Κωστάκης Αντωνίου Τεράστιες οι ευθύνες του Γιώργου Παμπορίδη

Τεράστιες οι ευθύνες του Γιώργου Παμπορίδη


Ελπίζουμε πως δεν θα βγει πάλιν ο Γιώργος Παμπορίδης και να κατηγορήσει τον Διευθυντή της Καρδιολογικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Πάφου, δρα. Τζόζεφ Μουτήρη, σαν "Ιούδα" ο οποίος υπονομεύει  την εφαρμογή του ΓΕΣΥ. Ή να του αποδώσει "προεκλογικές σκοπιμότητες" για την προκλητική αδράνεια  που επιδεικνύει το Υπουργείο Υγείας, στην αντιμετώπιση των  τεράστιων προβλημάτων τα οποία αντιμετωπίζει η Καρδιολογική Κλινική. 
Ο δρ. Μουτήρης, ανέφερε πως στις 10 Ιανουαρίου 2017, ζήτησε με έκθεση του προς το Υπουργείο, τη δημιουργία Καρδιολογικής Εντατικής  Μονάδας, τη δημιουργία Επεμβατικού Καρδιολογικού Εργαστηρίου, τον διορισμό ενός ακόμη καρδιολόγου και την τοποθέτηση μόνιμης γραμματειακής λειτουργού στην Κλινική. Παρόλο που πέρασαν οκτώ μήνες, μετά την υποβολή του αιτήματος, κανένα από τα τέσσερα ζητηθέντα δεν έχει ικανοποιηθεί από το Υπουργείο, σημειώνει  ο δρ. Μουτήρης σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ.
Η Κλινική, συνέχισε, παραμένει χωρίς ξεχωριστή Εντατική Καρδιολογική Μονάδα, χωρίς Επεμβατικό Καρδιολογικό Εργαστήρι, είναι υποστελεχωμένη ιατρικά και χωρίς καμία απολύτως  γραμματειακή υποστήριξη. Ο δρ. Μουτήρης υπενθυμίζει στον Υπουργό Υγείας τις εξαγγελίες του για τη βελτίωση της δομής των Κλινικών του δημοσίου και τη βελτίωση των προσφερομένων υπηρεσιών και διαπιστώνει πως "τα γεγονότα δυστυχώς μας διαψεύδουν". Οι  καρδιοπαθείς,  υπενθυμίζει στον κ. Παμπορίδη, "αποτελούν ομάδα πολύ υψηλού κινδύνου και οι καρδιοπάθειες αποτελούν την κύρια αιτία θανάτου στην Κύπρο" και τονίζει ότι "είναι αδύνατο να προχωρήσουμε σε αυτονόμηση, χωρίς να επιλυθούν προηγουμένως τα πολύ σοβαρά λειτουργικά προβλήματα της Κλινικής μας". Προειδοποιεί πως "σε διαφορετική περίπτωση,  η Κλινική δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί ικανοποιητικά στο νέο  της ρόλο και στο ανταγωνιστικό περιβάλλον που αναπόφευκτα θα δημιουργηθεί". 
Αυτές οι σοβαρές καταγγελίες του δρα Μουτήρη, αποδεικνύουν την ανυπόφορη ανεπάρκεια του Υπουργείου Υγείας, στην αντιμετώπιση σοβαρών προβλημάτων που  αντιμετωπίζουν τα δημόσια νοσηλευτήρια και καταδεικνύουν ότι το Υπουργείο παίζει με τις ζωές των ασθενών. Δεν επιτελεί έργο, δεν λύει προβλήματα, αφήνει τα δημόσια νοσηλευτήρια να καταρρεύσουν και επιδίδεται σε επικοινωνιακά και προεκλογικά παιγνίδια. 
Ευθύς εξαρχής, ο υπογράφων είχε τονίσει ότι αυτή η κυβέρνηση, ούτε αυτονόμηση των νοσηλευτηρίων μπορεί να επιτύχει, ούτε πολύ περισσότερο, βιώσιμο ΓΕΣΥ μπορεί να παραδώσει. Θα παραδώσει δημόσια νοσοκομεία σε ερείπια και ΓΕΣΥ, πρόχειρα στημένο, το οποίο θα καταρρεύσει αφήνοντας πίσω του ερείπια.
Είχα επίσης εξαρχής τονίσει,  ότι για τα προβλήματα της Υγείας, που παρέλαβε δεν ήταν υπεύθυνος ο Γιώργος Παμπορίδης. Παρέλαβε χάος, ανοργανωσιά, ένα σύστημα υπό κατάρρευση, το οποίο εκαλείτο να ανορθώσει ώστε να προχωρήσει σε εφαρμογή του ΓΕΣΥ. Είχε να πολεμήσει μεταξύ διαφορετικών τάσεων και φιλοσοφιών στους κόλπους της ίδιας της κυβέρνησης,  μεταξύ των διαφορετικών θέσεων των πολιτικών κομμάτων, να συγκεράσει ή να πατάξει αλληλοσυγκρουόμενα  συμφέροντα. Ενώπιον αυτού του χάους που παρέλαβε και όσων άλλων προβλημάτων προαναφέραμε, ο κ. Παμπορίδης είχε δύο δρόμους να επιλέξει. Είτε να συγκρουσθεί με όλους, ακόμη και με συνεργάτες εντός της κυβέρνησης και του κυβερνώντος κόμματος, είτε να παραιτηθεί αξιοπρεπώς, όπως ο προκάτοχος του. Ούτε το ένα ούτε το άλλο επέλεξε. Επέλεξε τον συμβιβασμό με όλους, επέλεξε τις ανεκπλήρωτες υποσχέσεις, επέλεξε το επικοινωνιακό παιγνίδι, επέλεξε τη σύγκρουση για προεκλογικούς λόγους με αντιπάλους της κυβέρνησης. Τελικά παρέλαβε χάος και το κατέστησε ακόμη πιο χαώδες.
Ο Υπουργός Υγείας πρέπει να συμπεριφέρεται υπερκομματικά, αν επιθυμεί να επιτύχει στο έργο του. Ο Γιώργος Παμπορίδης επέλεξε να αποτελέσει εξάρτημα της κυβέρνησης.  Κρίμα. Διότι και αποφασιστικότητα έδειξε να διαθέτει και δυναμισμό τον οποίο δυστυχώς, δαπανά σε καυγάδες με τους πολιτικούς αντιπάλους της κυβέρνησης. Ίσως  να μην έχει εισέτι συλλάβει το μέγεθος των ευθυνών του έναντι της υστεροφημίας του ιδίου, αλλά κυρίως έναντι των πολιτών και των ασθενών. 
Τον καλούμε, να το πράξει. Διότι ύστερα θα φέρει ο φούρνος την πυρά...

Top