Ο ακριτικός και ιστορικός Ορφέας Λευκωσίας

Ένα από τα ιστορικά σωματεία της Κύπρου που λύγισε στην πορεία του χρόνου λόγω οικονομικών προβλημάτων είναι ο ακριτικός Ορφέας Λευκωσίας (ή Καϊμακλίου όπως ονομαζόταν κάποτε). Ένα σωματείο που ανέδειξε μεγάλα ποδοσφαιρικά ταλέντα και αγωνίστηκε στην Α’ Κατηγορία τη δεκαετία του ’60. Οι νεότεροι σίγουρα δεν γνωρίζουν, γι’ αυτό και κάνουμε σήμερα αναφορά στον Ορφέα για να θυμηθούν και οι παλαιότεροι κάποιες όμορφες στιγμές του παρελθόντος.

Ο Ορφέας Λευκωσίας ιδρύθηκε τον Μάιο του 1948 μετά την Αλκή και τη Σαλαμίνα ενώ από το 1974 βρίσκεται κοντά στην «πράσινη γραμμή» του διαχωρισμού. Μικρός σε οικονομική δύναμη, μα μεγάλος στην επιδίωξη του υψηλού φρονήματος της αθλητοπρέπειας και στην ιδέα του αγνού αθλητικού πνεύματος, που υπηρετεί πιστά από την ημέρα της ίδρυσής του.

Από τα ιδρυτικά μέλη της ΚΕΠΟ, έχει ως σύμβολο λύρα και χρώματά του ήταν το πράσινο-κίτρινο. Με την ενοποίηση του ποδοσφαίρου (1953) και τη διάλυση της ΚΕΠΟ εντάσσεται στη δύναμη της ΚΟΠ ως σωματείο Β’ Κατηγορίας. Ξεχωριστή χρονιά ήταν το 1959 για την ομάδα του Τακτακαλά αφού για πρώτη φορά ανέρχεται στην Α’ Κατηγορία. Με προπονητή τον Λοίζο Παντελίδη και ύστερα από πέντε χρόνια σκληρής δουλειάς, γεμάτης με συγκίνηση και αγωνία, οι άνθρωποι του Ορφέα δικαιώνονται πανηγυρίζοντας την άνοδό τους στους μεγάλους.

Ο Ορφέας έπαιξε 4 χρόνια στην Α’ Κατηγορία έχοντας ως έδρες το «Γκόουλ» από το 1948-1953 και ακολούθως το ΓΣΠ, το Καϊμακλί και τέλος το δικό του γήπεδο. Έδωσε συνολικά 90 αγώνες όπου πέτυχε 24 νίκες, 16 ισοπαλίες, 50 ήττες και συντελεστή τερμάτων 110-180.

Η πορεία του στους μεγάλους


Για πρώτη φορά ο Ορφέας έπαιξε στην Α’ Κατηγορία την περίοδο 1959-60. Για πρώτη φορά πήραν μέρος στο πρωτάθλημα 11 ομάδες μετά το τέλος των εχθροπραξιών που δεν επέτρεψαν τη διεξαγωγή του την προηγούμενη χρονιά. Την περίοδο αυτή δεν ίσχυσε η διαβάθμιση και ο Ορφέας πήρε την 9η θέση στην τελική βαθμολογία. Σε 20 αγώνες πήρε 14 βαθμούς, έναν περισσότερο από την ΕΠΑ και δύο πιο πολλούς από τον τελευταίο Άρη, ενώ ο Ολυμπιακός που ήταν πιο πάνω του είχε δύο βαθμούς πιο πολλούς. Πρωταθλήτρια τη χρονιά αυτή ήταν η Ανόρθωση με 30 βαθμούς έναντι 29 της Ομόνοιας. Πέτυχε 5 νίκες, 4 ισοπαλίες, 11 ήττες και είχε 17-32 τέρματα.

Τα αποτελέσματα που έφερε ο Ορφέας ήταν:

ΑΕΛ 0-1, 2-5
Ανόρθωση 2-1, 1-2
ΑΠΟΕΛ 0-3, 0-2
Απόλλων 1-1, 0-0
Άρης 2-0, 0-3
ΕΠΑ 2-1, 1-1
Ολυμπιακός 0-2, 1-0
Ομόνοια 0-0, 0-1
ΠΟΛ 1-2, 1-3
Σαλαμίνα 1-0, 2-4
(σ.σ. τα πρώτα αποτελέσματα είναι εντός έδρας)

Στη δεύτερη χρονιά, την περίοδο 1960-61, ο Ορφέας πήρε την 11η θέση σε 13 ομάδες. Σε 24 αγώνες πήρε 37 βαθμούς αφού πέτυχε 5 νίκες, 3 ισοπαλίες, 16 ήττες, έχοντας συντελεστή τερμάτων 24-57. Πήρε δύο βαθμούς περισσότερους από τη 12η Αλκή και 6 λιγότερους από τον 10ο Ολυμπιακό. Πρωταθλήτρια της περιόδου ήταν η Ομόνοια με 66 βαθμούς έναντι 59 της Ανόρθωσης. Το 1961-62 ήταν η καλύτερη περίοδος για τον Ορφέα αφού πήρε την 7η θέση με τη συμμετοχή 13 ομάδων. Σε 24 αγώνες πήρε 48 βαθμούς από 9 νίκες 6 ισοπαλίες 9 ήττες και με συντελεστή τερμάτων 43-46. Ήταν δύο βαθμούς πιο κάτω από τον Ολυμπιακό και τους ίδιους είχε κι ο 8ος Άρης. Πρωταθλήτρια της χρονιάς ήταν η Ανόρθωση με 59 βαθμούς έναντι 54 του ΑΠΟΕΛ. Παρόλο που τερμάτισε 11ος, ο Ορφέας (από τον οποίο αφαιρέθηκε ένας βαθμός) αποχώρησε από την Α’ Κατηγορία και η Αλκή διατήρησε τη θέση της.

Ο Ορφέας ήταν πάντα ένα δυνατό σύνολο στη Β’ Κατηγορία (παρόλο που έπεσε και πιο κάτω) και μεγάλη επιτυχία του ήταν το 1984 όταν έφτασε στα ημιτελικά του κυπέλλου απ’ όπου αποκλείστηκε από τον ΑΠΟΕΛ με 3-1.

Μεγάλοι ποδοσφαιριστές

Μεγάλα ονόματα ποδοσφαιριστών αλλά και προπονητών πέρασαν από τον Ορφέα Λευκωσίας. Από τους πάικτες που καταξιώθηκαν σε μεγάλες ομάδες ήταν ο Πλουτής Πάλλας που έπαιξε στην Ομόνοια και την Εθνική. Στην ακριτική ομάδα έπαιξε στο τέλος της καριέρας του και ο διεθνής αμυντικός της Ομόνοιας Κώστας Παναγιώτου όπως και ο Λάκης Αβρααμίδης (Ολυμπιακός).

Ήταν ακόμα οι Καθητζιώτης (Ομόνοια), Α. Μιαμηλιώτης, Τότης, Φοίβος (ΑΠΟΕΛ), Καπετάνιος, Ν. Χριστοδούλου (ΠΟΛ), Σ. Κόκκινος (ΕΠΑ), Στεφάνου, Σάκης (Ομόνοια), Μάγκας, Δ. Αργυρού (ΑΠΟΕΛ).

Στην πρώτη του παρουσία στην Α’ Κατηγορία ο Ορφέας είχε στις τάξεις του τους: Γερολατσιήτη, Προδρόμου, Χρυσανθή, Στεφάνου, Κόκο, Πλουτή, Σταύρο, Νίκο, Θεόδουλο, Βάσο, Σατανά, Σωτήρη, Βασίλη, Θεόδωρο.

Στη δεκαετία του ’70 τούς Φωτίου, Θάσο, Άριστο, Πανίκο, Καθητζιώτη, Κωστάκη, Γιαννουρή, Αντρίκκο, Στ. Τάκη, Τσίγγη, Αστανιό, Λ. Ανδρέου, Θεμιστοκλέους, Γ. Διονυσίου, Μαλέκκο, Αργυρού, Βαρνακίδη. Στη δεκαετία του ’80 είναι οι: Μ. Πραξιτέλους, Τσοπανής, Καψάλης, Π. Χαραλάμπους, Τάκη, Τσίγκης, Μπλάκκης, Βασιλείου, Αστανιός, Θάσος, Άριστος, Γιαννουρής.

Προπονητέςς που δούλεψαν στον Ορφέα είναι οι Λ. Παντελίδης, Κ. Μελετίου, Γ. Σάββα, Χαμπής, Πλουτής, Κερεμέζος, Αθ. Ντράμοφ, Π. Αβρααμίδης, Κτωρής, Τ. Τσίκκος, Κ. Αντωνίου, Έσσο.

Top