Εθνικός Άσσιας: 45 χρόνια ζωής...

Από τα ιστορικά σωματεία του τόπου μας είναι ο Εθνικός Άσσιας που συμπλήρωσε φέτος 45 χρόνια ζωής. Το μικρό αφιέρωμά μας στην προσφυγική ομάδα είναι εκτίμηση και έπαινος στους ανθρώπους του σωματείου, που ο καθένας έβαλε τα λιθαράκια του σ' αυτή την πορεία και ειδικά στους παράγοντες και ποδοσφαιριστές που κράτησαν όρθιο τον Εθνικό σ' όλα αυτά τα δύσκολα χρόνια του εκτοπισμού.

Ο Εθνικός Άσσιας ιδρύθηκε το Μάρτιο του 1966 και από τον πρώτο χρόνο της ίδρυσής του έκανε ποδοσφαιρική ομάδα η οποία έδινε φιλικά παιχνίδια με ομάδες των γύρω χωριών. Το 1967 εντάχθηκε στη δύναμη της ΕΠΟΠΛ, όπου παρέμεινε μέχρι το 1970, όταν και άρχισε να αγωνίζεται στην Γ΄ Κατηγορία της ΚΟΠ. Στην ΕΠΟΠΛ ο Εθνικός είχε διακριθεί τόσο στο πρωτάθλημα όσο και στο Κύπελλο, στο οποίο αγωνίστηκε για δύο χρόνια στον τελικό (πήρε το τρόπαιο το 1969 νικώντας τη ΛΑΛΛ Λύσης στο ΓΣΠ στον τελικό 1-0). Το 1972 ανέβηκε στη Β΄ Κατηγορία όπου έπαιξε δύο χρόνια, αφού ακολούθησε η τουρκική εισβολή και η προσφυγοποίησή του. Το 1974-75 ο Εθνικός αναδιοργανώθηκε στην προσφυγιά και συμμετείχε στο ειδικό πρωτάθλημα Β΄-Γ΄ Κατηγορίας και μάλιστα πήρε την πρώτη θέση στον α΄ όμιλο όπου αγωνιζόταν. Η πιο μεγάλη επιτυχία του πριν από το 1974 ήταν η νίκη του το 1973 στην Άσσια επί του πανίσχυρου Ολυμπιακού 2-1 για το Κύπελλο, όμως αποκλείστηκε αφού έχασε στον επαναληπτικό 3-1.

Βέβαια, η μεγαλύτερη επιτυχία του Εθνικού ήταν στην προσφυγιά όπου κατάφερε τρεις φορές να ανέλθει στην Α΄ Κατηγορία (1997-98, 1999-2000, 2001-02). Φέτος ο Εθνικός πήρε τον τίτλο στην Γ΄ Κατηγορία, που είναι ο πρώτος στην ιστορία του. Μια ιστορική επέτειος για τον Εθνικό Άσσιας που παρά τα προβλήματα συνεχίζει να έχει επιτυχίες και να διατηρεί το όνομα της κατεχόμενης Άσσιας στο προσκήνιο.

Στην πρώτη του παρουσία στην Α΄ Κατηγορία, το 1997-98, ο Εθνικός πήρε την 14η και τελευταία θέση στη βαθμολογία (και στις άλλες δύο υποβιβάστηκε). Σε 26 αγώνες πήρε μόνο 12 βαθμούς από 3 νίκες, 3 ισοπαλίες, 20 ήττες ενώ είχε συντελεστή τερμάτων 28-76.

Τα αποτελέσματα που έφερε τότε ήταν:
ΑΕΚ: 1-4, 2-1
ΑΕΛ: 2-5, 0-0
Αλκή: 2-0, 2-7
Ανόρθωση: 1-2, 0-5
ΑΠΟΕΛ: 1-4, 3-1
Απόλλωνας: 1-2, 0-4
ΑΠΟΠ: 0-2, 2-3
Άχνα: 1-2, 0-2
Δερύνεια: 1-1, 1-4
Ευαγόρας: 2-4, 2-2
Ομόνοια: 0-1, 0-8
Παραλίμνι: 1-2, 1-2
Σαλαμίνα: 1-5, 1-3

(Σ.Σ.: Τα πρώτα είναι εντός και τα δεύτερα εκτός).

* Τα χρώματα του Εθνικού είναι μπλέ και άσπρο και έμβλημά του ο πυρσός. Οι έδρες του μετά τον εκτοπισμό ήταν το ΑΤΙ, Στρόβολος, Κύκκος και Μακάρειο Στάδιο.
* Ιδρυτές του σωματείου ήταν οι Μιχάλης Ψαράς, Κώστας Κυριάκου, Παναγιώτης Χριστοφή, Ανδρέας Παναγή και Παναγιώτης Φυλακτού. Πρόεδροι του Εθνικού διετέλεσαν οι Νίκος Λεοντίου, Λεοντής Τουμπουρή, Παναγιώτης Φωτίου, Δημήτρης Λεοντίου, Μιχαλάκης Ιωάννου, Κώστας Λεοντίου και ο Αντώνης Μαυρής (είναι ο πρόεδρος στα τελευταία 10 χρόνια).
* Να θυμίσουμε ποδοσφαιριστές που έπαιζαν στον Εθνικό Άσσιας πριν από το 1974: Χρ. Κκίμης, Τ. Λεοντίου, Γ. Ούσιαρος, Λ. Μαύρου, Χρ. Χ'' Χρίστου, Α. Στυλιανού, Δ. Λεοντίου, Μ. Παπαγιάννης, Κ. Κυριάκου, Κούλλης, Π. Κώστας, Ζαννέτος, Ππύριλλος, Α. Καράς, Χριστούδιας, Χρ. Τζιωρτζής, Τουβάς, Κούππας, Τουμπουρής, Προκοπίου, κ.ά.
* Μετά τον εκτοπισμό ο Εθνικός ήταν στη Β΄ Κατηγορία, πρόεδρος του σωματείου ήταν ο Λεοντής Τουμπουρής. Προπονητής ο Σολής Χ'' Ανδρονίκου και στην ομάδα έπαιζαν οι: Χρ. Κκίμης, Χρ. Λεοντίου, Χαρ. Κώστα, Γ. Βασιλείου, Χρ. Χ'' Χρίστου, Δημ. Λεοντή (Ττάκος), Κυρ. Κούππας, Α. Στυλιανού, Γ. Ούσιαρος, Λ. Μαύρος, Κ. Σιήσκου, Γ. Χ'' Τσικκουρής, Μ. Μαλλιάππης, Γ. Ζανέττου, Ι. Χρίστου.

Η επιστροφή της Νέας Σαλαμίνας
Τα τελευταία χρόνια η Νέα Σαλαμίνα χαρακτηρίζεται ως ομάδα-ασανσέρ αφού υποβιβάζεται στη Β΄ Κατηγορία και τον επόμενο χρόνο επιστρέφει πάλι στους μεγάλους. Κάτι που θα γίνει και φέτος αφού, παρά το άσχημο ξεκίνημα που είχε, βρήκε στη συνέχεια το δρόμο της και χαροποίησε τον κόσμο της. Η παρουσία του προπονητή της ομάδας Στηβ Κωνσταντινίδη ήταν καταλυτική για τους «ερυθρολεύκους», αφού η ομάδα απέκτησε αγωνιστική πειθαρχία και σοβαρότητα.

Η Νέα Σαλαμίνα ήταν και είναι ομάδα Α΄ Κατηγορίας και έχει τα φόντα να σταματήσει αυτό το φαινόμενο τού πήγαινε-έλα που την ταλαιπωρεί τα τελευταία χρόνια. Είναι ομάδα που έχει το δικό της -προσωρινό- γήπεδο και χιλιάδες οπαδούς και φίλους που την ακολουθούν πιστά, κάτι που έδειξαν και στις χρονιές που αγωνιζόταν στη Β΄ Κατηγορία.

Εκείνο που χρειάζεται η Ν. Σαλαμίνα είναι μια σταθερή διοίκηση, ενότητα του κόσμου της και όχι σε κάθε αποτυχία να δημιουργείται αντιπαράθεση μεταξύ των φίλων της και της διοίκησης. Με σωστές και σοβαρές κινήσεις με ρεαλισμό και χωρίς να πετούν στα σύννεφα, οι άνθρωποι της Σαλαμίνας μπορούν να κάνουν και πάλι δυνατή την ομάδα και περήφανους τους οπαδούς και φίλους τους. Μόνο έτσι θα αντιμετωπίσουν και τα οικονομικά προβλήματα που για χρόνια ταλαιπωρούν το σύλλογο.

Δεν υπάρχει λόγος να ξοδεύονται αλόγιστα χρήματα για πολλούς κοινοτικούς/ξένους παίκτες και επιτέλους η Σαλαμίνα μπορεί να εμπιστευθεί τα δικά της ταλέντα (υπάρχουν αρκετά) και να κτίσει πάνω σ' αυτά, χωρίς να χρειαστεί «κτίσιμο» της ομάδας από την αρχή.

ΑΠΟΕΛ - ΑΕΛ το 1972
Όμορφες στιγμές από το παρελθόν θυμίζει σήμερα η στήλη στο φλας μπακ. Με την ευκαιρία του χθεσινού αγώνα ΑΠΟΕΛ - ΑΕΛ φιλοξενούμε φάση από παλαιότερο αγώνα μεταξύ των δύο ομάδων που έγινε το 1972 στο γραφικό Γ.Σ.Ο. στη Λεμεσό. Άλλες εποχές, πολύ διαφορετικές αλλά και νοσταλγικές.

Στη φωτογραφία μας, ο τερματοφύλακας της ΑΕΛ Ανδρέας Κωνσταντίνου διώχνει μπροστά από τον Λεωνίδα (7) ενώ παρακολουθούν οι Ανδρέας Στυλιανού, Σταύρος, Χ'' Κωνσταντής (5), ενώ στο βάθος διακρίνονται οι Πόντζιος, Τ. Αντωνίου.
Την εποχή αυτή στον ΑΠΟΕΛ ήταν οι: Ηρόδοτος, Γ. Παντζιαράς, Λευτέρης, Κολοκάσης, Λίλλος, Αθάνατος, Ν. Παντζιαράς, Σταύρακας, Στεφανής, Λεωνίδας, Τ. Τιμοθέου, Μ. Μάρκου, Α. Στυλιανού, Αντωνίου, Α. Μιαμηλιώτης κ.ά.
Στην ΑΕΛ ήταν οι Α. Κωνσταντίνου, Νώντας, Τρύφωνας, Κόκκινος, Σταύρος, Πόντζιος, Χ'' Κωνσταντής, Ζηνωνής, Παμπουλλής, Π. Παπαδόπουλος, Χάρης, Μάρκος, Αντρίκκος κ.ά.

Μικρά - μικρά ενδιαφέροντα
* Ποδοσφαιρικό τουρνουά στη μνήμη του Αντώνη Καρά θα διοργανώσουν στις 24 Μαρτίου οι παλαίμαχοι ποδοσφαιριστές της Ανόρθωσης. Μια εκδήλωση που εντάσσεται στα πλαίσια των 100 χρόνων του σωματείου. * Οι αγώνες θα γίνουν στο «Αντώνης Παπαδόπουλος» στις 4.00 μ.μ. και θα πάρουν μέρος τέσσερις ομάδες. Η μικτή Ανόρθωση - Εθνικού Άχνας, η Νέα Σαλαμίνα, η Ένωση και ο Σύνδεσμος Διαιτητών Κύπρου. * Μια όμορφη και σεμνή εκδήλωση στον πρώην ποδοσφαιριστή, προπονητή και άνθρωπο Αντώνη Καρά, για τη μεγάλη προσφορά του στην Ανόρθωση και το ποδόσφαιρό μας. * Ο Α. Καράς ήταν προπονητής (αμισθί μάλιστα) στην Ανόρθωση όταν η ομάδα πήρε το πρώτο τρόπαιό της (κύπελλο) μετά τον εκτοπισμό της. Εκείνα τα δύσκολα και πέτρινα χρόνια του σωματείου. * Οι ψίθυροι έλεγαν και πάλι για ενδιαφέρον της ΑΕΛ για τον προπονητή Πάμπο Χριστοδούλου. Όμως, το διέψευσαν και τα δύο σωματεία. Η ΑΕΛ λέγοντας πως έχει προπονητή και ο Ολυμπιακός ότι έχει συμβόλαιο για δύο χρόνια με τον Πάμπο. * Επιστρέφει στην ΑΕΚ ο Κούλλης Παύλου (φωτό) μετά την περιπλάνησή του σε Πανιώνιο, Ερμή, Ομόνοια, Πέγεια. * Από τους παίκτες που ξεχώρισαν φέτος και αναζητεί κάτι καλύτερο στην καριέρα του. Ίσως να ήταν και λάθος ο χρόνος που έφυγε τότε από την ΑΕΚ. * Δεν είναι λύση για την Εθνική μας η κυπριοποίηση κάποιων ξένων παικτών. Έχει δίκαιο ο Ν. Λάρκου που έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας πως υπάρχει πρόβλημα, μια και λιγοστεύουν οι Κύπριοι παίκτες που παίζουν στις ομάδες μας. * Λέγεται πως ο Άγγελος Αναστασιάδης θα φύγει εάν η Εθνική μας δεν κερδίσει την Ισλανδία. Στη θέση του, το ίδιο θα κάναμε. * Πάλι από την αρχή θα κτιστεί η ΑΕΛ, αφού κι αυτήν τη χρονιά απέτυχε στους στόχους της και πίκρανε τον κόσμο της. * Ο Άτεφελντ ακούει πολλά που κυκλοφορούν και δύσκολα θα τον κρατήσει η ΑΕΛ. Λέτε; * Σκέφτεται να φύγει ο Κρόιφ από την Κύπρο διότι είναι απογοητευμένος απ' αυτά που βλέπει στο ποδόσφαιρό μας. Και ακόμα έναν χρόνο έζησε στον... ωραίο ποδοσφαιρικό μας χώρο.

Top