Η Λάρνακα πανηγυρίζει για την ενοποίηση...

Έχουν περάσει 17 χρόνια από την ιστορική απόφαση της ενοποίησης των σωματείων ΕΠΑ και ΠΟΛ και τη δημιουργία της ΑΕΚ. «Η ιστορία έγραψε ΑΕΚ», ήταν το δημοσίευμα της «Σ» στις 2 Ιουλίου 1994. Γράφαμε τότε: «Ιστορικό γεγονός αποτελεί  από το βράδυ της Πέμπτης 30 Ιουνίου για το κυπριακό ποδόσφαιρο, και τη Λάρνακα ειδικά, η ενοποίηση των δύο σωματείων της πόλης, ΕΠΑ και Πεζοπορικού, σε Αθλητική Ένωση ''Κίτιον'' (ΑΕΚ)».

Σε έκτακτες γενικές συνελεύσεις που έκαναν χωριστά και την ίδια ώρα, η συντριπτική πλειοψηφία των μελών και των δύο σωματείων είπε «Ναι» στην ενοποίηση. Απόφαση που έγινε δεκτή με ικανοποίηση και ενθουσιασμό από τις χιλιάδες φίλους του Πεζοπορικού και της ΕΠΑ.

Πριν από τις Γενικές Συνελεύσεις προγήθηκαν Καταστατικές Συνελεύσεις στα δύο σωματεία, όπου αποφασίστηκε η τροποποίηση μερικών άρθρων των καταστατικών τους, για διάλυση, ώστε να μπορούν να προχωρήσουν στην ενοποίηση.
Οι στιγμές ήταν σίγουρα δύσκολες αλλά και η ατμόσφαιρα φορτισμένη. Δεν ήταν εύκολο, ιδιαίτερα για τα παλαιά μέλη των δύο σωματείων, να δεχθούν ότι δύο ιστορικά σωματεία, ο Πεζοπορικός και η ΕΠΑ, δεν θα υπάρχουν πια... Όμως, μπροστά στη λογική τα συναισθήματα έμειναν σε δεύτερη μοίρα. Η πικρή πραγματικότητα και ο ρεαλισμός έπαιρναν τη θέση του ρομαντισμού, μια και τα πράγματα έγιναν δύσκολα για τα δύο σωματεία και τα δεδομένα ήταν ψυχρά.

Η Λάρνακα έπρεπε να αποκτήσει μια ενωμένη και δυνατή ομάδα για να επιβιώσει ποδοσφαιρικά. Μπροστά σ' αυτή την πραγματικότητα τα μέλη των δύο σωματείων ψήφισαν τη δημιουργία της ΑΕΚ.

Στην ΕΠΑ ψήφισαν 184 μέλη από τα οποία 182 είπαν Ναι στην ενοποίηση και 2 τάχθηκαν εναντίον. Στον Πεζοπορικό ψήφισαν 133 μέλη από τα οποία 114 θετικά, 13 εναντίον και 6 τήρησαν αποχή. Η ψηφοφορία στην ΕΠΑ έγινε δι' ανατάσεως των χεριών ενώ στον Πεζοπορικό έγινε ονομαστικά και φανερά. Μάλιστα αρκετά μέλη της ΕΠΑ έφτασαν στο οίκημα του ΠΟΛ και στο τέλος όλοι μαζί πανηγύρισαν την ιστορική στιγμή.

Της Γεν. Συνέλευσης του ΠΟΛ προήδρευσε ο Πρόεδρος του σωματείου Ντίνος Λευκαρίτης και της ΕΠΑ ο πρώην Πρόεδρός της Φοίβος Βωβίδης.

Σύμφωνα με την πρόταση που είχε τεθεί ενώπιον των μελών των δύο σωματείων η ΕΠΑ είχε χρέη 160 χιλ. λίρες και ο ΠΟΛ 210 χιλ. λίρες. Για την εξεύρεση των χρημάτων συστάθηκε επιτροπή αποτελούμενη από τους: Ανδρέα Ζαχαρίου, Λευτέρη Πάτσαλο, Μάριο Χατζημιτσή (του ΠΟΛ) και Φοίβο Βωβίδη, Άκη Ρώσσο, Ηλία Πιτσιλλίδη, Αδάμο Κωμοδρόμο (της ΕΠΑ). Το νέο Δ.Σ. της ΑΕΚ θα αποτελείται την πρώτη τριετία από ισάριθμα μέλη, προερχόμενα από τα δύο σωματεία που θα διαλυθούν, με Πρόεδρο τον Ντίνο Λευκαρίτη, που είναι καθολικά αποδεκτός.
Όπως μας δήλωναν παλιοί παράγοντες του Πεζοπορικού και της ΕΠΑ, το ιστορικό για την ενοποίηση των δύο σωματείων ξεκίνησε από το 1962. Όμως καταστατικά προβλήματα και αντιδράσεις μελών δεν άφηναν τα πράγματα να προχωρήσουν.

Η ΕΠΑ του 1970
Η στήλη παρουσιάζει σήμερα στο «φλας-μπακ» την ομάδα της ΕΠΑ Λάρνακας στην δεκαετία του '70. Είναι η περίοδος που οι «μαυροκίτρινοι» είχαν κατακτήσει το πρωτάθλημα και αγωνίστηκαν στην Α΄ Εθνική στην Ελλάδα. Στιγμές νοσταλγικές για το ιστορικό σωματείο της ΕΠΑ που δεν υπάρχει πια μετά την ενοποίησή της με τον ΠΟΛ.

Διακρίνονται όρθιοι από αριστερά:

Χάρης Κωνσταντίνου, Λούης Θεοδώρου, Νίκος Υπερμάχου, Χρύσης Πρέντζας, Τάσος Κωνσταντίνου, Ανδρέας Μούσκος, Δημήτρης Θεοδωρίδης, Κωνσταντάς, Γιαννάκης Αλεξάνδρου, Μάκης Αλκιβιάδης και ο Τσέχος προπονητής Φρ. Χαβράνεκ.
Καθήμενοι είναι: Μάριος Κυθρεώτης, Βαγγέλης Τζίβας, Ανδρέας Παναγιώτου (Καλόγηρος), Παυλάκης Βασιλείου, μ. Κλείτος Σαββίδης, Χάρης Κατζηλιέρης, Δήμος Δημοσθένους, μ. Χαμπής Κωμοδρόμος, Ανδρέας Κκόλας.
Από την ομάδα απουσιάζουν οι Κώστα Χατζηγιαννακού και Λάκης Θεοδώρου.

Η... αποψίλωση των Λεμεσιανών
Αρκετό θόρυβο δημιούργησε η μετακίνηση του Παραγουανού Άλτο Αντόρνο από τον Απόλλωνα στον ΑΠΟΕΛ. Και δεν είναι η πρώτη φορά που οι «γαλαζοκίτρινοι» παίρνουν ποδοσφαιριστές από τον Απόλλωνα και γενικότερα από τις ομάδες της Λεμεσού.

Το 2006 είχε αποκτήσει τον Πορτογάλο Χέλιο Πίντο που τότε είχε στεφθεί πρωταθλητής με τον Απόλλωνα. Το 2009 πήρε τον Άνθο Σολωμού που είχε μείνει ελεύθερος. Ο ΑΠΟΕΛ πήρε από τον Απόλλωνα και τους Χρίστο Γερμανό, Κωνσταντίνο Μακρίδη, Ντέιβιντ Κένι. Ο ΑΠΟΕΛ όμως πήρε αρκετές φορές και ποδοσφαιριστές από την ΑΕΛ. Ο τελευταίος είναι ο νεαρός τερματοφύλακας Πάνος Κωνσταντίνου, ενώ προηγουμένως ήταν οι Χρύσης Μιχαήλ, Κώστας Μαλέκκος, Νεμάνια Τσόροβιτς, Ξένιος Αριστοτέλους, Αντώνης Αντωνίου, Πανίκος Παπαδόπουλος, Χρίστος Χριστοδούλου.
Αυτά τα στοιχεία δείχνουν πως ο ΑΠΟΕΛ δεν αδιαφορούσε για καλούς Κύπριους ποδοσφαιριστές αφού το ρίσκο ήταν λιγότερο σε τέτοιες περιπτώσεις. Φαίνεται, μάλιστα, πως η αγαπημένη παραδοσιακή και αποδοτική μετεγγραφική αγορά για τον ΑΠΟΕΛ τα τελευταία χρόνια ήταν η Λεμεσός.
Από την άλλη, όμως, οι φίλοι και οπαδοί των δύο λεμεσιανών ομάδων τα έχουν με τους παράγοντες των σωματείων τους αφού δεν μπορούν να κρατήσουν τους καλούς παίκτες τους. Να αναφέρουμε ενδεικτικά κάποιους αξιόλογους παίκτες που έφυγαν από τις δύο ομάδες.
Από τον Απόλλωνα ήταν: Δ. Ιωάννου, Γ. Ιωσηφίδης, Μ. Χαραλάμπους, Μακρίδης, Τσολάκης.
Από την ΑΕΛ ήταν: Μ. Νεοφύτου, Μ. Χριστοδούλου, Μ. Αγαθοκλέους, Αλ. Γαρπόζης, Χρ. Μιχαήλ, Κ. Κωνσταντίνου.

Μικρά - μικρά ενδιαφέροντα
* Απόλυτος άρχοντας ο Στόιλοφ στην Ανόρθωση έχοντας τη στήριξη του Δ. Συμβουλίου. Ο ίδιος καθησυχάζει τον κόσμο και ψάχνει για τους παίκτες που θέλει. * Αυτό είναι σωστό. Ο προπονητής θα έχει την ευθύνη και αυτός θα κριθεί στην πορεία, μια και οι επιλογές θα είναι δικές του. * Αληθεύει πως ο Α. Μιχαηλίδης πρότεινε τον Τάσο Κυριάκου για προπονητή κι αυτός θα είναι «κρυφός συνεργάτης» του; * Ο Τάσος είναι από τους νέους και αξιόλογους τεχνικούς με αρκετές γνώσεις. Ήταν για χρόνια στο τιμ του Ανδρέα. * Ρώτησαν τον Εθνικό πριν πάρουν τον Κιρόφσκι στον Απόλλωνα; Διότι ο Σκοπιανός πέρασε κάποτε κι από το Δασάκι. * Πότε θα λήξει το σίριαλ με τον ομοσπονδιακό προπονητή; Ο Εθνικός αγωνιά γιατί θέλει να προχωρήσει με τον Σάπουριτς. * Ο Ζοάο Πάολο θα μείνει τελικά στον Ολυμπιακό; Από τη στιγμή που δεν τα βρήκαν με την Ομόνοια δεν υπάρχει άλλη επιλογή. * Ο Μάρτινς μένει στην Ανόρθωση. Και ήταν ο καλύτερος και πιο σταθερός και φιλότιμος αμυντικός της ομάδας. * Μένει ο Κίνγκσλεϊ στην ΑΕΚ αφού δέχθηκε μείωση των απολαβών του. Δεν πρόσφερε φέτος αυτά που όλοι ανέμεναν και οι ευθύνες του είναι μεγάλες. * Θα μείνει ο Κρ. Θεοφίλου ή θα επιστρέψει στη Λεμεσό; * Δύσκολο το έργο του Ν. Λάρκου και της Διοίκησης της Ομόνοιας. Τα ψηλά συμβόλαια πρέπει να μειωθούν και... σ' όποιον αρέσει. * Μεταξύ μας είναι σωστό σε μια ομάδα αρκετοί παίκτες να έχουν μισθό κατά πολύ μεγαλύτερο από τον προπονητή; * Ο Κρόιφ είναι αυτός που φτιάχνει τη νέα ΑΕΚ. Σίγουρα όμως ενημερώνεται και ο Κάανεν. Πέρσι το σύστημα αυτό λειτούργησε πολύ καλά. * Ο Στ. Αδαμίδης συναντήθηκε με τον Κ. Κωνσταντίνου και ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις της Ανόρθωσης. * Η ευχή του Κίκη να συναντηθούν οι ομάδες τους στο Γιουρόπα Λιγκ δεν νομίζω να άρεσε ιδιαίτερα στον πρόεδρο της ΠΑΕ ΑΕΚ. Γιατί έχουν... πικρά πείρα με την Κύπρο!

Top