Θανάσης Αθανασίου Το πραγματικό "Plan A" και "Plan B"

Το πραγματικό "Plan A" και "Plan B"

Ο Θανάσης Αθανασίου είναι δημοσιογράφος του Sigmalive


NameΓια να δημιουργηθεί βάση εποικοδομητικής συζήτησης ως προς τον καθορισμό του ευρωπαϊκού οικονομικού μοντέλου και εξόδου από την κρίση, επιβάλλεται, πρωτίστως, να αποφασίσουμε αν θέλουμε να στηρίξουμε το υφιστάμενο σύστημα του καπιταλισμού ή αν επιθυμούμε να δημιουργήσουμε ένα νέο μοντέλο, το οποίο θα διασφαλίζει την αγορά και θα αποτρέπει την ασυδοσία. Αυτό θα έπρεπε να είναι το πραγματικό δίλημμα, το πραγματικό plan A ή plan Β. Συνέχιση και προσπάθεια εξυγίανσης του υπάρχοντος, ομολογουμένως αποτυχημένου, συστήματος ή δημιουργία ενός νέου με όλα τα ρίσκα;

Κατά τη γνώμη μου, το μεγαλύτερο πρόβλημα που ευνοεί την παρανόηση και το μπέρδεμα μεταξύ λαών και πολιτικών, αρχίζει ακριβώς από αυτό το σημείο. Της ασυνεννοησίας, τόσο των πολιτών μεταξύ τους, όσο και των πολιτικών δυνάμεων. Ασυνεννοησία που οδηγεί σε σπασμωδικές κινήσεις που αποσκοπούν σε διόρθωση της κατάστασης, την ώρα που, κυριολεκτικά, δεν γνωρίζει η δεξιά τι ποιεί η αριστερά.

Θα έπρεπε ήδη να είχαν μελετηθεί σε βάθος όλα τα δεδομένα και να ζυγιστούν οι επιπτώσεις που θα προκύψουν από μια ενδεχόμενη απόρριψη του υφιστάμενου μοντέλου και της δημιουργίας ενός νέου, με πρωταγωνιστή τον άνθρωπο.

Ακούμε συνεχώς για τις οδυνηρές επιπτώσεις, που θα είναι το αποτέλεσμα μιας ενδεχόμενης εξόδου της Κύπρου από την Ευρωζώνη, οι οποίες δεν έχουν καμιά ουσιαστική διαφορά με τις επιπτώσεις της παραμονής, τουλάχιστον μέχρι και την τελική ανάκαμψη και την έξοδο από την ύφεση (αν θα υπάρξει ποτέ). Δεν θα έπρεπε όμως αυτό να αποτελεί προβληματισμό διότι πολύ απλά, δεν προκρίνει τη συλλογική διαχείριση της κρίσης.

Οι λαοί θα έπρεπε να έχουν ήδη συντονιστεί, για να γνωστοποιήσουν τόσο την επιθυμία όσο και τις προθέσεις τους σε ό,τι αφορά το μέλλον της ΕΕ. Τόσα εκατομμύρια άνθρωποι διαδηλώνουν καθημερινά σε όλη την Ευρώπη, εκφράζοντας την αντίθεση τους στα μέτρα λιτότητας και εξαθλίωσης, τα οποία είναι αποτέλεσμα του υπάρχοντος οικονομικού μοντέλου. Ποια όμως είναι, άραγε η εναλλακτική; Ποια έρευνα έγινε για να καταδείξει τους λόγους για τους οποίους καταρρέει η Ευρωζώνη; Δεν αναφέρομαι ούτε σε υπαίτιους, ούτε σε κλέφτες, αλλά σε πολιτικές που ευνοούν τη «γέννηση» κλεφτών και απατεώνων.

Το παράδειγμα της Μάρκαρετ Θάτσερ θα έπρεπε να μας διδάξει πολλά. Η «σιδηρά κυρία» ανέλαβε μια κατεστραμμένη οικονομικά Αγγλία και την ανέπτυξε σε βάρος του λαού, μετατρέποντας την σε μια από τις πιο ισχυρές οικονομίες. Το θέμα είναι ότι, στην περίπτωση της Αγγλίας, οι σημερινοί Άγγλοι ζουν πάνω στα πτώματα των προγόνων τους. Ήταν ένας τρόπος ανάκαμψης. Ο τρόπος που αποφάσισε να ακολουθήσει η νεοφιλελεύθερη Θάτσερ. Το καλό ήταν ότι δημιούργησε μια ισχυρή Αγγλία. Το κακό ήταν ότι για να πετύχει αυτό το αποτέλεσμα θυσίασε τον άνθρωπο. Υπήρχε σχέδιο Β΄ ; Αυτό είναι μια άλλη υπόθεση.

Ας αποφασίσει η Ευρώπη, ποια είναι η πιο συμφέρουσα οδός, πιο είναι το καλύτερο…plan.

https://twitter.com/AthanasiouTh

athanasiout@sigmalive.com

 


Top