Κωστάκης Αντωνίου Η φαρισαϊκή ανακοίνωση της αμερικανικής πρεσβείας

Η φαρισαϊκή ανακοίνωση της αμερικανικής πρεσβείας


Πολύ περίεργη, αν όχι και πρωτόγνωρη,  είναι η ανακοίνωση που εξέδωσε η αμερικανική πρεσβεία,  δια της οποίας προειδοποιεί τους Αμερικανούς πολίτες στην Κύπρο,  σχετικά με τις εκδηλώσεις που προγραμματίζονται από χθες μέχρι την Κυριακή για την επέτειο των άγριων δολοφονιών από Τούρκους,  του Τάσσου Ισαάκ και του Σολωμού Σολωμού στα γεγονότα της Δερύνειας το 1996. 
Η αμερικανική πρεσβεία, καλεί τους υπαλλήλους της και τους Αμερικανούς πολίτες,  να αποφύγουν περιοχές όπου θα πραγματοποιηθούν οι εκδηλώσεις, και σημειώνει πως "ακόμη και διαδηλώσεις που προορίζονται να είναι ειρηνικές, μπορούν να οδηγήσουν σε αντιπαραθέσεις και να κλιμακωθούν σε βία".
Δεν θυμούμαστε να έχουν εκδοθεί τέτοιας φύσεως ανακοινώσεις από την αμερικανική πρεσβεία τα προηγούμενα χρόνια, και διερωτόμαστε, σε τι εξυπηρετεί η φετινή ανακοίνωση των Αμερικανών. Πάντοτε οι εκδηλώσεις στη μνήμη των δολοφονηθέντων Ισαάκ και Σολωμού, ήταν ειρηνικές και δεν εξελίχθησαν σε καμία αντιπαράθεση και προπάντων σε κλιμάκωση βίας.
Έχει η αμερικανική πρεσβεία πληροφορίες ότι οι φετινές εκδηλώσεις, θα έχουν διαφορετικό χαρακτήρα και ενέχουν κινδύνους πρόκλησης επεισοδίων; Εάν ναι, ας διαβιβάσει τις πληροφορίες της στην κυπριακή κυβέρνηση για να λάβει προληπτικά μέτρα. Αντιλαμβανόμαστε την υποχρέωση της πρεσβείας να προειδοποιήσει και να προστατεύσει τους πολίτες της από ενδεχόμενα επεισόδια, αλλά γιατί το ίδιο δεν έκαμε τα προηγούμενα χρόνια;
Ο κυπριακός ελληνισμός,  έχει απόλυτο δικαίωμα να υπενθυμίζει τις βαρβαρότητες του εχθρού και να διατηρεί άσβεστη τη μνήμη των μαρτύρων του, πάντοτε μέσα σε ειρηνικά πλαίσια και χωρίς προκλήσεις οι οποίες δυνατόν να δώσουν αφορμές στις κατοχικές δυνάμεις να προκαλέσουν επεισόδια και βία. Και την ίδια στιγμή,  η κυβέρνηση έχει καθήκον να διασφαλίσει τέτοιες εκδηλώσεις και να λάβει προληπτικά μέτρα αποτροπής σχεδιασμένων ενεργειών από τις κατοχικές αρχές και τους Γκρίζους Λύκους,  να εκμεταλλευθούν τις εκδηλώσεις και να προχωρήσουν σε ευρείας έκτασης επεισόδια. 
Καμία ξένη πρεσβεία δεν έχει δικαίωμα να ενσπείρει σύγχυση και να δημιουργεί πανικό σε θέματα που αφορούν εσωτερικές υποθέσεις του κυπριακού κράτους. Εξάλλου, δεν είναι μόνο η αμερικανική πρεσβεία η οποία έχει στην Κύπρο πολίτες της. Υπάρχουν και άλλες πρεσβείες με πολύ μεγαλύτερο αριθμό πολιτών τους στην Κύπρο, οι οποίες δεν εξέδωσαν ανακοινώσεις παρόμοιου περιεχομένου.
Η αμερικανική πρεσβεία θα ήταν καλύτερα να στρέψει την προσοχή της και να εκφράσει ανησυχίες για τις τουρκικές επιδρομικές ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ,  οι οποίες ενέχουν τον κίνδυνο έκρηξης επικίνδυνων αναταράξεων στην περιοχή και όχι να ανησυχεί και να μιλά για ενδεχόμενη "κλιμάκωση της βίας" από ειρηνικές εκδηλώσεις Ελληνοκυπρίων. Θα ήταν καλύτερα να στρέψει την προσοχή της και να ανησυχήσει για τα τετελεσμένα που προαναγγέλλει και σχεδιάζει η Τουρκία στις κατεχόμενες περιοχές, τετελεσμένα τα οποία θα δημιουργήσουν εντάσεις στην περιοχή και όχι για εκδηλώσεις μνήμης δολοφονηθέντων από τους Τούρκους.
Από όποια πλευρά αντικρίσει ένας την αμερικανική ανακοίνωση, δεν μπορεί παρά να τη θεωρήσει απαράδεκτη και μονόπλευρη κατά της ελληνοκυπριακής κοινότητας...

Top