Θανάσης Αθανασίου Δεν υπάρχει κράτος μαντάμ

Δεν υπάρχει κράτος μαντάμ

Ο Θανάσης Αθανασίου είναι δημοσιογράφος του Sigmalive

 
Κανονικά, θα έπρεπε να φωνάζουμε από το πρωί μέχρι το βράδυ για τις φυλακίσεις δυσπραγούντων μικρο-οφειλετών συμπολιτών μας για γελοίες οφειλές.
 
Παρόλα αυτά δεν «φωνάζουμε», είτε επειδή δεν μας νοιάζει (που δεν το πιστεύω) είτε διότι έχουμε βεβαιωθεί (βιώνοντας μια κρίση νοήματος) ότι τίποτε δεν μπορεί να αλλάξει ή δεν ξέρουμε τι να κάνουμε για ανατροπή των δεδομένων.
 
Την ίδια ώρα, ο Υπουργός Οικονομικών του κράτους, το οποίο φυλακίζει άπορους, πιέζοντας εκβιαστικά, με τον πλέον ανήθικο τρόπο τους συγγενείς και φίλους να εξεύρουν το απαραίτητο ποσό προς αποφυλάκιση του οικείου τους, διατυμπανίζει τις οικονομικές του «επιτυχίες» στας Ευρώπας, προαναγγέλλοντας στους ιθαγενείς, αυξήσεις στο δημόσιο. 
 
Εκ πρώτης, θα μπορούσε κάποιος να ισχυριστεί ότι πρόκειται για εντελώς διαφορετικές υποθέσεις, διότι «τι σχέση έχει αν η οικονομία πάει καλά με τις φυλακίσεις απόρων, οι οποίοι, στο κάτω- κάτω πρέπει να πληρώσουν τα χρέη τους;». Βεβαίως, όμως, συνδέεται. Η σύνδεση προκύπτει από την εξέταση των λόγων, για τους οποίους το κράτος φυλακίζει δυσπραγούντες. Φυλακίζονται, διότι δεν είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις, αφού κάποιοι άλλοι φέσωσαν την οικονομία με δισεκατομμύρια ευρώ ζημιές, με όλες τις γνωστές επιπτώσεις στην οικονομία του τόπου. Η πραγματικότητα, λοιπόν, συνοψίζεται στην απουσία κράτους, αφού, αν η οικονομία "πήγαινε" όντως καλά, οι πολίτες του κράτους θα είχαν τη δυνατότητα να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.
 
«Δεν υπάρχει κράτος μαντάμ», που λέει και ο συμπαθητικός Μουζουράκης. Άρα, ποίος θα διαχειριστεί την κατάσταση, όπως έχει διαμορφωθεί; Κανένας φυσικά. Βλέπετε κάποιον να τη διαχειρίζεται; 
 
[Μέλος  της Επιτροπής Νομικών της Βουλής αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «τα άτομα αυτά καταλήγουν στη φυλακή για μικροποσά, παρόλο που κάτι τέτοιο απαγορεύεται από την Ε.Ε, επικαλούμενοι νομικίστικες προσεγγίσεις που αφορούν παρακοή διατάγματος». Κάνει λόγο για «νομικίστικες προσεγγίσεις»... Ουσιαστικά, φυλακίζουν τον κόσμο, όχι λόγω των μικρών οφειλών, αλλά για «παρακοή διατάγματος δικαστηρίου». Άκουσον –άκουσον! Βρήκαν τρόπο να φυλακίζουν φτωχό κόσμο, αγνοώντας την οικονομική του κατάσταση. Η ίδια η Διευθύντρια των Κεντρικών Φυλακών τονίζει ότι επιβάλλεται ποινή φυλάκισης σε πρόσωπα για χρέη από €300 μέχρι €800, ενώ κανένας δεν βρίσκεται στη φυλακή για χρέη εκατομμυρίων ευρώ].
 
«Το πρώτο προαπαιτούμενο του πολιτισμού είναι η Δικαιοσύνη» και αντιλαμβανόμαστε ότι, εκτός από «έλλειψη κράτους», πάσχουμε επίσης από έλλειψη πολιτισμού.
 

 

 

 

 


Top