Λευκή Παντελή Μια ιστορία θα σας πω...

Μια ιστορία θα σας πω...

Η Λευκή Παντελή είναι ειδική σε θέματα Φύλου, Μέλος του Δ.Σ. της Σοσιαλιστικής Γυναικείας Κίνησης. Οι απόψεις της είναι προσωπικές και δεν δεσμεύουν την άνωθεν οργάνωση.


Ήταν 17 στα 18, 'λίγο' ανήλικη και πολύ φοβισμένη. Καθόταν στην καρέκλα του αστυνομικού τμήματος με τους ώμους ζαρωμένους και τη φιγούρα της μαζεμένη τόσο όσον που να καταλαμβάνει το λιγότερο δυνατό χώρο. Δίπλα της καθόταν ο σύντροφος της, γύρω στα 20, μαγκάκι με κοτσίδα και σκουλαρίκι. Η αστυνομία εξέταζε μια σειρά από καταγγελίες εναντίον του: βίαιη συμπεριφορά, χρήση ουσιών και αλκοόλης. Βρίζει και κτυπά όποιον βρεθεί μπροστά του, όταν είναι θολωμένος. Και είναι συχνά θολωμένος.

Ο αστυνομικός γύρευε από την κοπέλα μια επιβεβαίωση ή καλύτερα μια διάψευση της όλης ιστορίας για να την αρχειοθετήσει και να προχωρήσει στην επόμενη υπόθεση. Η κοπέλα για μια στιγμή σκέφτηκε ότι αυτή ήταν η ευκαιρία της να ξεφύγει από την κόλαση που την είχε πνίξει τα τελευταία χρόνια. Το βλέμμα του όμως ήταν κολλημένο επάνω της, κι έτσι οι λέξεις της έβγαιναν με δυσκολία. Έσκασε ένα παγωμένο χαμόγελο και είπε στο όργανο της τάξης ότι όλα ήταν ψέματα. Μα τα ψέματα τα έλεγε αυτή…

Πως να τόλμαγε να ξεστομίσει την αλήθεια; Πως να έλεγε ότι φοβόταν για τη ζωή της; Πως να εξηγούσε στον αστυνομικό ότι το έντονο μακιγιάζ της συχνά κάλυπτε μελανιές και ότι η άλλοτε έντονη  λάμψη των μεγάλων αμυγδαλωτών ματιών της είχε αντικατασταθεί με μια θολούρα πανικού και απελπισίας τα τελευταία 3-4 χρόνια; Ότι ο εφηβικό πρώτος έρωτάς της έμελλε να είναι μια σχέση γεμάτη εκβιαστικές απειλές, 2-3 απόπειρες  αυτοκτονίας από μέρους του και μπόλικη βία σε πολλές μορφές: βία σωματική όταν θόλωνε, βία λεκτική όταν αισθανόταν την ανάγκη να της διαλύσει την αυτοπεποίθηση της για να την ελέγχει ευκολότερα και βία ψυχολογική όταν βρίσκονταν με κόσμο - βλέμματα γεμάτα υπονοούμενα και χειρονομίες που υποδείκνυαν τι θα ακολουθούσε αν κάποιος τολμούσε να της μιλήσει.... Πως να έλεγε στον αστυνομικό ότι αυτός ο μάγκας που καθόταν δίπλα της ήταν ένα πλάσμα τοξικό που της είχε σκοτώσει κάθε ίχνος παιδικότητας και ξεγνοιασιάς;

Πέρασαν πολλοί μήνες από εκείνη την κατάθεση στο τμήμα, για να βρει το κουράγιο να τον αποσείσει από το είναι της. Να τον κλείσει έξω από την ύπαρξη της και να του πει τέλος.

Κάθε μέρα ήταν μια πάλη με τους φόβους της, τον αισθανόταν παντού γύρω της. Και ήταν. Άλλες φορές έξω από το σπίτι της κι άλλες φορές έξω από τις αίθουσες διδασκαλίας στο Πανεπιστήμιο. Μα αυτή αλύγιστη, αποφασισμένη, κυκλοφορούσε με ένα μαχαίρι σφιγμένο στο χέρι της και το χέρι μόνιμα μέσα στη τσέπη. Είχε αποφασίσει ότι κανένας εκβιασμός και καμιά επίθεση δεν θα την έκαναν να αλλάξει γνώμη. Είχε μαζέψει τα κομμάτια της και νικώντας όλους τους δισταγμούς της είχε γυρίσει σελίδα.

Το κινητό της τηλέφωνο δεχόταν καθημερινά μηνύματα, άλλοτε υβριστικά,  κάποτε απειλητικά και που και που γεμάτα απελπισία. Η αστυνομία δεν μπορούσε να κάμει τίποτε για αυτό. Ο θύτης έπρεπε να την καλέσει στο σταθερό τηλέφωνο της το οποίο με την συγκατάθεση της η αστυνομία θα παρακολουθούσε. Εάν κατάφερναν να καταγράψουν κάποια απειλή τότε θα μπορούσαν να επέμβουν….  

Η είδηση για το νομοσχέδιο έκανε τα μάτια της να λάμψουν. Διάβασε την ανακοίνωση ξανά και ξανά: νομοσχέδιο που αναφέρεται στην παρενόχληση και παρενοχλητική παρακολούθηση. Τι κι αν έφτασε με καθυστέρηση κοντά 15 χρόνια; Τι κι αν δεν χρειαζόταν κανένα νομοσχέδιο για να νοιώσει ασφαλής πια,  αφού είχε γίνει τόσο δυνατή και τόσο σκληρή για να επιβιώσει και να προχωρήσει με τη ζωή της, που ο εαυτός της ήταν από μόνος του μια ασπίδα προστασίας. Δε μπορούσε να μην αναρωτηθεί πόσο διαφορετική  θα ήταν η ζωή της, αν υπήρχε τότε ένα νομικό πλαίσιο για να την προστατέψει, μια γυναίκα αστυνομικός στο τμήμα εκείνο το μοιραίο βράδυ, μια οδηγία ή ένας κανονισμός για να τον απομακρύνουν από δίπλα της και να μπορέσει να μιλήσει.

Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη μια στις τρεις γυναίκες θα βιώσει κάποια μορφή βίας (σωματική, σεξουαλική, λεκτική ή ψυχολογική) μια φορά τουλάχιστον στη ζωή της. Συνήθως ο θύτης θα είναι άτομο προερχόμενο από την οικογένεια της. Οι στατιστικές αυτές αφορούν και την Κύπρο.

 

 

 


Top