ΝΕΚΡΟΣ Ο ΟΣΑΜΑ ΜΠΙΝ ΛΑΝΤΕΝ

ΗΠΑ
Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, ανακοινώνοντας, με διάγγελμά του, την επιτυχία της επιχείρησης, δήλωσε ότι ο θάνατος του Οσάμα Μπιν Λάντεν σηματοδοτεί το μεγαλύτερο, μέχρι στιγμής, επίτευγμα των ΗΠΑ στη μάχη τους εναντίον της αλ Κάιντα. Επισήμανε ότι ο θάνατος του επικεφαλής της αλ Κάιντα δεν σημαίνει ότι σταματά η μάχη εναντίον της τρομοκρατίας. «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η αλ Κάιντα θα συνεχίσει να επιδιώκει να επιτεθεί εναντίον μας. Πρέπει και θα είμαστε προσεκτικοί στο εσωτερικό και το εξωτερικό», υπογράμμισε ο Ομπάμα. Ταυτόχρονα, ο Ομπάμα φρόντισε να επαναλάβει ότι οι ΗΠΑ δεν μάχονται εναντίον του Ισλάμ. «Ξεκαθάρισα, όπως το έκανε και ο πρόεδρος Μπους μετά την 11η Σεπτεμβρίου, ότι η μάχη μας δεν είναι εναντίον του Ισλάμ». «Οπότε, όλοι όσοι πιστεύουν στην ειρήνη και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια πρέπει να χαιρετίσουν τη δολοφονία του (Μπιν Λάντεν)», πρόσθεσε.

Ευρωπαϊκή Ένωση

Για «μεγάλη επιτυχία στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας», μίλησε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μπαρόζο και επισήμανε πως η εξέλιξη αυτή έδειξε ότι «παρόμοια εγκλήματα δεν πρέπει να μένουν ατιμώρητα». «Ξυπνήσαμε σήμερα σε έναν κόσμο πιο ασφαλή», δήλωσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Γιέρτσι Μπούζεκ. «Μολονότι ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας δεν έληξε», συμπλήρωσε, «έγινε ένα σημαντικό βήμα που δίνει το αίσθημα της ασφάλειας σε χριστιανούς, μουσουλμάνους και σε όσους πιστεύουν στην ειρηνική συνύπαρξη». Στην Ευρωβουλή διατυπώθηκαν και ορισμένες ενστάσεις. Η Φινλανδή (Πράσινη) πρόεδρος της επιτροπής ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Χάιντι Χαουτάλα, παρατήρησε πως «θα ήταν όλα πολύ καλύτερα αν ο Μπιν Λάντεν είχε προσαχθεί στη δικαιοσύνη».

Βρετανία
Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, σχολίασε πρώτος την είδηση και μίλησε για «μια μεγάλη ανακούφιση», καθώς ο Μπιν Λάντεν «ευθυνόταν για τις χειρότερες τρομοκρατικές αγριότητες σε ολόκληρο τον κόσμο. Είναι ένα τεράστιο βήμα προς τα μπρος και θέλω να συγχαρώ τις αμερικανικές δυνάμεις που έφεραν σε πέρας μια θαρραλέα επιχείρηση, όπως επίσης θέλω να ευχαριστήσω τον πρόεδρο Ομπάμα που έδωσε τις σχετικές εντολές», τόνισε, προσθέτοντας πως «επειδή δεν πρόκειται για το τέλος της τρομοκρατικής απειλής, θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί τις προσεχείς εβδομάδες».

Γαλλία
Ο Γάλλος Πρόεδρος Σαρκοζί σχολίασε πως «η τρομοκρατία δέχθηκε μία ιστορική ήττα», ωστόσο, έσπευσε να συμπληρώσει, «δεν σήμανε το τέλος της Αλ Κάιντα και γι΄ αυτό ο αγώνας εναντίον της πρέπει να συνεχιστεί χωρίς διακοπή». Στο ίδιο μήκος κύματος ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ σημείωσε πως «η δομή της Αλ Κάιντα δεν έχει πληγεί, υπάρχει ακόμη ο Νο 2 και ο Νο 3. Στο Αφγανιστάν είδαμε και άλλες φορές να καταστρέφεται ένα δίκτυο και την ίδια στιγμή να αναπληρώνεται».

Γερμανία
Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ δήλωσε «ανακουφισμένη» και τόνισε πως πρόκειται για μια «νίκη των δυνάμεων της ειρήνης». Ο ΥΠΕΞ Γκίντο Βεστερβέλε τόνισε ότι ο θάνατος του μπιν Λάντεν είναι «μια καλή είδηση για όλους όσοι σκέφτονται ελεύθερα και είναι υπέρ της ειρήνης στον κόσμο».

Ιταλία
«Μία μεγάλη επιτυχία στον αγώνα κατά του κακού», χαρακτήρισε την είδηση ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Ως «νίκη του καλού ενάντια στο κακό και της δικαιοσύνης ενάντια στην ωμότητα» χαρακτήρισε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Φράνκο Φρατίνι το θάνατο του Οσάμα μπιν Λάντεν. «Η νίκη αυτή ενθαρρύνει όλους εμάς οι οποίοι πολεμήσαμε και θα συνεχίσουμε να πολεμάμε την τρομοκρατία στο πλευρό των ΗΠΑ. Είναι μια νίκη του καλού ενάντια στο κακό, της δικαιοσύνης ενάντια στην ωμότητα. Είναι μια νίκη του ελεύθερου και δημοκρατικού κόσμου», τόνισε ο Φρατίνι.

Ελλάδα
Για μεγάλο πλήγμα στην τρομοκρατία έκανε λόγο ο Έλληνας ΥΠΕΞ Δημήτρης Δρούτσας. Χαρακτηρίζοντας τη διεθνή τρομοκρατία «απεχθές φαινόμενο, μια συνεχή απειλή για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια, που υπονομεύει τις προοπτικές των κοινωνιών σε ολόκληρο τον κόσμο για ευημερία και ανάπτυξη», προσθέτοντας ότι «με το θάνατο του Οσάμα Μπιν Λάντεν η τρομοκρατία δέχθηκε ισχυρό πλήγμα». Σημείωσε ωστόσο ότι «ο αγώνας όμως δεν τελειώνει εδώ».

Αφγανιστάν
Ο ηγέτης της Αλ-Κάιντα πλήρωσε για τις πράξεις του, δήλωσε ο Αφγανός Πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι, ο οποίος κάλεσε τους Ταλιμπάν να σταματήσουν τις συγκρούσεις μετά το θάνατο του ηγέτη της Αλ-Κάιντα. «Οι αμερικανικές δυνάμεις σκότωσαν χθες τον Οσάμα μπιν Λάντεν και τον έκαναν να πληρώσει για τις πράξεις του. Οι Ταλιμπάν πρέπει να πάρουν το μάθημά τους από αυτό. Πρέπει να σταματήσουν τις συγκρούσεις», τόνισε ο Αφγανός πρόεδρος.

Τουρκία
Στην Τουρκία, ο Πρόεδρος της Απντουλάχ Γκιουλ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την εξόντωση του Οσάμα μπιν Λάντεν. «Ο τρόπος με τον οποίο εξουδετερώθηκε πρέπει ν’ αποτελέσει παράδειγμα για όλο τον κόσμο», σημείωσε.

Παλαιστινιακή Αρχή
Στη Ραμάλα, η Παλαιστινιακή Αρχή σημείωσε ότι ο θάνατος του μπιν Λάντεν «είναι προς όφελος της ειρήνης». «Η εξουδετέρωση του μπιν Λάντεν είναι προς όφελος της παγκόσμιας ειρήνης, αλλά αυτό που έχει σημασία είναι να απαλλαγούμε από τις βίαιες μεθόδους που ενθάρρυναν ο μπιν Λάντεν και άλλοι στον κόσμο», τόνισε ο εκπρόσωπος της Αρχής Γάσαν Χατίμπ.

Κένια
Ο Πρόεδρος της Κένιας Μουάι Κιμπάκι εξέφρασε την ικανοποίησή του για το θάνατο του Μπιν Λάντεν χαρακτηρίζοντας τον «πράξη δικαιοσύνης» για τα θύματα της επίθεσης εναντίον της αμερικανικής πρεσβείας στο Ναϊρόμπι το 1998.

Πορτογαλία

«Ο θάνατος του Μπιν Λάντεν δε σημαίνει το τέλος της Αλ-Κάιντα ή της τρομοκρατίας», ανακοίνωσε η πορτογαλική κυβέρνηση. «Ο αγώνας δεν στρέφεται κατά του Ισλάμ, το οποίο επίσης έχει γίνει στόχος θρασύδειλων επιθέσεων», τονίζει στην ανακοίνωσή της η πορτογαλική κυβέρνηση.

Top