Γιάννος Χαραλαμπίδης Η ώρα των καφετζούδων...

Η ώρα των καφετζούδων...Μετά το αδιέξοδο στο Κυπριακό, ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Έιντε ανακατεύει την τράπουλα για να βρει φόρμουλα επανέναρξης των συνομιλιών. Οι πλανήτες έχουν εκτροχιαστεί και η τελευταία ελπίδα του κ. Έιντε είναι πλέον οι καφετζούδες της γειτονιάς οι οποίες, μεταξύ σοβαρού και αστείου, φαίνεται ότι γνωρίζουν καλύτερα από τον ίδιο το Κυπριακό. Έχουν πιο καθαρό μυαλό και καλύτερη πολιτική αξιολόγηση της κατάστασης. Διότι, ώς τώρα, ο κ. Έιντε ήταν αμετροεπής, κοροϊδεύοντας τους πάντες από τρίμηνο σε τρίμηνο, ισχυριζόμενος ότι το Κυπριακό είναι λυμένο.

Από αυτές τις στήλες, τον είχαμε προειδοποιήσει ότι συναναστρέφεται με το κομματικό μας κατεστημένο, το οποίο δεν εκφράζει την πολιτική θέληση του λαού στο Κυπριακό. Διότι και λαός, στις πλείστες των περιπτώσεων, είναι θύμα της παραπληροφόρησης που έχει απώτερο στόχο να τον αναγκάσει ή να τον παραπλανήσει για να πει «ναι» σε μια απαράδεκτη λύση. Να πει «ναι» στη διάλυση. Και όταν ο απλός πολίτης κατανοεί την αλήθεια, τότε οι ψευδαισθήσεις αποκαλύπτονται.

Όπως τώρα. Η Τουρκία ούτε είχε ούτε έχει πρόθεση για λύση. Θα έχει τότε -και μόνον τότε-, όταν θα έχει κόστος κυρίως σε διεθνές επίπεδο από την κατοχή. Αλλιώς, μας θεωρεί δεδομένους. Και ότι μας ελέγχει ούτως ή άλλως. Συνεπώς, μας θέτει ενώπιον του διλήμματος: Είτε θα δεχθείτε ό,τι θέλω, είτε λύση γιοκ.

Βεβαίως, δεν το διατυπώνει ακριβώς έτσι. Δεν είναι αφελής η Άγκυρα. Μας φορτώνει την ευθύνη, επειδή δεν δεχόμαστε την παραμονή στρατού, εγγυήσεων, την εκ περιτροπής προεδρία και τη μετατροπή των Τούρκων πολιτών στην Κύπρο ως Ευρωπαίων. Για να συνεχίσει, εκτός από την κατοχή, και τον εποικισμό με νόμιμο πλέον τρόπο.

Ακούστε, κύριε Έιντε. Έχετε διαπράξει και λάθη τακτικής και επικοινωνίας και ουσίας. Για παράδειγμα, ως Νορβηγός που είστε, θέλετε να δεχθούμε μέσω της ομοσπονδίας ένα καθεστώς όμοιο με εκείνο που επέβαλε η Ναζιστική Γερμανία στη χώρα σας με τον Βίντκουν Κουίσλινγκ. Το οποίο, μάλιστα, θέλετε να εμφανίζετε και ως δημοκρατικό και συνάδον με τις αρχές και αξίες της ΕΕ.

Και το οποίο, όμως, θα τελεί υπό την υψηλή εποπτεία της αυτού εξοχότητας του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος ετοιμάζεται να ανακηρυχθεί μετά το δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου ως νέος Σουλτάνος. Με την Κύπρο, ένα από τα πολλά λάφυρά του. Ιδού τι αναφέρει η Επιτροπή της Βενετίας που αξιολόγησε το νέο τουρκικό Σύνταγμα. Είναι, όπως τονίζει, μονοπρόσωπο με αυταρχικό χαρακτήρα.

Εσείς, κύριε Έιντε, θα δεχόσασταν όπως η δική σας πατρίδα τεθεί κάτω από την κηδεμονία της Γερμανίας; Θα επιστρέφατε, δηλαδή, σε ένα ανάλογο καθεστώς Κουίσλινγκ; Δεν νομίζουμε. Τότε, γιατί το ζητάτε από εμάς; Κατανοούμε την ουδετερότητά σας, αλλά εδώ τα πράγματα έχουν ξεφύγει. Και ως εκ τούτου θα πρέπει να ρωτήσετε αφενός την Τουρκία, εάν επιμένει στις εγγυήσεις, στον στρατό και στα λοιπά παράλογα, και μετά τη Γενική Γραμματεία του ΟΗΕ την οποία υπηρετείτε, εάν αυτές οι αξιώσεις συνάδουν με την ανεξαρτησία των κρατών και την ελευθερία των λαών.

Ας μην κρυβόμαστε. Αυτά είναι αυτονόητα. Τα γνωρίζουν ακόμη και οι συμπαθείς καφετζούδες της γειτονιάς, οι οποίες στη σοβαρότητα και στις πολιτικές αξιολογήσεις για την πορεία των συνομιλιών και τις τουρκικές προθέσεις σάς έχουν βάλει γυαλιά. Όχι μόνο σ' εσάς, αλλά και στο κομματικό μας κατεστημένο, το οποίο, όπως και εσείς, δεν θέλει να κατανοήσει ότι, όταν ο Ερντογάν αναφέρεται σε λύση, εννοεί διάλυση και την πλήρη υποταγή μας.


Top