Γιάννος Χαραλαμπίδης Οι φορολογικοί παράδεισοι και το πλεονέκτημα της Κύπρου

Οι φορολογικοί παράδεισοι και το πλεονέκτημα της Κύπρου


Κάθε φορά που βγαίνουν στη δημοσιότητα τα διαφορά papers είτε αυτά είναι panama είτε αυτά είναι paradise, ορθά διερωτόμαστε, και αυτό πρέπει να πράττουμε, εάν η Κύπρος είναι ή όχι εμπλεκόμενη και πώς. Και αυτό επιβάλλεται να γίνεται. Για να είμαστε καθαροί.  
 
Η αναφορά και μόνο της Κύπρου στα έγγραφα ή δικηγορικών γραφείων και εταιριών με έδρα την Κύπρο δεν σημαίνει, ταυτοχρόνως, και την ενοχή μας. Άλλωστε, ας μην κοροϊδευόμαστε. Άλλοι είναι οι πρωταθλητές. Αλλού είναι οι φορολογικοί παράδεισοι, όχι στην Κύπρο. Ακούγονται σχετικά ως τέτοιοι, η  Μάλτα, το Λουξεμβούργο, ακόμη και η Ολλανδία, καθώς και   κάτι νησάκια των Βρετανών (Channel Islands),  που γνωρίζουν όλοι ότι είναι πλυντήριο αλλά κανείς δεν τα αγγίζει. Για να μην μιλήσουμε για το Μονακό, την Μαδέιρα και άλλους προορισμούς. Αυτά τα λένε οι ίδιοι οι εταίροι μας. Και μάλιστα δημόσια. Ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. 
 
Ο πολιτικός, θεσμικός και οικονομικός στόχος εντός της ΕΕ, με πρωτεργάτες  τους  Γερμανούς  και άλλους είναι ο κοινός φορολογικός συντελεστής. Εκεί είναι που θέλουν να καταλήξουν πρωτίστως, ουκ ολίγοι των εταίρων μας, και μετά στην καθ΄ αυτό καταπολέμηση του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος. Εάν θέλουν να καταπολεμήσουν πραγματικά το ξέπλυμα του βρόμικου χρήματος, που είναι συναφές ζήτημα με τα ναρκωτικά, το παράνομο εμπόριο όπλων και άλλες δραστηριότητες, μπορούν να το πράξουν, σε όποιο βαθμό αυτό είναι δυνατό, χωρίς την ενιαία εντός της ΕΕ εταιρική φορολογία. Διότι, ας μην απατώμεθα. Η εφαρμογή ενιαίας φορολογίας θέτει σε κίνδυνο το δικό μας εθνικό πλούτο. Και δημιουργεί προϋποθέσεις για τη μεταφορά εταιριών από την Κύπρο σε άλλους ευρωπαϊκούς προορισμούς. Και η μετακίνηση αυτή δεν θα αφορά τις βρόμικες εταιρίες, που βρίσκουν καταφύγιο σε φορολογικούς παράδεισους,   αλλά τις καθαρές εταιρίες, που επιλέγουν την Κύπρο.  Διότι, όταν αφαιρεθεί το πλεονέκτημα της χαμηλής φορολογίας, η θέση της Κύπρου, που δεν παράγει τίποτε εκτός από ήλιο και η οποία δεν διαθέτει ούτε μπορεί να έχει βαριά βιομηχανία, θα χαθεί. Και οι εταιρίες που σήμερα βρίσκονται στην Κύπρο ή δραστηριοποιούνται μέσω αυτής, θα μετακινηθούν προς Κεντρική ακόμη και προς Βόρεια Ευρώπη. Είναι εμφανής ο κίνδυνος. Και τότε τι θα συμβεί στην κυπριακή οικονομία; 
 
Δεν ισχυριζόμαστε ότι οι ισχυροί των εταίρων μας σηκώνονται το πρωί και συνέρχονται για να καταστρέψουν την κυπριακή οικονομία. Αυτό είναι αφελές να το ισχυριστεί κάποιος. ΄Εχουν πιο σοβαρά πράγματα να ασχοληθούν. Εκείνο, που λέμε είναι ότι εντός και εκτός ΕΕ, δεν είμαστε μόνο συνεταίροι, αλλά και ανταγωνιστές. Άλλωστε, το πρόβλημα του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος δεν είναι οι χαμηλές φορολογίες, αλλά η ορθή ή όχι  λειτουργία του ελεγκτικού συστήματος, τα νομοθετικά κενά ή όχι που ενδέχεται να υπάρχουν και τα οποία πρέπει να καλυφθούν. Το πρόβλημα είναι η ύπαρξη ή όχι πολιτικής βούλησης, και κατά πόσο εκείνοι,που λαμβάνουν τις αποφάσεις έχουν, λόγω διαπλοκής και σε πιο βαθμό, τη δυνατότητα   να προχωρήσουν στη λήψη μέτρων. Οι ισχυροί, όχι εμείς.  
 
Η χαμηλή εταιρική  φορολογία συνιστά για την κυπριακή οικονομία πλεονέκτημα, και τμήμα των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και των κανόνων του ανταγωνισμού. Εάν λοιπόν προκληθεί αίσθημα ανασφάλειας από εμάς τους ίδιους προς τους πελάτες μας, χωρίς σοβαρό λόγο, εμείς θα πληρώσουμε το κόστος. Ξέρουν και οι εταίροι μας και οι Αμερικανοί, γνωρίζουν οι πάντες, πού είναι οι φορολογικοί παράδεισοι και πώς θα τους αντιμετωπίσουν. Δεν είναι στην Κύπρο. Οσο δε, για μας, θα πρέπει να είμαστε ιδιαιτέρως προσεκτικοί για  να μην   βγάζουμε τα μάτια μας μόνοι μας.... 

Top