Στο σημερινό μας κείμενο θα σταθούμε αντίκρυ στο υπέρλαμπρο αστέρι της Βηθλεέμ. Θα αφουγκραστούμε τις ιστορικές μαρτυρίες και θα ακολουθήσουμε τα σιωπηλά βήματα των τριών Μάγων, που πήγαν να προσκυνήσουν τον νεογέννητο Ιησού Χριστό.
Πέρα από την ιστορική και επιστημονική έρευνα, αυτές οι μέρες μάς χαρίζουν στιγμές γαλήνης και ευτυχίας. Έτσι, λοιπόν, αν κάποιες άγιες ώρες μάς δίνουν ό,τι ωραιότερο υπάρχει στον κόσμο και λέγεται αγάπη, αυτές δεν είναι άλλες από τις χριστουγεννιάτικες μέρες.
Ασφαλώς γράφτηκαν αρκετά βιβλία και άρθρα για την ουσία του άστρου εκείνου που φώτισε τη Γέννηση του Θεανθρώπου. Ο Ευαγγελιστής Ματθαίος κάνει την πρώτη γραπτή αναφορά στην Καινή Διαθήκη: «Είδομεν γαρ αυτός τον αστέρα εν τη ανατολή και ήλθομεν προσκυνήσαι αυτώ». Ο Ωριγένης στον δεύτερο μετά Χριστόν αιώνα μάς λέει ότι οι μάγοι ήταν τρεις και το άστρο της Βηθλεέμ ήταν ένας κομήτης. Αργότερα, το 1600, ο Κέπλερ θα καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η έκλειψη του Δία σε τριπλή σύνοδο με τον Κρόνο και τον Άρη σχημάτισαν το περίφημο αστέρι των Χριστουγέννων. Οι πατέρες της Εκκλησίας θεωρούν το αστρικό εκείνο φως ως υπερφυσικό ουράνιο σημάδι της εποχής, που ανήγγελλε τον ερχομό του Ιησού Χριστού.
Οι τρεις Μάγοι
Ξεκινώντας από την Περσία, και καθοδηγούμενοι από το υπέρλαμπρο άστρο της Βηθλεέμ, οι τρεις Μάγοι, μεταφέροντας τα δώρα τους, έσπευσαν να προσκυνήσουν τον Μεσσία. Ο Μελχιόρ έφερε Χρυσό, σύμβολο της βασιλικής καταγωγής του Χριστού. Ο Γασπάρ έφερε Λιβάνι, σύμβολο της θεϊκής παρουσίας του νεογέννητου και ο Βαλτάσαρ έφερε Σμύρνα, σύμβολο ταφικής λατρείας, ίσως ένα προμήνυμα για τα επερχόμενα Πάθη του Ιησού Χριστού. Αφού συνάντησαν το βασιλιά Ηρώδη, τους έπεισε ότι ήθελε κι αυτός να προσκυνήσει τον Μεσσία. Ωστόσο, η Θεία Πρόνοια μεσολάβησε ώστε οι τρεις Μάγοι να μη δώσουν ποτέ καμία πληροφορία, γιατί ο Ηρώδης είχε κακές προθέσεις. Ο δρ Πέτρος Εμμ. Ροβίθης, στο αξιόλογο βιβλίο του «Το Άστρο της Βηθλεέμ», στη σελίδα 29, γράφει μεταξύ άλλων: «Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η περικοπή του Ματθαίου ότι κατά τη μετάβαση των Μάγων από την Ιερουσαλήμ στη Βηθλεέμ ξαναφάνηκε το άστρο το οποίο είχαν παρατηρήσει από την ανατολή και τους οδηγούσε μέχρις ότου πήγε και στάθηκε πάνω από το σπίτι στο οποίο βρισκόταν το Παιδί (...). Έτσι λοιπόν μαθαίνουμε ότι οι Μάγοι παρατήρησαν το ίδιο άστρο που είδαν από τη χώρα τους, στοιχείο πολύ σημαντικό για την εξήγηση του φαινομένου». Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι τα Θεία Δώρα σώζονται μέχρι τις μέρες μας. Από τα Ιεροσόλυμα στη Ρώμη κι ύστερα στη Βασιλεύουσα, τα δώρα των τριών Μάγων βρίσκονται σήμερα στο Άγιον Όρος, στην Ιερά Μονή του Αποστόλου Παύλου.
Ιερές αναφορές
ΣΤΟ έργο του δρος Πέτρου Ροβίθη παρατίθενται διάφορες θεολογικές αναφορές όπως ο Ιγνάτιος Αντιοχείας που έγραψε: «Τι έγινε όταν γεννήθηκε ο Ιησούς; Έλαμψε στον ουρανό ένα πρωτόφαντο άστρο, που το φως του ήταν ανεκλάλητο». Εξίσου σημαντική και η αναφορά του Ιωάννη του Χρυσοστόμου: «Ότι γαρ ον των πολλών εις ο αστήρ ούτος ην, μάλλον δε ουδέ αστήρ, ως έμοιγε δοκεί, αλλά δύναμις τις αόρατος εις ταύτην μετασχηματισθείσα». Και ο Ιουστίνος λέει: «Άστρον δε φωτεινόν ανέτειλλε και άνθος ανέβη από τις ρίζες Ιεσσαί ούτος ο Χριστός». Οι σύγχρονοι αστρονόμοι καταλήγουν στο συμπέρασμα του σουπερνόβα ή της τριπλής συνόδου. Από τον ευαγγελιστή Ματθαίο μέχρι τον Κέπλερ κι ύστερα στη σύγχρονη εποχή, το άστρο της Βηθλεέμ μένει παντοτινά ένα άσβεστο υπερκόσμιο φως. Όπως ο Χριστός με το Θείο πέρασμα Του στη Γη έμεινε για πάντα ο Σωτήρας των Χριστιανών, έτσι και το αστέρι της Βηθλεέμ έμεινε για πάντα το σύμβολο της Θείας Γέννησης, γιατί ήταν ένα άστρο πέρα για πέρα αληθινό.