Θανάσης Αθανασίου «Τον παλιό τζαιρό έπιαννεν το κόλπο»

«Τον παλιό τζαιρό έπιαννεν το κόλπο»

Ο Θανάσης Αθανασίου είναι δημοσιογράφος του Sigmalive


NameΜετά την έκβαση και αυτών των εκλογών, κατέληξα στο τραγικό συμπέρασμα ότι η κατακόρυφη αύξηση των ποσοστών  αποχής, φαίνεται να είναι ανάλογη με την άνοδο του μορφωτικού επιπέδου των πολιτών, σε εθνικό, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο.

Η άνοδος του μορφωτικού επιπέδου δεν σχετίζεται κατ΄ ανάγκην με την απόκτηση πανεπιστημιακών τίτλων, αλλά μάλλον με τη διάθεση που επιδεικνύουν οι πολίτες για προσωπική μελέτη των δεδομένων που τίθενται ενώπιον τους και κατάληξη σε συμπεράσματα, απόρροια κριτικής σκέψης.

Οι συνειδητοποιημένοι και «ψαγμένοι» πολίτες δύσκολα χειραγωγούνται και ακόμη πιο εύκολα προβληματίζονται, αμφισβητούν και απογοητεύονται, από την κατάσταση που επικρατεί στο ευρύτερο περιβάλλον τους. Επιπλέον, είναι σε θέση οι πολίτες να γνωρίζουν, μελετώντας αντικειμενικά, τους λόγους για τους οποίους βιώνουν αυτή την κατάσταση.

Βεβαίως, υπάρχουν πολίτες, οι οποίοι, αν και απογοητευμένοι, επιλέγουν να ψηφίσουν, με την …ρομαντική ελπίδα ότι κάτι θα αλλάξει. Αυτός είναι και ο κύριος λόγος για τον οποίο, στο προσκήνιο φιγουράρουν και  άξιοι πολιτικοί, ωστόσο φαίνεται να μειοψηφούν καθώς η συντριπτική πλειοψηφία εκλέγεται από τη μειοψηφία του εκλογικού σώματος που δεν προβληματίζεται με κριτική διάθεση και που απλώς θέλει να ανήκει σε ένα συγκεκριμένο χώρο, καλύπτοντας τη ματαιόδοξη ανθρώπινη ανάγκη στο «ανήκειν», με κάθε κόστος. Ωστόσο, υπάρχει και μια άλλη οπτική, η οποία καταρρίπτει/αμφισβητεί μερικώς και υπό μια έννοια τα πιο πάνω και την έθεσε ορθά ο ΥΠΕΞ Ιωάνης Κασουλίδης, ο οποίος έθεσε, υπό τύπον ερώτησης, τη θέση: "νομίζετε ότι όσοι πήγαν να ψηφίσουν, είναι ευχαριστημένοι με τους πολιτικούς;".

Απευθύνονται στο ίδιο κοινό που απευθύνονταν πριν από 50 χρόνια

Τραγικότερη εξέλιξη αφορά στον τρόπο με τον οποίο, οι πολιτικές δυνάμεις, απευθύνονται στο κοινό τους, αλλά και ευρύτερα σε όλους τους πολίτες. Επιλέγουν να μιλούν και να τοποθετούνται με τον ίδιο τρόπο που διακήρυτταν τις θέσεις τους πριν από 50 χρόνια, αγνοώντας ότι οι καιροί άλλαξαν και μαζί με τους καιρούς άλλαξαν, τόσο οι ανάγκες όσο και οι άνθρωποι. Απευθύνονται σε ένα κοινό με περιορισμένους ορίζοντες, διότι πολύ απλά «τον παλιό τζαιρό έπιαννεν το κόλπο». Δυστυχώς, για αυτούς, οι άνθρωποι με την πάροδο του χρόνο άλλαξαν, το μορφωτικό επίπεδο ανέβηκε και τα κούφια λόγια και υποσχέσεις  δεν υφίστανται πλέον ικανοί πειθήνιοι  παράγοντες προς απόσπαση ψήφων.

Ουσιαστικά, οι πολιτικοί θα έπρεπε να επιλέξουν να μορφωθούν πρώτα οι ίδιοι και ως εκ τούτου να αντιληφθούν τις νέες ανάγκες ώστε να σταθούν ικανοί και επαρκείς ως προς την κάλυψη των εν λόγω αναγκών.

Κρίση πολιτικής αυτογνωσίας

Αφουγκραζόμενοι την πικρία και την απόρριψη από τους πολίτες, οι πολιτικοί ταγοί (προσποιούνται ότι) άρχισαν να κάνουν κάποια δειλά βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση, όπως για παράδειγμα, αναγνώρισαν το πρόβλημα των μεγάλων ποσοστών αποχής και συνεπώς την αποδοκιμασία των πολιτών, όμως παράλληλα κάνουν και ένα βήμα πίσω, γκρεμίζοντας ό,τι έκτισαν (σε μια στιγμή «κρίσης αυτογνωσίας»), πανηγυρίζοντας για τη «νίκη» τους, αγνοώντας εκ νέου τα μεγάλα ποσοστά αποχής.

Ουσιαστικά όμως, κανένα βήμα προς τα μπρός δεν γίνεται, αφού συνεχώς αυτοαναιρούνται. Για παράδειγμα, δεν μου λέει κάτι το γεγονός ότι οι πολιτικοί «αυτομαστιγώνονται», τιμωρώντας -δήθεν-  τον εαυτό τους για τις πολιτικές που ακολούθησαν στο παρελθόν, αφού αυτή η τακτική δεν προσφέρει τίποτε στους πολίτες σε σχέση με το βιοτικό τους επίπεδο.

ΥΣ: Προσωπικά ψήφισα

Follow me on Twitter AthanasiouTh

 


 


Top