Δόνα Καπαρτή Ο σνομπ Τραμπ που έφερε σε αμηχανία τους ηγέτες της ΕΕ

Ο σνομπ Τραμπ που έφερε σε αμηχανία τους ηγέτες της ΕΕ


Τη χειρότερη εντύπωση άφησε ο Πλανητάρχης κατά την συνάντησή του με τους 27 ηγέτες του ΝΑΤΟ αφού η στάση του ήταν διόλου θετική απέναντί τους.
 
Ο Ντόναλντ Τραμπ κατηγόρησε τους «27» ότι δεν φέρονται δίκαια στους Αμερικανούς φορολογούμενους. «Χρωστάτε!» τους έλεγε κάνοντας παρατήρηση για το μικρό ποσοστό που τους αναλογεί στον  προϋπολογισμό της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.
 
«The Germans are bad, very bad», οι Γερμανοί είναι κακοί, πολύ κακοί, φέρεται να είπε, μάλιστα, ο Αμερικανός πρόεδρος αναφερόμενος στο γερμανικό εμπορικό πλεόνασμα. «Κοιτάξτε τα εκατομμύρια των αυτοκινήτων τα οποία πουλάνε στις ΗΠΑ. Είναι τρομερό. Αυτό θα το σταματήσουμε» συνέχισε ο κ. Τραμπ σύμφωνα με τα όσα γράφει το γερμανικό Spiegel.  Επίσης, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα η πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξέφρασε την κατάπληξή της για το πόσο λίγο κατανοούν οι Αμερικανοί την εμπορική πολιτική. Προφανώς οι φιλοξενούμενοι αγνοούν ότι οι εμπορικές συμφωνίες με την Ευρωπαϊκή Ένωση συνάπτονται από κοινού, γράφει η εφημερίδα και πως ο οικονομικός σύμβουλος του Ντόναλτν Τραμπ, Γκάρι Κον φέρεται να είπε σε συζήτηση ότι ισχύουν διαφορετικοί δασμοί μεταξύ ΗΠΑ και Γερμανίας και μεταξύ ΗΠΑ και Βελγίου.
 
Ο ξένος Τύπος μίλησε για έναν «οξύ» Τραμπ, ο οποίος έφυγε πριν ολοκληρώσει το δείπνο των ηγετών για να ταξιδέψει στη Σικελία.
 
Μήνυμα στήριξης έστειλε, ωστόσο, στη Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι για την τραγωδία στο Μάντσεστερ αποφεύγοντας να σχολιάσει την διαρροή σχετικών ευαίσθητων πληροφοριών. Ωστοσο η έξαλλη με τις διαρροές Μέι τόνισε ότι τέτοιες «ευαίσθητες πληροφορίες πρέπει να παραμένουν ασφαλείς».  «Οι ευαίσθητες πληροφορίες που μοιράζονται οι υπηρεσίες πληροφοριών των δύο χωρών πρέπει να παραμένουν ασφαλείς», είπε χαρακτηριστικά.
 
Καλή κουβέντα είπε στον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, Αλέξη Τσίπρα, σε «πηγαδάκι» αναφέροντάς του «σε παρακολουθώ. Έχετε καταφέρει να ανακάμψετε και αυτό είναι εκπληκτικό. Τα πάτε περίφημα». Μάλιστα είπε στον κ.Τσίπρα πως «η Ελλάδα είναι μία υπέροχη χώρα με υπέροχους ανθρώπους».
 
Σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο της ατζέντας, τα 28 μέλη συζήτησαν το θέμα συμμετοχής του ΝΑΤΟ στον αγώνα κατά της ISIS.  Όπως γράφει το ΚΥΠΕ, στο τραπέζι των ηγετών το μόνο θέμα που έπεσε ήταν η συμμετοχή στις επιχειρήσεις χωρίς στρατεύματα στο έδαφος, αλλά μόνο με εναέρια επιτήρηση με αεροπλάνα τύπου AWAKS και η ίδρυση μίας καινούργιας μονάδας που θα συντονίζει και θα σχεδιάζει επιχειρήσεις από τα κεντρικά του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, όπως και ενός "Κόμβου για το Νότο", υπό το αρχηγείο της Νάπολης, όπως ανακοίνωσε ο Γενικός Γραμματέας Γενς Στόλτεμπεργκ.
 
Σε ότι αφορά την οικονομική συμμετοχή των κρατών μελών, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ ανακοίνωσε πως οι 28 δεσμεύθηκαν σταδιακά να ανεβάσουν τις αμυντικές δαπάνες στο όριο του 2% του ΑΕΠ  και το οποίο σήμερα τηρούν μόνο η Ελλάδα, η Πολωνία, η Εσθονία, η Βρετανία και οι ΗΠΑ. Το 20% αυτών των δαπανών πρέπει να πηγαίνει σε μεγάλου μεγέθους υποδομές.
 
Ο κ. Τραμπ, εξέπληξε του ομολόγους του κατηγορώντας τους για το θέμα των δαπανών και κατά την τελετή παράδοσης του νέου κτιρίου της συμμαχίας μπροστά στα μάτια του Βασιλιά Φιλίπππου του Βελγίου. 
 
Επιπλέον σύμφωνα με διπλωματικές πηγές ο κ.Τραμπ ζήτησε από τους υπόλοιπους 27 περισσότερες κινήσεις στο θέμα της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας, επαναλαμβάνοντας τη φράση: “στους λίγους μήνες που είμαι Πρόεδρος έχω κάνει περισσότερα απ’ ότι η προηγούμενη ηγεσία έκανε σε οκτώ χρόνια”. 
 
Την ίδια ώρα το γύρο του κόσμου κάνει βίντεο στο οποίο ο κ.Τραμπ λίγο πριν την «οικογενειακή φωτογραφία» σπρώχνει τον Πρωθυπουργό του Μαυροβουνίου προκαλώντας για λίγο την…αμηχανία των ηγετών. 
 
 
Πιο κάτω τα προηγούμενά μου μπλογκ.

Top