Ομοφωνία για την αμνηστία

Προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής με το νέο χρόνο οδηγούνται τα δύο κυβερνητικά νομοσχέδια για την πολεοδομική αμνηστία, τα οποία θα δίνουν τη δυνατότητα έκδοσης τίτλων ιδιοκτησίας σε ιδιοκτήτες ακινήτων των οποίων οι τίτλοι τους έμεναν εγκλωβισμένοι σε υποθήκες των πωλητών.

Αυτό δήλωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών και βουλευτής του ΔΗΣΥ Ιωνάς Νικολάου, μετά τη χθεσινή συνεδρία της Επιτροπής, αναφέροντας ότι αναμένεται να ολοκληρωθεί η συζήτηση επί του θέματος σε νέα συνεδρία, την ερχόμενη Τρίτη.

Τα νομοσχέδια προβλέπουν ότι στις περιπτώσεις αυτές, οι αγοραστές που παρέμεναν χωρίς τίτλο ιδιοκτησίας θα μπορούν να απεγκλωβιστούν καταβάλλοντας το ποσό της υποθήκης που τους αναλογεί απευθείας στον ενυπόθηκο δανειστή του πωλητή, δηλαδή το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα.

Όπως δήλωσε ο κ. Νικολάου, παρά τις αντιδράσεις και τις επικρίσεις από τον Υπουργό Εσωτερικών, ο οποίος με επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Βουλής εξέφρασε τη δυσφορία του και επέκρινε τον Πρόεδρο και τα μέλη της Επιτροπής Νομικών ότι καθυστερούν την εξέταση του νομοσχεδίου για την ειδική εκτέλεση, η Επιτροπή αποφάσισε να ολοκληρώσει αυτή τη διαδικασία όσο το δυνατό πιο σύντομα.

«Η Επιτροπή εξέτασε χθες όλες τις πρακτικές συνέπειες και εφαρμογές της απαίτησής μας για να διασφαλιστεί μέσα από τις διατάξεις τη νομοθεσίας, η δυνατότητα το αγοραπωλητήριο έγγραφο να προηγείται της υποθήκης, ως εμπράγματο βάρος χωρίς αυτό να επηρεάζει ή να συγκρούεται με διάταξη του Συντάγματος, που κατοχυρώνεται η ελευθερία των συμβάσεων», είπε.

Συγκεκριμένα, εξήγησε, για τα αγοραπωλητήρια συμβόλαια, τα οποία θα συνομολογηθούν μετά την ψήφιση της νομοθεσίας θα δίνεται η δυνατότητα στον αγοραστή πριν από τη συνομολόγηση της σύμβασης να συνεννοηθεί με τον ενυπόθηκο δανειστή για να καταβάλει απευθείας στο δανειστή το μέρος του ενυπόθηκου δανείου που αναλογεί στο τμήμα του ακινήτου ή στη μονάδα του ακινήτου που αγόρασε και να εξασφαλίσει με αυτόν τον τρόπο τη συγκατάθεση του ενυπόθηκου δανειστή (τράπεζα) ώστε το αγοραπωλητήριο να προηγείται της υποθήκης.

Αναφορικά με τις συμβάσεις που έχουν ήδη συνομολογηθεί, δηλαδή πριν από την έναρξη της νομοθεσίας, ο κ. Νικολάου είπε ότι θα παραχωρηθεί η δυνατότητα στον αγοραστή σε συνεννόηση με τον πωλητή και τον ενυπόθηκο δανειστή, να εξασφαλίζεται η συγκατάθεση του ενυπόθηκου δανειστή ώστε να προηγείται το αγωραπωλητήριο έγγραφο της υποθήκης, κάτι το οποίο δεν μπορούσε να γίνει μέχρι σήμερα.

«Πιστεύουμε ότι με αυτές τις ρυθμίσεις θα διασφαλίζεται ο αγοραστής, αλλά θα εξασφαλίζονται τα συμφέροντα τόσο του πωλητή όσο και του ενυπόθηκου αγοραστή», είπε.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών είπε ότι «με αυτό τον τρόπο θα γλιτώσουμε εκείνες τις περιπτώσεις που κάποιοι κακοί πωλητές έπαιρναν τα χρήματα, δεν ξοφλούσαν τα δάνειά τους, παρέμεναν οι υποθήκες να προηγούνται των αγοραπωλητηρίων εγγράφων, έστω και αν οι αγοραστές ξόφλησαν τους πωλητές, και για να μπορούσε ο αγοραστής να εξασφαλίσει διάταγμα ειδικής εκτέλεσης θα έπρεπε να πάει να ξοφλήσει την υποθήκη».

Προβληματισμοί βουλευτών

Ο κ. Νικολάου είπε ότι η Επιτροπή προβληματίζεται για τον τρόπο που θα γίνεται η ειδική εκτέλεση. «Δηλαδή πώς θα αποταθεί κάποιος στο δικαστήριο για να εξασφαλίσει διάταγμα που να υποχρεώνει τον πωλητή να μεταβιβάσει στον αγοραστή μια μονάδα που έχει εκδοθεί ξεχωριστός τίτλος και εφόσον ο αγοραστής έχει εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις του έναντι στον πωλητή».

Επίσης, όπως είπε ο κ. Νικολάου, υπάρχει προβληματισμός ώστε να μπορεί να διασφαλιστεί ο αγοραστής, αναφορικά με το ποσό που έχει καταβάλει έναντι του τιμήματος αγοράς ακινήτου, για τις περιπτώσεις κατά τις οποίες μέχρι να εκδοθεί ένα διάταγμα ειδικής εκτέλεσης της σύμβασης, έχει αρχίσει η διαδικασία διάλυσης των κατασκευαστικών εταιρειών που πώλησαν το ακίνητο.

Ο κ. Νικολάου δήλωσε επίσης ότι στη χθεσινή συνεδρία συμφώνησαν όλες οι πλευρές, Τράπεζες, Συνεργατικά Ιδρύματα, Κυβέρνηση και βουλευτές.

Τα νομοσχέδια, όπως εκτίμησε ο κ. Νικολάου, θα οδηγηθούν στην Ολομέλεια της Βουλής στη δεύτερη συνεδρία του νέου έτους.

Top