Τελευταίο αντίο στην Έλλη Ιωάννου

Σε κλίμα βαρύτατου πένθους, στην παρουσία πολιτικών αλλά και εκτιμητών του πολύπλευρου έργου της, τελέστηκε χθες, στις 5.00 το απόγευμα, από τον ιερό ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, στο Ελληνικό Κοιμητήριο Λευκωσίας, η κηδεία και έγινε ο ενταφιασμός της Έλλης Στέλιου Ιωάννου, η οποία έφυγε από τη ζωή τα ξημερώματα του περασμένου Σαββάτου.

Της κηδείας προέστη ο Μητροπολίτης Κύκκου και Τηλλυρίας Νικηφόρος.

Η Έλλη Στέλιου Ιωάννου ήταν η γυναίκα που μαζί με τον σύζυγό της, αείμνηστο ευεργέτη Στέλιο Ιωάννου, αφιέρωσαν τη ζωή τους στην Κύπρο και τους συνανθρώπους τους.

Ολόκληρη η ζωή της ήταν αφιερωμένη στον άνθρωπο, στα παιδιά, στους γονείς και σε όσους θέλησαν ένα χέρι για να τους στηρίξει.

Η γεννημένη στον Καραβά Έλλη Ιωάννου, πολύ νέα, ένωσε τη ζωή της με τον Στέλιο Ιωάννου και απέκτησαν μαζί τρία παιδιά, τον Λεωνίδα, τη Σύλβια και τον Χρίστο.

Ο μικρότερος όμως γιος τους ο Χρίστος έφυγε από τη ζωή πρόωρα και ξαφνικά.

Οι ίδιοι μετουσίωσαν τον πόνο τους σε προσφορά και δημιούργησαν το Ίδρυμα Χρίστου Στέλιου Ιωάννου, με σκοπό να αγκαλιάσουν νέους και νέες με νοητικά προβλήματα.

Η Έλλη Ιωάννου αφιέρωσε τη ζωή της σ΄ αυτό το έργο και έγινε η ψυχή, για να ενδυναμώσουν την κοινωνική αποκατάσταση των παιδιών που χρειάζονται συμπαράσταση.

Όταν έχασε τον αγαπημένο σύζυγό της το 1999, συνέχισε με τη συμπαράσταση της υπόλοιπης οικογένειάς της το έργο και τους οραματισμούς του, και εγκαινίασε τη Στέγη Άγιος Χριστόφορος, για άτομα με νοητικά προβλήματα μεγάλης ηλικίας.

Η Έλλη Στέλιου Ιωάννου ήταν η πρώτη γυναίκα στην οποία απονεμήθηκε το τιμητικό βραβείο «Γυναίκα της Χρονιάς 2005», για τη συνολική της προσφορά.

Ας είναι αιώνια η μνήμη της. Θα τη συνοδεύουν η αγάπη και οι προσευχές όλων αυτών που ευεργέτησε.

Πενθεί και η πανεπιστημιακή κοινότητα

Τη βαθιά του θλίψη, για το θάνατο της μεγάλης του ευεργέτιδας Έλλης Ιωάννου, εκφράζει σε ανακοίνωσή του το Πανεπιστήμιο Κύπρου.

«Άνθρωπος χαμηλών τόνων, που επιθυμούσε ανιδιοτελώς να συνδράμει τον συνάνθρωπο, η αείμνηστη Έλλη Ιωάννου προσδιόρισε τον όρο ακαδημαϊκή φιλανθρωπία για την κυπριακή κοινωνία με την ευγενή της δωρεά, τη μεγαλύτερη στην ιστορία του Πανεπιστημίου, για την ανέγερση της πανεπιστημιακής Βιβλιοθήκης», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Προστίθεται, ακόμα, ότι η Σύγκλητος του Πανεπιστήμιου Κύπρου αποφάσισε, όπως το αναγνωστήριο της Βιβλιοθήκης φέρει το όνομα της Έλλης Στέλιου Ιωάννου.

«Η Έλλη Ιωάννου, αγαπώντας τις επιστήμες και την παιδεία εν γένει, στεκόταν πάντα αρωγός του Πανεπιστημίου Κύπρου και διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξή του, υπενθυμίζοντάς μας εμπράκτως ότι το μυαλό των νέων ανθρώπων είναι ο πλέον σημαντικός πλουτοπαραγωγικός πόρος αυτής της κοινωνίας, αλλά και κάθε κοινωνίας, στη σύγχρονη ευρωπαϊκή οικογένεια της γνώσης», καταλήγει η ανακοίνωση.

Top