Γιάννος Χαραλαμπίδης Ψάχνουν το κόλπο για τον τρομοκρατικό νόμο

Ψάχνουν το κόλπο για τον τρομοκρατικό νόμοΤο παρασκήνιο είναι έντονο σε τεχνοκρατικό και διπλωματικό επίπεδο, σχετικά με το θέμα της κατάργησης της βίζας σε Τούρκους πολίτες, που θέλουν να επισκεφθούν την ΕΕ. Ο Ταγίπ Ερντογάν επιμένει ότι ο περί τρομοκρατίας νόμος της χώρας του είναι μια χαρά. Πίσω, όμως, από τη σκληρή του στάση, ο Τούρκος Πρόεδρος, διά του νέου Υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ομέρ Τσελίκ, επιδιώκει να βρει φόρμουλα ώστε επί της ουσίας να μην προβεί σε υποχωρήσεις επί του περιεχομένου του τρομοκρατικού νόμου, αλλά να γίνουν τέτοιες φραστικές αλλαγές περί του τρομοκρατίας όρου, για να μπορέσει να γίνει δεκτός από την ΕΕ.

Όσο δε, για το πρόβλημα της μη αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας, που αποτελεί άλλο ένα σοβαρό εμπόδιο, ο Ταγίπ Ερντογάν έχει σκαρφιστεί και επί τούτου τι θα ήταν δυνατό να συμβεί για να τη θέσει νοκ άουτ, χωρίς ο ίδιος να είναι αναγκασμένος να κάνει βήμα πίσω από την πάγια πολιτική του.

Η φόρμουλα και τα νομικά στάδια

Εκτιμάται ότι εάν θα υπάρξουν αποτελέσματα επί των όσων τεκταίνονται στο παρασκήνιο, αυτό θα είναι γνωστό ώς τις 15 Ιουνίου, με ενημέρωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που θα συναποφασίσουν επί του θέματος ώς το τέλος του μήνα.

Σύμφωνα με την απόφαση του Έκτακτου Συμβουλίου της 18ης Μαρτίου, η Τουρκία θα σταματούσε τα προσφυγικά ρεύματα προς την Ελλάδα και κατ’ επέκταση προς την υπόλοιπη Ευρώπη, επί τη βάσει της Συνθήκης του Σένγκεν. Και ως αντάλλαγμα, η Τουρκία παίρνει την κατάργηση της βίζας για την είσοδο των πολιτών της εντός της ΕΕ για 90 ημέρες. Και αυτό θα συμβεί, εάν η Τουρκία εκπληρώσει τα 72 σχετικά με το θέμα κριτήρια, μεταξύ των οποίων και το θέμα της αλλαγής του τρομοκρατικού νόμου και της συνεργασίας της με τις Αρχές των κρατών μελών και δη των δικαστικών.

Επί τούτου, η Τουρκία και ο ίδιος ο Ταγίπ Ερντογάν είναι αδιάλλακτοι. Μάλιστα, κατά τις επαφές τους με τους επικεφαλής των πολιτικών ομάδων και των τεχνοκρατών, αλλά και με αξιωματούχους στο Συμβούλιο τον περασμένο Μάιο, ο τέως Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας Βολκάν Μποζκίρ ισχυρίστηκε ότι ο περί τρομοκρατίας νόμος της χώρας του πληροί όλα τα κριτήρια που θέτει η ΕΕ.

Την 1 Ιουνίου, ο νέος Τούρκος Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ομέρ Τσελίκ μετέβη στις Βρυξέλλες, όπου είχε επαφές με τους Επιτρόπους Διεύρυνσης και Μετανάστευσης Γιοχάνες Χαν και Δημήτρη Αβραμόπουλο, καθώς και με τεχνοκράτες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που χειρίζονται το θέμα, για να βρουν τη φόρμουλα εκείνη κατά τρόπον ώστε να δοθεί ο περί τρομοκρατίας ορισμός στην τουρκική νομοθεσία για να είναι ικανοποιημένες και οι δυο πλευρές. Και επί τούτου άρχισε, ήδη, ο τεχνοκρατικός διάλογος.

Το δεύτερο σκέλος αφορά στις τουρκικές νομικές διαδικασίες, υπό την έννοια ότι εάν ο τεχνικός όρος περί τρομοκρατίας γίνει δεκτός από την Επιτροπή, το Τουρκικό Ανώτατο Δικαστήριο θα πρέπει να τον εγκρίνει και αντί η νομοθεσία να υποβληθεί και ενώπιον της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, θα εκδοθεί Προεδρικό Διάταγμα από τον Ταγίπ Ερντογάν, για να τεθεί ο νέος σε ισχύ με τη νέα φρασεολογία.

Ο παραμερισμός της Κ. Δημοκρατίας

Βεβαίως, το πρόβλημα με την Κυπριακή Δημοκρατία παραμένει, υπό την έννοια ότι θα πρέπει να υπογραφούν ακόμη και διμερείς επί του θέματος συμφωνίες μεταξύ Τουρκίας και κρατών μελών. Για να αποφευχθεί κάτι τέτοιο, έχει γίνει εισήγηση από την Τουρκία όπως εξουσιοδοτηθεί ο Προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για θέματα Εσωτερικών και Δικαιοσύνης εκ μέρους των 28 να το ενεργεί εξ ονόματος όλων.

Ως γνωστό, η Κυπριακή Δημοκρατία δεν έχει από μόνη της το δικαίωμα του βέτο σε επίπεδο Συμβουλίου, αλλά χρειάζεται άλλες τρεις χώρες που να εκπροσωπούν το 35% του συνολικού πληθυσμού της ΕΕ (Blocking vote). Η διαδικασία όμως είναι στο πλαίσιο της Συναπόφασης, δηλαδή μεταξύ Συμβουλίου και Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπου το θέμα είναι παγωμένο από τον περασμένο Μάιο, μετά από σχετική απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων.

Η εν λόγω απόφαση ήταν προς όφελος της Τουρκίας, διότι, εάν το ζήτημα της βίζας συνεζητείτο και ετίθετο στην Ολομέλεια στις 26 Μαΐου, όπως αρχικά ήταν προγραμματισμένη η διαδικασία, με το κλίμα που επικρατούσε λόγω της αρνητικής στάσης Ερντογάν, θα είχαμε αρνητική ψήφο.

Χωρίς την ψήφο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το Συμβούλιο θα είχε δεμένα τα χέρια και η Τουρκία θα προχωρούσε στην απόφασή της για πάγωμα της Συμφωνίας για το Προσφυγικό. Πάντως, στα 72 κριτήρια που τίθενται εκ μέρους της ΕΕ, τονίζεται ρητώς ότι οι Αρχές της Τουρκίας θα πρέπει να έρθουν σε συνεννόηση και να συνεργαστούν με εκείνες των κρατών μελών και δη με τις δικαστικές.

Εποικισμός και κατοχή

Υπάρχει, όμως και κάτι άλλο ουσιώδες: Το θέμα για την κατάργηση της βίζας επί τη βάση χρονοδιαγράμματος είχε προκύψει από τη «Συμφωνία Επανεισδοχής», με την Τουρκία να υποβάλλει, όπως κατά πάγια πρακτική πράττει, ότι δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία, την οποία θεωρεί εκλιπούσα. Πώς, λοιπόν, είτε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είτε το Συμβούλιο θα δώσουν το πράσινο φως για την κατάργηση της βίζας ώς το τέλος Ιουνίου, όταν η Άγκυρα δεν θα δεχθεί να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία και ως εκ τούτου δεν θα συνεργαστεί με τις Αρχές της, κάτι που συνιστά παραβίαση ενός από τα 72 κριτήρια που θα πρέπει να εκπληρώσει η Άγκυρα;

Οι εταίροι, σε όλους τους θεσμούς, αναφέρθηκαν ρητώς ότι δεν θα προβούν σε εκπτώσεις, ενώ η Κυβέρνηση επιμένει ότι γνωρίζει τι θα πράξει, αφού από την εφαρμογή μιας τέτοιας συμφωνίας χωρίς τη λύση του Κυπριακού ενδέχεται να έχουμε νέο εποικισμό μέσω αεροδρομίου Λάρνακας προς τα κατεχόμενα. Και αν αυτό θεωρηθεί υποθετικό και ακραίο σενάριο, υπάρχει κάτι άλλο πρακτικό:

Πώς θα τεθεί σε εφαρμογή μια συμφωνία για κατάργηση της βίζας σε Τούρκους πολίτες, όταν η χώρα αυτή κατέχει την Κυπριακή Δημοκρατία και δεν επιτρέπει την εφαρμογή όλων των θεμελιωδών ελευθεριών της ΕΕ στους Ευρωπαίους Κύπριους πολίτες στην ίδια τους τη χώρα; Πώς θα εφαρμοστεί μια τέτοια συμφωνία, όταν η Κυπριακή Δημοκρατία είναι θύμα τουρκικού εποικισμού;

Οι ηγεσίες και τα λύτρα

Η Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν είναι μεν σκληρός, αλλά είναι και καλός ως φαίνεται στα ανατολίτικα παζάρια. Μέσα από κακούς υπολογισμούς της Κυβέρνησης και γενικά της ηγεσίας του τόπου, που αντιμετωπίζει τα σοβαρά ζητήματα, όπως το προκύπτον, ως εργαλεία εσωτερικής μικροκομματικής σκοπιμότητας και αντιπαράθεσης, η θέση μας εντός της ΕΕ είναι αποδυναμωμένη. Και αποδυναμώνεται ακόμη περισσότερο, όταν η Λευκωσία δίδει την εντύπωση ότι δεν επιθυμεί πρόκληση κόστους στην Τουρκία, λόγω συνομιλιών στο Κυπριακό.

Και η Τουρκία προχωρεί χωρίς σοβαρά προβλήματα. Και αν υπάρχουν προβλήματα, τα προκαλεί η ίδια στον εαυτό της. Δημιούργησε το προσφυγικό για να πάρει 3 δις και άλλα ανταλλάγματα, όπως το άνοιγμα νέων κεφαλαίων και την κατάργηση της βίζας. Όταν δε, αναδύθηκε από την ίδια στην επιφάνεια το θέμα του περί τρομοκρατίας νόμου, και όταν οι Θεσμοί της ΕΕ είπαν ότι δεν θα δεχθούν εκπτώσεις, ο Τούρκος Πρόεδρος απείλησε ότι θα παγώσει τη συμφωνία για το προσφυγικό.

Και όπως ελέχθη εύστοχα από ευρωβουλευτές την περασμένη Τρίτη 7 Μαΐου, στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όταν συζητήθηκε το προσφυγικό: «Η ΕΕ συζητά και κλείνει συμφωνίες με τον αναξιόπιστο δικτάτορα Ερντογάν, στον οποίο προσφέρει λύτρα ως αποτέλεσμα των εκβιασμών του»!


Top