Χρίστος Χαραλάμπους Αναγκαία η «εξ Ανατολάς» στήριξη, όχι όμως άνευ ανταλλαγμάτων

Αναγκαία η «εξ Ανατολάς» στήριξη, όχι όμως άνευ ανταλλαγμάτων

Ο Χρίστος Χαραλάμπους είναι δημοσιογράφος στην εφημερίδα «Η Σημερινή» και το SIGMA. Απόφοιτος Πανεπιστημίου Λευκωσίας στον τομέα «Επικοινωνίες και ΜΜΕ». Ασκεί το επάγγελμα από το 2000


Η, έστω και εκ των υστέρων, απόφαση του νυν Προέδρου, να στρέψει (έστω λίγο) το βλέμμα του και εις Ανατολάς (βλ. Ρωσική Ομοσπονδία) μόνο οφέλη μπορεί να έχει. Φτάνει να το κάνει με το σωστό τρόπο και να είναι έτοιμος να υλοποιήσει στην πράξη το υπερισχύον στην διεθνή πολιτική σκακιέρα «δούναι και λαβείν».

Η επίσκεψη Αναστασιάδη στη Μόσχα, λοιπόν, σε καμία περίπτωση μπορεί να είναι «άλλο ένα επίσημο ταξίδι του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας». Στους χαλεπούς καιρούς – από πλευράς διεθνούς υποστήριξης – στο εθνικό μας θέμα, η ισχύς και επιρροή της «Ρωσικής αρκούδας» μπορεί και πρέπει να είναι καταλυτική. Θα είναι όμως τέτοια μόνο αν, μετά την άκρως (με βάση τα γεγονότα) αποτυχημένη προσήλωση στον Δυτικό παράγοντα, κατανοήσει ο Πρόεδρος και οι συν αυτόν (τέσσερις Υπουργοί) ότι ΠΡΕΠΕΙ και να δώσουν.

Η αναθεώρηση/επικαιροποίηση/επέκταση ή όπως άλλως «βαφτιστεί», της ισχύουσας στρατιωτικής συμφωνίας Λευκωσίας – Μόσχας, όχι μόνο δεν πρέπει να φοβίζει τους παροικούντες στο Προεδρικό, αλλά αντίθετα θα πρέπει να αποτελέσει το ισχυρό αντίδωρο που έχουμε να προσφέρουμε, ζητώντας (με βάση τα όσα ο ίδιος ο Πρόεδρος αποκάλυψε στο Εθνικό Συμβούλιο) την ενεργότερη εμπλοκή της Ρωσίας στα του Κυπριακού, μέσω μάλιστα της ανάληψης συγκεκριμένων πρωτοβουλιών.

 

Είμαι σίγουρος ότι οι Ρώσοι δεν ζήτησαν στρατιωτική βάση στην Κύπρο. Σίγουρα όμως ζήτησαν τις ίδιες διευκολύνσεις με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες. Και αν θέλουμε εξισορρόπηση της εξωτερικής πολιτικής, αφού «μας πούλησε» ο ΑμερικανοΒρετανικός παράγοντας (πάλι κατά τις αποκαλύψεις στο Εθνικό Συμβούλιο που καλά γνωρίζουμε) θα πρέπει να αναφωνήσουν οι εκεί επίσημοι απεσταλμένοι μας ένα ηχηρό «ντα».

Όσο δε για την επίσημα διατυπωθείσα εκτίμηση του Προέδρου ότι δύσκολα – λόγω αναπτυσσόμενων σχέσεων με την Άγκυρα – η Μόσχα θα ανταποκριθεί στο αίτημα ενεργότερης και πρακτικότερης εμπλοκής ένα λέω: «μην βάλεις το χέρι σου στη φωτιά γιατί θα εκπλαγείς». Αν κάποιος διαχρονικά στάθηκε «στον πούντο του» αυτός ήταν η Μόσχα.

Κατακλείδα:

Ελπίζω να θυμόμαστε όλοι ποιος έστησε πόδι στο Συμβούλιο Ασφαλείας μετά την πρόσφατη «αρνητικότατη» έκθεση κάποιου κυρίου Μπαν, που τρομάρα του θέλει να λέγεται και ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών


Top