Γιάννος Χαραλαμπίδης Τουρκικό λιμάνι και ιδεοληψία

Τουρκικό λιμάνι και ιδεοληψίαΤι μας λέει τώρα ο κ. Ακιντζί; Ότι, εάν υπάρξει πρόοδος και συμφωνία στα κεφάλαια πλην του περιουσιακού και του εδαφικού, καθώς και της ασφάλειας, θα πάμε σε Καμπ Ντέιβιντ. Και εκεί υπόσχεται να δώσει χάρτες, αφού βεβαίως υπάρξει διασύνδεση με τις εγγυήσεις. Διευκρινίζει, μάλιστα, τα εξής:

Το λιμάνι των Τουρκοκυπρίων είναι η Τουρκία. Και προσθέτει:
1.Οι Τουρκοκύπριοι δεν θα δεχθούν λύση χωρίς τις εγγυήσεις της Άγκυρας. Μέχρι τώρα ελέγετο ότι θα ζούσαμε σε μια κοινή πατρίδα. Μετά τον μήνα του μέλιτος άρχισαν οι αγριάδες. Με τον κατοχικό ηγέτη να θέλει να τραβήξει με την υπογραφή μας ολόκληρη την Κύπρο στο λιμάνι της Τουρκίας. Αυτό είναι το κοινό όραμα; Η δημιουργία κράτους προτεκτοράτου, όπως θα έλεγε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας;

2.Θα δώσει χάρτες σε ένα Καμπ Ντέιβιντ που θα γίνει στην Ελβετία, διότι, εάν τους παραδώσει επί κυπριακού εδάφους, θα γίνει διαρροή στον ελληνοκυπριακό Τύπο και θα ξεσηκωθούν οι Τουρκοκύπριοι. Και τα δηλώνει αυτά, ενώ λίγες μέρες προηγουμένως, μαζί με τους Τούρκους αξιωματούχους, διευκρίνιζε ότι μόνο μερικές εδαφικές αλλαγές στη γραμμή αντιπαράταξης μπορεί να δεχτεί.

Δημοσίως, επισημαίνει ότι δεν θα «ξεσπιτώσει» Τουρκοκυπρίους και εποίκους από τις περιουσίες μας. Δεν θα τους «προσφυγοποιήσει». Αυτός είναι ο αξιόπιστος συνομιλητής; Ποιον κοροϊδεύει ο κ. Ακιντζί; Εμάς, τους Τουρκοκυπρίους, ή τον εαυτό του;

Επί των εκβιασμών και των ψευδών παραστάσεων θα στηριχθεί η «λύση». Και ποια «λύση»; Αυτή της διάλυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας σε δυο ισότιμα κράτη; Ούτως ή άλλως, και αυτή είναι η ουσία, είτε υπάρχουν είτε όχι εγγυήσεις, με την ομοσπονδιακή δομή η Κύπρος καταλήγει στο λιμάνι της Τουρκίας.

Δεν είναι δική μας η θέση αυτή. Προκύπτει από τουρκικά και βρετανικά έγγραφα. Και μας την υπενθυμίζουν οι Τούρκοι, είτε με τον έναν είτε με τον άλλον τρόπο. Δυστυχώς, επιμένουν κάποιοι εξ ημών να μη θέλουν να ακούν και να βλέπουν. Με αποτέλεσμα το φαινόμενο αυτό να ξεπερνά, πλέον, την πολιτική λογική και να φτάνει τα όρια της ιδεοληψίας.


Top