Η UEFA μοιράζει χρήματα στις ομάδες

Για πρώτη φορά, οι ομάδες που έδωσαν ποδοσφαιριστές στις Εθνικές ομάδες για τους αγώνες της προκριματικής φάσης του EURO 2012, θα ενισχυθούν οικονομικά από την UEFA.

Πρόκειται για μια σημαντική καινοτομία από την οποία θα επωφεληθούν και οι Κυπριακές ομάδες που ενισχύουν την Εθνική μας με διεθνείς ποδοσφαιριστές.

Από το σχέδιο της UEFA, θα επωφεληθούν συνολικά 580 ομάδες από τις 53 Ομοσπονδίες μέλη της.

Το ποσό το οποίο θα πάρουν οι ομάδες ανέρχεται στα 40 εκατομμύρια ευρώ και θα διαμοιραστεί στους συλλόγους ανάλογα με τον αριθμό των διεθνών ποδοσφαιριστών  και το χρόνο συμμετοχής τους στους προκριματικούς αγώνες του EURO 2012.
Επιπλέον ποσό 60 εκατομμυρίων ευρώ θα διαμοιραστεί στις ομάδες οι οποίες είχαν ποδοσφαιριστές στην τελική φάση του EURO 2012. 

Οι ομάδες που είχαν ποδοσφαιριστές στην τελική φάση του EURO 2012, θα πάρουν ένα συγκεκριμένο ποσό ανά ποδοσφαιριστή επί τις ημέρες παρουσίας του  στο EURO, το οποίο, σύμφωνα με την UEFA, θα καθοριστεί «από τις διαφορετικές ποδοσφαιρικές καταστάσεις που επικρατούν σε κάθε χώρα».

Δεν διευκρινίζεται ποια κριτήρια καθορίζουν τις διαφορετικές καταστάσεις της κάθε χώρας,  όμως  λεπτομέρειες θα δοθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Όλα τα πιο πάνω, αφορούν ουσιαστικά την εφαρμογή του «Συμφώνου Κατανόησης» που υπογράφηκε μεταξύ UEFA και ECA (Ομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συλλόγων) το Μάρτιο του 2012 χωρίς να δοθούν τότε περισσότερες λεπτομέρειες.

Ο τρόπος διαμοιρασμού των χρημάτων συμφωνήθηκε σε πρόσφατη συνάντηση των ηγεσιών της UEFA και της ECA .
Συνολικά η UEFA θα διαμοιράσει στους συλλόγους οι οποίοι έχουν διεθνείς ποδοσφαιριστές το ποσό των 100 εκατομμυρίων ευρώ.

Το ποσό αυτό είναι αυξημένο κατά 45 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με το EURO 2008. Τότε είχε διαμοιραστεί ποσό 55 εκατομμυρίων ευρώ μόνο στις ομάδες που είχαν ποδοσφαιριστές στην τελική φάση της διοργάνωσης.
«Πρόκειται για μια σημαντική συμφωνία από την οποία επωφελείται ολόκληρη η οικογένεια του ποδοσφαίρου. Είναι μια συμφωνία η οποία βοηθά στη διαμόρφωση σταθερότητας στο Ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο», δήλωσε ο πρόεδρος της UEFA Μισέλ Πλατινί.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Συλλόγων, ο Γερμανός  Καρλ Χάινς Ρουμενίγκε, δήλωσε:

«Η αύξηση του ποσού που παίρνουν οι ομάδες από 55 σε 100 εκατομμύρια ευρώ, δείχνει την αναγνώριση της σημαντικότητας της συμμετοχής των Συλλόγων σε μια πετυχημένη διοργάνωση όπως είναι το EURO.  H συμφωνία αυτή, είναι το αποτέλεσμα της εξαιρετικής συνεργασίας μεταξύ της UEFA και της ECA».

Top