Κύπριοι παίκτες στην Α΄ Εθνική Ελλάδας

ΠΟΛΛΟΙ είναι οι Κύπριοι ποδοσφαιριστές που αγωνίστηκαν στην Ελλάδα και έδειξαν το ταλέντο τους. Η ελληνική αγορά ήταν η πιο προσιτή και εύκολη για προσαρμογή των παικτών μας για ευνόητους λόγους. Μια παρουσία που ξεκίνησε από τη δεκαετία του ΄60, και επειδή το ποδόσφαιρό μας ήταν ερασιτεχνικό, παίκτες θρύλοι του κυπριακού ποδοσφαίρου πήραν μετεγγραφή σε ελληνικές ομάδες.

Το φαινόμενο συνεχίστηκε για αρκετά χρόνια και όσοι ψώνιζαν από την κυπριακή αγορά δεν βγήκαν χαμένοι. Βέβαια, αν οι Ελλαδίτες παράγοντες έδειχναν μεγαλύτερο ενδιαφέρον και όχι υποτίμηση για το κυπριακό ποδόσφαιρο, θα είχαμε κι άλλους παίκτες να κάνουν αυτό το άλμα στην καριέρα τους. Πρέπει να σημειώσουμε πως τα τελευταία χρόνια με τον επαγγελματισμό του ποδοσφαίρου μας δεν είναι εύκολη η μετακίνηση Κυπρίων στην Ελλάδα αφού η αξία των παικτών μας στο χρηματιστήριο έχει ανέβει, ενώ υπάρχουν και καλές πλέον οικονομικές συνθήκες σε αρκετές ομάδες μας.

Σήμερα θα κάνουμε μιαν αναφορά σε Κύπριους παίκτες που αγωνίστηκαν στην Ελλάδα. Κι αυτό με αφορμή την προσπάθεια του ΠΑΟΚ να εντάξει στη δυναμή του τον διεθνή άσο της Ομόνοιας Γιώργο Εφραίμ. Οι διεθνείς παίκτες μας ήταν πάντα αυτοί που είχαν τον πρώτο λόγο για μετεγγραφή, αφού τα διάφορα λαγωνικά τούς έβλεπαν μέσα από τους αγώνες της Εθνικής.

Στον Ολυμπιακό

Σίγουρα οι μεγάλες ομάδες της Ελλάδας είναι αυτές που αποτελούσαν πόλο έλξης για Κύπριους ποδοσφαιριστές, λόγω αίγλης και καλής οικονομικής κατάστασης. Στον Ολυμπιακό Πειραιώς έπαιξαν πολλοί Κύπριοι παίκτες, κάποιοι από τους οποίους έβαλαν τη σφραγίδα τους. Από τους πρώτους ήταν ο Παυλάκης Βασιλείου που έχει ένα μοναδικό ρεκόρ αφού έπαιξε στην Εθνική Κύπρου αλλά και στην Εθνική Ελλάδας! Μετεγγράφηκε το 1963 από την ΕΠΑ στην ομάδα του Πειραιά, όπου κέρδισε δύο πρωταθλήματα (1966, 1967) και δύο κύπελλα (1965, 1968) και επέστρεψε ξανά στη Λάρνακα και την ΕΠΑ. Ιστορία έγραψε στα ελληνικά γήπεδα και ο Πάμπος Παπαδόπουλος-Παπουλλής της ΑΕΛ.

Η «αλεπού των γηπέδων», όπως αποκαλείτο, από την ΑΕΛ βρέθηκε το 1970 στον Ολυμπιακό, με τον οποίο κέρδισε τρία πρωταθλήματα (1973, 1974, 1975) και τρία κύπελλα (1971, 1973, 1975). Στη συνέχεια πήγε στην Κρήτη και τον ΟΦΗ όπου έπαιξε δύο χρόνια και επέστρεψε στην ΑΕΛ για να κλείσει την καριέρα του. Με επιτυχία έπαιξαν στον Ολυμπιακό και δύο αμυντικοί μας. Ο Κυριάκος Κουρέας της Νέας Σαλαμίνας και ο Σταύρος Παπαδόπουλος του Πεζοπορικού. Ο Κουρέας πήγε το 1970 και έπαιξε 4 χρόνια κατακτώντας δύο πρωταθλήματα (1973, 1974) και δύο κύπελλα (1971, 1973).

Στη συνέχεια πήγε στην άλλη ομάδα του Πειραία, τον Εθνικό, όπου έπαιξε 4 χρόνια μέχρι το 1978. Ο Στ. Παπαδόπουλος πήγε πρώτα στον Εθνικό το 1974. Έπαιξε εκεί 4 χρόνια και από επιθετικός καθιερώθηκε ως κεντρικός αμυντικός. Το 1978 πήρε μετεγγραφή για τον Ολυμπιακό, με τον οποίο πανηγύρισε 4 συνεχόμενα πρωταθλήματα (1979 έως 1983) κι ένα νταμπλ (1981) αγωνίζομενος ώς το 1986, ενώ διετέλεσε αρχηγός του «Θρύλου». Γύρισε στον Πεζοπορικό και στέφθηκε πρωταθλητής το 1988. Στον Ολυμπιακό Πειραιώς αγωνίστηκαν και οι Γκρέγκορι Σάββα, Γιώργος Χριστοδούλου (Ομόνοια), Γκόγκιτς, Λεωνίδας (ΑΠΟΕΛ), Α. Ξυστούρης (ΑΣΙΛ), Μιχ. Κωνσταντίνου, Γ. Οκκάς.

Στον Παναθηναϊκό


Από τα πιο μεγάλα ταλέντα του ποδοσφαίρου μας ήταν ο Ανδρέας Χριστοδούλου-Πάκκος. Από τον ΑΠΟΕΛ πήγε στην Ομόνοια και το 1965 μετεγγράφη στον Παναθηναϊκό. Ποδοσφαιριστής με άριστη τεχνική κατάρτιση έπαιξε ενάμιση χρόνο στον ΠΑΟ, όμως η εξωγηπεδική του ζωή δεν τον άφησε να στεριώσει στην Ελλάδα και επέστρεψε στην Κύπρο.
Ο Δημήτρης Κύζας από το Παραλίμνι πήγε στον ΠΑΟ το 1976 με τον οποίο διακρίθηκε και κέρδισε νταμπλ το 1977. Το 1981 πήγε στην Παναχαϊκή όπου πήρε δύο πρωταθλήματα Β’ Εθνικής (1984, 1987) αγωνιζόμενος ώς το 1989. Για ένα χρόνο αγωνίστηκε στον ΟΦΗ (1983). Από το Παραλίμνι στον ΠΑΟ πήγε το 1975 και ο Δημήτρης Οικονόμου-Κούδας. Έπαιξε μέχρι το 1977 και κέρδισε ένα νταμπλ (1976-77).

Στη συνέχεια αγωνίστηκε για ένα χρόνο στην Προοδευτική (1978) και επέστρεψε στην Ένωση όπου το 1981 έκλεισε την καριέρα του.

Στον Παναθηναϊκό αγωνίστηκαν και οι Πανίκος Ιακώβου (Ανόρθωση), Κώστας Μαλέκος (για 6 μήνες), Κωνσταντίνος Χαραλαμπίδης (ΑΠΟΕΛ), ενώ ο Σιάηλος (Ανόρθωση) δεν πρόλαβε να παίξει αφού έχασε τη ζωή του σε τροχαίο δυστύχημα στην Ελλάδα.

Για την ΑΕΚ κάναμε αναφορά πριν από λίγο καιρό. Αναφέρουμε όμως τα ονόματα των Κώστα Βασιλείου, Πανίκου Κρυστάλλη, Δημήτρη Ζάγκυλου, Τάσου Κωνσταντίνου, Γιώργου Σαββίδη, Λάκη Αβρααμίδη, Γιαννάκη Οκκά, Σίμου Κρασσά, Νικόλα Εγγλέζου, Τιμούρ Κετσπάγια.

Κύπριοι σε «μικρές» ομάδες

ΠΕΡΑΝ των μεγάλων ομάδων της Ελλάδας, Κύπριοι παίκτες αγωνίστηκαν και σε αρκετές μικρές ομάδες. Με την ευκαιρία του ενδιαφέροντος του ΠΑΟΚ για τον Εφραίμ, να πούμε πως στην ομάδα της Θεσσαλονίκης είχαμε πριν από δέκα χρόνια περίπου κυπριακή παροικία με την παρουσία των Γιαννάκη Οκκά, Γιώτη Εγκωμίτη, Γιασεμάκη Γιασεμή. Ο πρώτος που πήγε στον ΠΑΟΚ ήταν στη δεκαετία του ΄80 ο Δημήτρης Αγάς του Ευαγόρα. Ενώ από την ομάδα πέρασε και ο Κωνσταντίνος Χαραλαμπίδης (μετά τον Παναθηναϊκό).

Ο Ανδρέας Στυλιανού (ΑΠΟΕΛ) έπαιξε το 1962 στον Πανιώνιο, ενώ ήταν ταυτόχρονα αθλητής στίβου στον ΠΑΟ και την Εθνική Ελλάδας όταν σπούδαζε στη Γυμναστική Ακαδημία. Από τη Νέα Σμύρνη πέρασαν και οι Μάριος Νικολάου, Κούλλης Παύλου.

Μεγάλη καριέρα στον Άρη Θεσσαλονίκης έκαναν οι Γιώργος Παντζιαράς (ΑΠΟΕΛ), Τάκης Παπέττας (ΑΣΙΛ, Ολυμπιακός). Ο τερματοφύλακας Γ. Παντζιαράς έπαιξε και δύο χρόνια στον Πανσερραϊκό πριν επιστρέψει στον ΑΠΟΕΛ και ακολούθως στον Απόλλωνα. Ο Τ. Παπέττας έπαιξε στον Άρη από το 1976-79 και αναδείχθηκε δύο φορές πρώτος σκόρερ της ομάδας. Πήγε στην Καστοριά με την οποία αναδείχθηκε κυπελλούχος (1980) και αγωνίστηκε δύο χρόνια στη Νίκη Βόλου. Στον Άρη έπαιξαν επίσης οι Χρίστος Μαραγκός (6 μήνες), Μάριος Αγαθοκλέους, Μάριος Χριστοδούλου.

Ο τελευταίος έπαιξε και στον Ηρακλή όπου ξεκίνησε τη μεγάλη πορεία του ο Μιχάλης Κωνσταντίνου. Στη Λάρισα έπαιξαν οι Νεκτάριος Αλεξάνδρου, Στάθης Αλωνεύτης, στην Παναχαϊκή ο Νίκος Πααναγιώτου, στον Εθνικό, πέραν των Κουρέα, Στ. Παπαδόπουλου, αγωνίστηκε κι ο τερματοφύλακας της ΑΕΛ Ανδρέας Κωνσταντίνου, στον Απόλλωνα Αθηνών οι Λευτέρης Κουής, Τάκης Τιμοθέου, Λάκης Θεοδώρου, στον ΟΦΗ οι Άκης Αγιομαμίτης, Μάριος Νεοφύτου, Παμπουλλής, στη Δόξα Δράμας ο Ανδρέας Σταύρου, στον Διαγόρα ο Γιώργος Βασιλείου, και σε μικρότερες κατηγορίες οι Τ. Γιαλλούρης, Μ. Δημητράς, Α. Νικολάου, Γ. Πελαγίας κ.ά.

Top