Θανάσης Αθανασίου Από το φιτίλι του Καλλή σε ένα παρανοϊκό δράμα

Από το φιτίλι του Καλλή σε ένα παρανοϊκό δράμα

Ο Θανάσης Αθανασίου είναι δημοσιογράφος του Sigmalive

NameΕκτυλίσσεται μπροστά τα μάτια μας ένα παρανοϊκό δράμα, τους τίτλους έναρξης του οποίου έγραψε ο ανεξάρτητος ποινικός ανακριτής Παναγιώτης Καλλής με το εκρηκτικό του πόρισμα. (Από τον Κοιλιάρη και τη Χρ. Γιωρκάτζη άρχισε, αλλά το μπαμ έγινε μετά το πόρισμα Καλλή).
 
Πρόκειται για μια κρίση θεσμών, η οποία αν και κούρασε τους πολίτες, εντούτοις χρειαζόταν για να αναδείξει τα κακώς έχοντα στην κυπριακή ελίτ και να αποκαλύψει το δίκτυο της διαπλοκής και της διαφθοράς στον τόπο μας.  
 
Άναψε το φιτίλι ο Καλλής 
 
Το φιτίλι άναψε ο Παναγιώτης Καλλής και η δημοσιοποίηση του συμπεράσματος του πορίσματος του από τον Γενικό Εισαγγελέα, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση του βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, ο οποίος με τη σειρά του και προς … υπεράσπισιν του προσώπου του, εξαπέλυσε  κατηγορίες εναντίον του Γενικού Εισαγγελέα και άλλων, «απομακρύνοντας» τρόπον τινά τα φώτα από πάνω του.
 
Προεδρική στάση… ισορροπιών 
 
Η ιστορία απέκτησε ιδιαίτερο ενδιαφέρον μετά την πρώτη τοποθέτηση του Προέδρου Αναστασιάδη, ο οποίος τηρώντας πολιτική «ισορροπιών», επέλεξε να εξαγγείλει νέες έρευνες για διερεύνηση και των καταγγελιών Ρ. Ερωτοκρίτου, παρά να διαβεβαιώσει το κοινό ότι το πόρισμα Καλλή, το οποίο κάνει λόγο για «δεκασμό-δωροληψία» του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, θα αξιοποιηθεί. 
 
Μερίδα του πληθυσμού ωστόσο, έχει την εντύπωση ότι ο Πρόεδρος, υιοθετώντας τη συγκεκριμένη στάση και εφαρμόζοντας πολιτική ίσων αποστάσεων, εξίσωσε ουσιαστικά τις καταγγελίες Ρίκκου Ερωτοκρίτου με το πόρισμα ενός ποινικού ανακριτή - πρώην Δικαστή, αποσκοπώντας σε κάλυψη του Ρίκκου Ερωτοκρίτου, ο διορισμός του οποίου αποτελεί, λέει η συγκεκριμένη αφήγηση, προϊόν συναλλαγής μεταξύ Αναστασιάδη -Ερωτοκρίτου. 
 
Αρχίζει ο πόλεμος μεταξύ θεσμών
 
Από αυτό το σημείο και έπειτα και ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη ο πόλεμος μεταξύ Γενικού Εισαγγελέα- Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, κηρύσσεται παράλληλα ο πόλεμος μεταξύ Προέδρου Αναστασιάδη – Γενικού Εισαγγελέα.
 
Ο γενικός εισαγγελέας καταγγέλλει τον Πρόεδρο ότι με τη συνδρομή και υπόθαλψη του Ανώτατου Άρχοντα της χώρας, οι κατηγορούμενοι μετατρέπονται σε κατήγορους, κατά τρόπο που προκαλεί ντροπή.
 
Δύο τινά μπορεί να συμβαίνουν: Είτε ο Νίκος Αναστασιάδης θέλοντας να κατευνάσει τα πνεύματα και να εκτονώσει την κόντρα μεταξύ Εισαγγελέων δεν σκέφτηκε ότι η στάση «ίσων αποστάσεων» θα μετατρέψει τον εσωτερικό πόλεμο της Νομικής Υπηρεσίας σε θεσμικό πόλεμο μεταξύ Προέδρου Δημοκρατίας – Γενικού Εισαγγελέα, είτε η επιθυμία του να προστατεύσει τον Ρίκκο Ερωτοκρίτου ήταν τόσο μεγάλη που δεν λογάριασε τίποτε.
 
Ωστόσο, το πρώτο επιχείρημα μάλλον καταρρίπτεται από την ίδια την επιστολή του Προέδρου Αναστασιάδη στο πλαίσιο της οποίας καλεί εμμέσως πλην σαφώς τον Γενικό Εισαγγελέα να ολοκληρώσει «επιτέλους» τις έρευνες και να προσάγει ενώπιον της δικαιοσύνης τους ενόχους για την οικονομική καταστροφή της Κύπρου. Ο Πρόεδρος «απαξιοί να απαντήσει στις ύβρις» και καλεί τον Κώστα Κληρίδη να τελειώνει με τις έρευνες στέλλοντας εμμέσως το μήνυμα (προς πάσα ή συγκεκριμένη κατεύθυνση;) ότι αφενός υπάρχει καθυστέρηση στη διαλεύκανση των οικονομικών σκανδαλών και αφετέρου ότι για αυτή την κωλυσιεργία ευθύνεται ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας.
 
Ο πόλεμος λαμβάνει τεράστιες διαστάσεις, με τον Γενικό Εισαγγελέα να επιμένει ότι  δεν πρόκειται περί καθυστερήσεως, διότι οι έρευνες πρέπει να διεξάγονται με πάσα προσοχή ώστε να μην δοθεί λαβή σε όσους περιμένουν στη «γωνιά» για να «πιάσουν το πόδι» της Κυπριακής Δημοκρατίας.
 
Κατάθεση Ρίκκου στην αστυνομία 
 
Το δράμα ωστόσο συνεχίζεται, αφού ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, προβαίνοντας σε καταγγελίες  εναντίον του Γενικού Εισαγγελέα ενώπιον της αστυνομίας. Ο κ. Ερωτοκρίτου κατηγορεί τον Γενικό Εισαγγελέα ότι και η δική του συμπεριφορά, να αναστείλει την υπόθεση της Providencia με ένα τηλεφώνημα, χωρίς να δώσει περαιτέρω εξηγήσεις, υποδηλοί δεκασμό.
 
Βέβαια προκύπτει το ερώτημα, αν η στάση του Γενικού Εισαγγελέα  υποδηλοι δεκασμό, τότε γιατί ο Ρίκκος Ερωτοκρίτου περίμενε να φθάσουν τα πράγματα στα άκρα για να προβεί σε αποκαλύψεις; Γιατί περίμενε να «σπουρτήσει το παρακράτος» για να μιλήσει; Τι υποδηλοί η στάση «έκαμες μου εν να σου κάμω»; Γιατί περίμενε να κατηγορηθεί ο ίδιος για να προχωρήσει σε αποκαλύψεις;  
 
Η παράνοια ωστόσο του κυπριακού κράτους συνεχίζεται, αφού η αστυνομία λαμβάνει καταθέσεις από τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα εναντίον του Γενικού Εισαγγελέα και στη συνέχεια θα παραδώσει το φάκελο της έρευνας στον Γενικό Εισαγγελέα, ο οποίος θα πρέπει να δώσει οδηγίες. Πώς όμως θα χειριστεί τον … εαυτό του ο Γενικός Εισαγγελέας;  
 
ΥΓ1 Αν όλα τα πορίσματα που εκπονήθηκαν στην Κύπρο από ερευνητικές επιτροπές και ανεξάρτητους ποινικούς ανακριτές, οι οποίοι είναι πρώην Δικαστές των κυπριακών Δικαστηρίων, τελούν υπό αμφισβήτηση, αυτό δεν συνεπάγεται με αμφισβήτηση του ίδιου του συστήματος Δικαιοσύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας; Και πώς μπορεί αυτό να χρησιμοποιηθεί από τον κάθε καλοθελητή;
 
ΥΓ2 Έχω την εντύπωση ότι σιγά-σιγά συγκεντρώνονται όλα μα όλα γύρω από το πρόσωπο του Νίκου Αναστασιάδη. Σαν ένας κλοιός που σφίγγει. Καλείται να διαχειριστεί τα πάντα και να αποδείξει ότι είναι έτοιμος να υποστεί μέγιστη πολιτική φθορά για να καθαρίσει αυτό το κράτος… ή όχι. 
 

 

 

 


Top