Δίψα για έναν τίτλο στην ΑΕΛ

Ένα από τα πιο ιστορικά σωματεία μας, η ΑΕΛ, έχει να πανηγυρίσει τίτλο εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Για τελευταία φορά πήρε το πρωτάθλημα το 1967-68 και το Κύπελλο το 1988-89. Πάνε, λοιπόν, 44 χρόνια που πήρε η ΑΕΛ πρωτάθλημα και 23 χρόνια που πανηγύρισε Κύπελλο και καταλαβαίνει κάποιος τη δίψα που υπάρχει στις τάξεις των χιλιάδων οπαδών και φίλων της.

Η ΑΕΛ έχει να πανηγυρίσει στην πολύχρονη ιστορία της 5 πρωταθλήματα και 6 Κύπελλα, στα οποία θα κάνει σήμερα αναφορά η στήλη για να θυμίσει στους νεότερους αλλά και να ταξιδεύσει τους παλαιότερους φίλους της σε κάποιες άλλες εποχές.

Τον πρώτο τίτλο πρωταθλήματος η ΑΕΛ τον πήρε το 1940-41. Στο πρωτάθλημα αγωνίστηκαν πέντε ομάδες, αλλά η Τσεττίν Καγιά αποχώρησε στη λήξη του πρώτου γύρου και η ΚΟΠ αποφάσισε, προκειμένου να κριθεί ο τίτλος ανάμεσα στην ΑΕΛ και τον ΑΠΟΕΛ, που ισοβαθμούσαν με 12 βαθμούς, τη διεξαγωγή αγώνων μπαράζ. Η ΑΕΛ επικράτησε και στα δύο παιχνίδια, 2-1 στο ΓΣΠ και 3-1 στο ΓΣΟ.

Οι παίκτες της ΑΕΛ τότε ήταν: Νίκος Παπαδόπουλος, Νίκος Μηλίτσης, Μιχάλης Ξιούτας, Κώστας Αϊβαλιώτης, Πανίκος Αραδιππιώτης, Γιάννης Σάββα, Νίκος Παπλωματάς, Ελισσαίος Ελευθερίου, Χρίστος Ίτταλος, Λόλλος Πούρος, Χρίστος Προφήτης. Προπονητής ήταν ο Ελλαδίτης Αργύρης (Ανάργυρος) Γαβαλάς.

Το 1952-53 η ΑΕΛ πήρε τον δεύτερο τίτλο της. Το πρωτάθλημα διεξήχθη με 8 ομάδες. Η ΑΕΛ σε 14 αγώνες πήρε 23 βαθμούς (έναντι 21 του δεύτερου Πεζοπορικού), σημειώνοντας 11 νίκες, μία ισοπαλία, 2 ήττες και αναλογία τερμάτων 41-23.

Προπονητής ήταν και πάλι ο Αργύρης Γαβαλάς και στην ομάδα έπαιξαν οι: Χριστάκης Ιωάννου, Κρίστης Βέβης, Γιώργος Κίνας, Φάνης Δημητρίου, Κώστας Πάμπου, Ανδρέας Παπαδήμας, Φοίβος Ονησιφόρου, Άριστος Μιχαηλίδης, Σεβήμ Εμπέογλου, Τοουλής Μιχαήλ, Καραπέτ Καρογιάν.

Τρίτος τίτλος πρωταθλήματος για την ΑΕΛ το 1954-55. Στο πρωτάθλημα παίζουν 10 ομάδες. Η ΑΕΛ πήρε σε 18 αγώνες 29 βαθμούς (έναντι 24 του δεύτερου ΠΟΛ και 23 του τρίτου ΑΠΟΕΛ), σημειώνοντας 13 νίκες, 3 ισοπαλίες, δύο ήττες και 40-19 τέρματα. Προπονητής ήταν ο Αυστριακός Φερδινάνδος Κέπλερ. Στην ομάδα έπαιξαν οι: Γιώργος Κίνας, Σταύρος Βούργος, Κρίτων Πηλαβάκης, Χριστάκης Ιωάννου, Κώστας Πάμπου, Κρίστης Βέβης, Ανδρέας Παπαδήμας, Σεβήμ Εμπέογλου, Άριστος Μιχαηλίδης, Γιάννης Ανδρέου, Φοίβος Ονησιφόρου.

Τίτλο πήρε και την επόμενη περίοδο (1955-56). Συμμετείχαν 9 ομάδες. Σε 16 αγώνες η ΑΕΛ πήρε 23 βαθμούς (έναντι 21 του δεύτερου ΑΠΟΕΛ), αφού πέτυχε 9 νίκες, 5 ισοπαλίες, δύο ήττες και έχοντας 38-17 τέρματα. Προπονητής ήταν ο Ελλαδίτης Χρίστος Χριστοδούλου και παίκτες ήταν: Τοουλής Μιχαήλ, Χριστάκης Ιωάννου, Κωστάκης Αντωνίου, Πανίκος Κρυστάλλης, Σταύρος Βούργος, Κώστας Πάμπου (Μαυρόκωλος), Άριστος Μιχαηλίδης, Κρίστης Βέβης, Κρίτων Πηλαβάκης, Σεβήμ Εμπέογλου, Φοίβος Ονησιφόρου.

Ο πέμπτος και τελευταίος τίτλος πρωταθλήματος για την ΑΕΛ ήταν την περίοδο 1967-68. Το πρωτάθλημα διεξήχθη με 12 ομάδες. Σε 22 αγώνες η ΑΕΛ πήρε 59 βαθμούς, από 17 νίκες, 3 ισοπαλίες, δύο ήττες και αναλογία τερμάτων 65-20. Δεύτερη ήταν η Ομόνοια με 55β. και τρίτος ο ΠΟΛ με 52.

Προπονητής της ΑΕΛ ήταν ο Λοΐζος Παντελίδης και στην ομάδα αγωνίζονταν οι: Ανδρέας Κωνσταντίνου, Πανίκος Παπαδόπουλος, Κωστάκης Κίνας, Σταύρος Στυλιανού, Τρύφωνας Χαριλάου, Κάκος Κωνσταντίνου, Ανδρέας Παπαδόπουλος, Χάρης Παπαδόπουλος, Στέλιος Αντωνίου.

Τα έξι Κύπελλα
Να δούμε και τα έξι τρόπαια Κυπέλλου που πήρε η ΑΕΛ:

1939: Νίκησε 3-1 τον ΑΠΟΕΛ στο ΓΣΠ, με σκόρερ τους Αραδιππιώτη (60’ και 63’) και Τριμικλινιώτη (80’).
1940: Κέρδισε τον Πεζοπορικό 3-1 στο ΓΣΠ με χατ-τρικ του Αραδιππιώτη (50’, 70’ και 83’). Ο τελικός είχε διακοπεί μια εβδομάδα προηγουμένως λόγω βροχής κι ενώ το αποτέλεσμα ήταν 1-1.
1948: Κέρδισε τον ΑΠΟΕΛ με 2-0 στο ΓΣΠ, με δύο τέρματα του Αραδιππιώτη (82’ και 88’)
1985: Νίκησε την ΕΠΑ 1-0 στο Τσίρειο με τέρμα του Παύλου Σάββα (70’).
1987: Κέρδισε τον Απόλλωνα 1-0 στο Τσίρειο με τέρμα του Παύλου Σάββα (70’).
1989: Νίκησε τον Άρη στο Τσίρειο με 3-2. Δύο τέρματα πέτυχε ο Π. Σάββα (3’, 99’) κι ένα ο Σιόουρεκ (40’). Το παιχνίδι είχε οδηγηθεί στην παράταση.

ΦΛΑΣ ΜΠΑΚ
Οι αδελφοί Παπαδόπουλου…

Ένα ξεχωριστό γεγονός για την ομάδα της ΑΕΛ που πήρε τον τίτλο το 1967-68, είναι πως στην ομάδα υπήρχαν 6 αδέλφια (!). Πρόκειται για τους Παπαδόπουλους, από τους οποίους οι τρεις ήταν βασικοί. Ο αρχηγός Πανίκος Παπαδόπουλος, ο Ζηνωνής και ο πρώτος σκόρερ Παμπουλλής. Στην ομάδα ήταν και οι νεότεροι Άριστος και Ανδρέας (τερματοφύλακας), Άκης.
Μπορεί ο Παμπουλλής να ήταν ο πρώτος σκόρερ της ομάδας με 32 τέρματα, όμως και ο Πανίκος στα 22 παιχνίδια όπου αγωνίστηκε πέτυχε 16 τέρματα.

Η ΑΕΛ ως πρωταθλήτρια είχε αγωνιστεί την επόμενη περίοδο στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Α’ Εθνικής, ενώ στο Κύπελλο Πρωταθλητριών έπαιξε με τη φημισμένη Ρεάλ Μαδρίτης στο «Μπερναμπέου». Η εντυπωσιακή πορεία της ομάδας οδήγησε και τον Παμπουλλή στον Ολυμπιακό Πειραιώς (έπαιξε ύστερα και στον ΟΦΗ).

* Στη φωτογραφία μας τα τέσσερα αδέλφια στο γραφικό ΓΣΟ. Πανίκος, Ζηνωνής, Παμπουλλής, Άριστος.

Top