Λευκή Παντελή Το κορίτσι και ο ταύρος.

Το κορίτσι και ο ταύρος.

Η Λευκή Παντελή είναι ειδική σε θέματα Φύλου, Μέλος του Δ.Σ. της Σοσιαλιστικής Γυναικείας Κίνησης. Οι απόψεις της είναι προσωπικές και δεν δεσμεύουν την άνωθεν οργάνωση.


Τις τελευταίες μέρες γίνεται πολύς ντόρος κι ομολογουμένως όχι άδικα, γύρω από την εγκατάσταση ενός χάλκινου κοριτσιού, απέναντι ακριβώς από τον περιβόητο ταύρο που αντικρίζει κανείς  στο Bowling Green Park, κοντά στη Wall Street, στο Manhattan της Νέας Υόρκης.  Ένα χώρο που φιλοξενεί το χρηματιστήριο της Νέας Υορκης και μαζί πολλές από  τις μεγαλύτερες και ισχυρότερες πολυεθνικές εταιρείες.  

Το Charging Bull, το οποίο είναι γνωστό και ως Wall Street Bull ή Bowling Green Bull, είναι ένα 3.200 κιλών, χάλκινο γλυπτό κατασκευασμένο  από τον Arturo Di Modica.Το γλυπτό απεικονίζει έναν ταύρο, το σύμβολο της επιθετικής οικονομικής αισιοδοξίας και της ευημερίας, ακουμπώντας στα πίσω ισχία του και με το κεφάλι του χαμηλωμένο σαν να είναι έτοιμος να επιτεθεί. Θεωρείται  σύμβολο της “αντοχής και της δύναμης του Αμερικανικού λαού”. 

Η οικονομική συνοικία του Manhattan με τα ατσαλάκωτα κουστούμια που προχωρούν με γοργό βήμα, ελέγχοντας τα αστραφτερά ρολόγια τους καθοδόν για το επόμενο ραντεβού, διασχίζοντας πεζοδρόμια γεμάτα τουρίστες που κοιτάνε γύρω γύρω χαλαρά,  αναβλύζει κυριολεκτικά τεστοστερόνη. Ομολογώ ότι όταν επισκέφτηκα την περιοχή ένα ζεστό καλοκαίρι την ψιλο-σνόμπαρα. Κάτι τα αέρινα καλοκαιρινά μου ρούχα, κάτι το ανάλαφρο σανδάλι, κάτι που παντού γύρω μου κοιτούσα στελέχη εταιρειών γένους αρσενικού, επέλεξα να υιοθετήσω το ύφος των κουστουμιών και να  αδιαφορήσω κι εγώ για αυτούς.

Όμως το κορίτσι ήρθε να αλλάξει τα δεδομένα. Βλέπετε ο ταύρος σύμβολο εκσυγχρονίστηκε με αφορμή τη διεθνή ημέρα της γυναίκας. Το μικρό κορίτσι  που στάθηκε ατρόμητο απέναντί του ακουμπώντας τα χέρια στη μέση, τινάζοντας με αποφασιστικότητα την κοτσίδα του,  είναι ένα σύμβολο υπενθύμιση προς τα στελέχη και τους διευθυντές της οικονομικής συνοικίας του Manhattan ότι οι γυναίκες υπο-εκπροσωπούνται στα κέντρα λήψης αποφάσεων, συμπεριλαμβανομένου των οικονομικών.

Προσωπικά θεωρώ ότι αν ο ταύρος συμβολίζει την αντοχή, τη δύναμη  και την αμείλικτη ορμή με την οποία μπορεί να επιτεθεί, το κορίτσι, εκείνο το νεαρό πλάσμα των 8-10 χρόνων, συμβολίζει  τον απέραντο αυθορμητισμό, την αφελή παντοδυναμία και το αδάμαστο πνεύμα που χαρακτηρίζουν ή που θα έπρεπε να χαρακτηρίζουν κάθε νεαρό κορίτσι.

 

* Το άγαλμα του κοριτσιού, τοποθετήθηκε από την εταιρεία State Street Global Advisors (SSGA) με στόχο να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο για την ισότητα των δύο φύλων. Σε ανακοίνωσή του ο Ρον Ο' Χάνλεϊ, CEO του fund SSGA, που διαχειρίζεται περίπου 2,5 τρισ. Δολάρια δήλωσε: «Σήμερα καλούμε τις εταιρείες να αναλάβουν συγκεκριμένα μέτρα για να αυξήσουν τις γυναίκες στα Διοικητικά τους Συμβούλια. Το μικρό κορίτσι αντιπροσωπεύει το μέλλον στο μεγαλύτερο χρηματοοικονομικό κέντρο του κόσμου, τη Wall Street»


Top