Λευκή Παντελή Επιλο-YES;

Επιλο-YES;

Η Λευκή Παντελή είναι ειδική σε θέματα Φύλου, Μέλος του Δ.Σ. της Σοσιαλιστικής Γυναικείας Κίνησης. Οι απόψεις της είναι προσωπικές και δεν δεσμεύουν την άνωθεν οργάνωση.


Ένας άντρας αγάπησε τις γυναίκες…τόσο πολύ που αφιέρωσε την καριέρα του σε αυτές και τους έδωσε επιλογές. 

Η γιαγιά μου  γέννησε 7 παιδιά και απέβαλε άλλα πέντε. Έκανε 6 κόρες κι ένα γιο. Για τα άλλα πέντε, εκείνα που ‘χάθηκαν’  δε ξέρω το φύλο τους, είναι κάτι που δεν πολυσυζητήθηκε ποτέ μέσα στην οικογένεια μου. Στα 18 της γνώρισε τον 20χρονο τότε σύζυγο της και μαζί έζησαν φτωχικά μεν, αγαπημένα δε, κοντά 45 χρόνια, μέχρι που ο καρκίνος της έκλεψε απότομα τη ζωή αφού πρώτα της έκλεψε τη μήτρα.   

Η ιστορία της γιαγιάς μου δεν είναι μοναδική ούτε πρωτότυπη. Για την ακρίβεια, και εντελώς συμπτωματικά, μια παρόμοια ιστορία μοιράστηκε μαζί μας ο μοναδικός άνδρας ομιλητής στο φετινό TEDxNicosiaWomen.

Ο Δρ. Ανδρέας Σταυρούλης μας πήγε πίσω ίσα με τρεις δεκαετίες. Ήταν δεν ήταν 10 χρονών όταν συνειδητοποίησε ότι ήθελε να γίνει γυναικολόγος. 7 παιδιά γέννησε η γιαγιά του, άλλα στο σπίτι κι άλλα στα χωράφια. Κι αυτά ήταν τα τυχερά. Γιατί κάποια άλλα ήταν άτυχα και ‘χάθηκαν’.

Βλέπετε οι εποχές ήταν τέτοιες που οι γυναίκες δούλευαν σκληρά ακόμη και όταν εγκυμονούσαν, κι όταν πια έφτανε η ώρα να γεννήσουν η βοήθεια και η καθοδήγηση που είχαν ήταν η βοήθεια των γυναικών ή της μαμής, αν υπήρχε, του χωριού.

Ο Δρ Σταυρούλης αποφάσισε να ακολουθήσει το δρόμο της ιατρικής αισθανόμενος την ανάγκη να δώσει στις γυναίκες επιλογές. Την επιλογή να διαλέξουν, την επιλογή να γνωρίζουν, την επιλογή να έχουν επιλογές.

Στατιστικά 9 στις 10 γυναίκες παγκοσμίως θα γεννήσει τουλάχιστον ένα παιδί σε κάποιο στάδιο της ζωής της. Ο τοκετός είναι η φυσική διαδικασία μέσα από την οποία ερχόμαστε στη ζωή. Και για να το πω πιο σωστά, ο τοκετός είναι η διαδικασία μέσα από την οποία η γυναίκα φέρνει στον κόσμο έναν άλλο άνθρωπο. Θα ανέμενε κανείς λοιπόν, οι γυναίκες να έχουν γνώση όλων των επιλογών τους ή καλύτερα να έχουν την ευκαιρία να αποκτήσουν γνώση όλων των επιλογών τους. Μια συζήτηση με τον Δρ. Σταυρούλη στο ιατρείο του μπορεί να αποτελέσει ένα καλό πρώτο βήμα για να μπορέσει η κάθε γυναίκα να ενημερωθεί για τις επιλογές της.

Γιατί όπως εξήγησε ο ίδιος, η χημειοθεραπεία, η υπογονιμότητα, η σεξουαλική προτίμηση,  η μη επιτυχής ανεύρεση του έτερου ήμισυ πριν συμπληρώσει μια γυναίκα τα 40 και αρχίσει η γονιμότητα της να μειώνεται, δεν είναι εμπόδια, αλλά λόγοι για να εξετάσει μια γυναίκα τις επιλογές της.  

Όταν λοιπόν στη χώρα μας δραστηριοποιείται επαγγελματικά ένας γυναικολόγος που αφιέρωσε την καριέρα του στις γυναίκες, επειδή ήθελε να τους δώσει  την επιλογή να έχουν επιλογές, δεν είναι ώρα εμείς οι γυναίκες να εξετάσουμε τις επιλογές αυτές;


Top