεις. Και πολλές φορές για να οραματιστείς ή να φανταστείς τον εαυτό σου σε μια θέσει, έχεις ανάγκη να πιστέψεις ότι είναι εφικτό.

Στην Κύπρο οι 2 μοναδικές γυναίκες Υπουργοί (όχι Υφυπουργοί) οι οποίες ηγούνται το Υπουργείο Μεταφορών Επικοινωνιών και Έργων και το Υπουργείο Εργασίας Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, είναι γυναίκες με πολυετή εργασιακή εμπειρία σε καίριες θέσεις, οι οποίες έχουν επανειλημμένα αποδείξει τις ικανότητες τους. Επίσης, στην Κύπρο,  σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες στατιστικές 9 στις 10 γυναίκες του εργατικού δυναμικού που αγγίζει το 48% του συνόλου, είναι υπάλληλοι και από αυτό το ποσοστό μόνο το 2.1% κατέχουν θέσεις ισχύος (δικαστική εξουσία, διευθυντικές θέσεις κ.α.). 

 Εν κατακλείδι, στην  Αμερική υπάρχει ένας μεγαλύτερος αριθμός ισχυρών γυναικών, που βρίσκονταν για χρόνια στην αφάνεια.  Στην δική μας περίπτωση (Κύπρος),  οι ισχυρές γυναίκες και οι γυναίκες στα κέντρα λήψης αποφάσεων δεν είναι απλά στην αφάνεια είναι και αριθμιτικά τόσο λίγες που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν απο αόρατες υπαρξεις εως και σχεδόν ανύπαρκτες. 


Top