Θανάσης Αθανασίου Φάτε να φάμε…ώσπου να λείψουν

Φάτε να φάμε…ώσπου να λείψουν

Ο Θανάσης Αθανασίου είναι δημοσιογράφος του Sigmalive


NameΤην ώρα που η ανεργία έχει φθάσει σε επίπεδα ρεκόρ, τόσο στην Κύπρο όσο και στο παγκόσμιο, την ώρα που η εκμετάλλευση του εργαζομένου στον ιδιωτικό τομέα έχει ξεπεράσει κάθε όριο, την ώρα που συνάνθρωποι μας τρέφονται από τα συσσίτια, οι Δικαστές προσφεύγουν στο Ανώτατο Δικαστήριο ζητώντας ακύρωση της νομοθεσίας που επέτρεψε τη μείωση των μισθών τους. Παράλληλα, ένας καθηγητής κινείται νομικά εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας επειδή δεν αποδέχεται αποκοπή στο μισθό του, καθώς μια τέτοια ενέργεια εκτιμάται ως «αντισυνταγματική».

Καλά να πάθουμε όμως, αφού το διαχρονικά σάπιο σύστημα της Κυπριακής Αδικοκρατίας, το οποίο εμείς συντηρήσαμε, αυτό επιβάλλει. Όταν όλα τα κόμματα βόλευαν τους δικούς τους, με αποτέλεσμα τον υπέρογκο και αχρείαστο αριθμό δημοσίων υπαλλήλων και των βασισμένων στην φούσκα μισθών, δεν μίλαγε κανείς. Τωρά σάστα τζαι γύρασιν.

Ο καθηγητής δεν μπορεί να ζήσει με λιγότερα από 2000+ ευρώ, την ώρα που κάποιος άλλος καθηγητής στον ιδιωτικό τομέα(για να μην μιλήσω γενικότερα για τον ιδιωτικό τομέα) αμείβεται, να σπάσει η πέτρα, με 650-700 ευρώ. Οι δικαστές δεν αποδέχονται μειώσεις στους μισθούς τους για να μην «πεινάσουν». Βεβαίως, υπάρχει λόγος για τον οποίο οι δικαστές αμείβονται με υπέρογκα ποσά και αυτός είναι για να μην δωροδοκούνται. Πρόκειται για πρόνοια η οποία έχει τις ρίζες της στην αρχαιότητα και πολύ λογική μου ακούγεται…για άλλες εποχές. Μεσούσης της οικονομικής, όμως, κρίσης και όταν άλλοι πεινούν, οι δικαστές ως εκπρόσωποι της δικαιοσύνης θα έπρεπε από μόνοι τους να απαρνηθούν μεγάλο μέρος του μισθού τους. Αυτό επιβάλλει η ηθική.

Ποιος είναι όμως ο μεγαλύτερος ένοχος για την κατάσταση, για την κατάντια, για τον «υπέρβαρο» δημόσιο τομέα και για όλους εκείνους που αρνούνται να υποχωρήσουν έστω και λίγο για το καλό αυτού του τόπου; Αναλογιστείτε ποιος ήταν διαχρονικά και πάντα στην εξουσία ως κυβέρνηση ή ως βασικός εταίρος της κυβέρνησης από το 1960 και έπειτα.

ΥΣ 1 Ποιος θα εκδώσει ετυμηγορία για την προσφυγή των δικαστών;
Κάποιος δικαστής βεβαίως

ΥΣ 2 Όσο αφορά τις προσφυγές δημοσίων υπαλλήλων εναντίον της Δημοκρατίας υπάρχει και μια άλλη παράμετρος η οποία υποβάλλει ότι δημόσιοι και ιδιωτικοί υπάλληλοι θα έπρεπε από κοινού να κινηθούν εναντίον των τραπεζιτών που γονάτισαν την κυπριακή οικονομία. Ακόμα όμως και έτσι, δεν παύει να υφίσταται το ρουσφέτι που διαχρονικά γινόταν από τους λίγους εις βάρος των πολλών.

athanasiout@sigmalive.com

https://twitter.com/AthanasiouTh
 


Top