Ποταμίτισσα, η δροσοσταλίδα των βουνών

να αρχοντικό ξενοδοχείο στην Ποταμίτισσα, που συνδυάζει τις σύγχρονες ανέσεις και την παράδοση, προσφέρει ξεκούραση και στιγμές ηρεμίας

Δεν υπάρχει τίποτε πιο όμορφο από ένα σαββατοκύριακο, ή καλύτερα από μια εβδομάδα στην αγκαλιά των βουνών μας. Στην όμορφη Ποταμίτισσα και στα αναπαλαιωμένα αρχοντικά της που λειτουργούν εν είδει ξενοδοχείου. Το οικογενειακό κλίμα, το ζεστό καλωσόρισμα είναι ό,τι καλύτερο για τον κουρασμένο αστό. Ο ύπνος στο κρεβάτι της γιαγιάς με την «κεφαλαρκά» και το τούλι, που δεν αφήνει τα κουνούπια να ταράξουν τον ύπνο. Το ξέφωτο των παλιών αρχοντικών είναι χώρος αγαπημένος, με το κλίμα να ανεβαίνει νωχελικά στους πέτρινους τοίχους και τα μπαλκόνια. Δεν είναι όνειρο, δεν είναι λιποταξία στο όμορφο κυπριακό χθες, είναι μια επίσκεψη στην Ποταμίτισσα, ένα όμορφο μικρό χωριουδάκι κοντά στον Αγρό. Πώς θα πάτε από τη Λευκωσία; Υπάρχουν δύο κύριοι δρόμοι: Μέσω του δρόμου προς τον Αγρό και ακολούθως κατηφορίζοντας από το Απεήτειο Γυμνάσιο και μέσω του Καρβουνά και της Κυπερούντας. Και οι δύο διαδρομές είναι εύκολες και ειδυλλιακές.
Αν θέλετε οι διακοπές σας να έχουν παραδοσιακό πνεύμα, τότε αναζητήστε τον προορισμό που δοκιμασμένα σάς αξίζει. Ο «Αμπελικός», αυτό το νέο αγρο-ξενοδοχείο στην Ποταμίτισσα.

Παραδοσιακή αρχιτεκτονική
Το νέο αγροξενοδοχείο «Αμπελικός» βρίσκεται στην Ποταμίτισσα, ένα μικρό χωριουδάκι κοντά στον Αγρό, την Κυπερούντα και το Πελέντρι, σε υψόμετρο 820 μέτρων πάνω από τη θάλασσα. Αλώβητο από τον οικοδομικό οργασμό, έχει διατηρήσει την παραδοσιακή του αρχιτεκτονική και γι’ αυτό θεωρείται ένα από τα πιο αυθεντικά χωριά της κυπριακής υπαίθρου. Πνιγμένο στο πράσινο, καλεί τον επισκέπτη να ξαναζήσει όλες τις παραδόσεις της ορεινής Κύπρου και να απολαύσει μοναδικές στιγμές ξεγνοιασιάς, γαλήνης και ηρεμίας. Και ο «Αμπελικός», αυτός ο παραδοσιακός ξενώνας, δημιουργήθηκε για να συνεπάρει με τις μυρωδιές και τα χρώματα της φύσης.

Ηρεμία και γαλήνη
Ο αγροξενώνας προσφέρει μια ποικιλία στους χώρους διαμονής του με 15 διαφορετικά δωμάτια, με αυτόνομο παραδοσιακό διακοσμητικό σχεδιασμό και στιλ στον εσωτερικό τους χώρο. Τα δωμάτια απλώνονται σε τρία επίπεδα και ξεδιπλώνουν τον παραδοσιακό χαρακτήρα τους σ’ έναν υπέροχο συνδυασμό με το φυσικό περιβάλλον του εξωτερικού τοπίου.
Η διαμονή σ’ ένα από τα δωμάτια του «Αμπελικού» είναι μια αρμονική απόλαυση ηρεμίας και εσωτερικής γαλήνης. Το ξενοδοχείο λειτουργεί ολόχρονα και διαθέτει όλες τις ανέσεις της σύγχρονης ζωής, όπως πλήρως εντοιχισμένα είδη υγιεινής σε όλα τα δωμάτια, τηλεόραση, κεντρική θέρμανση, spa, sauna, υδρομασάζ, εξωτερική πισίνα, το χώρο συνεδριάσεων Πυγμαλίων, το εστιατόριο Λεμονιά, υπηρεσία καθαριστηρίου και χώρο στάθμευσης. Δίπλα από την εσωτερική αυλή, η παραδοσιακή ταβέρνα Λεμονιά προσφέρει νόστιμη και υγιεινή κουζίνα με πολλές επιλογές από κυπριακές και μεσογειακές γεύσεις και με πλούσια υλικά από την ντόπια κυπριακή παραγωγή.

Φύση και παράδοση
H φύση και η κυπριακή παράδοση έχουν τον πρώτο λόγο μέσα και έξω στο αγροξενοδοχείο του Τρύφωνα Κυριάκου στην Ποταμίτισσα. Ένας παραδοσιακός χώρος όπου τους επισκέπτες περιμένουν μικρές στιγμές καθημερινής απόλαυσης και γαλήνης.

Tο καλοκαίρι και οι ζέστες κατέφθασαν και οι κυριακάτικες εξορμήσεις στο βουνό άρχισαν. Συνεχώς γυρεύουμε καινούριους χώρους για να επισκεφθούμε, αναζητώντας κάτι το ξεχωριστό. Αυτές οι ξεχωριστές αναζητήσεις γαλήνης και γευστικών απολαύσεων βρίσκονται πια στους δρόμους της παράδοσής μας.
Tο αγροξενοδοχείο «Αμπελικός» στην Ποταμίτισσα είναι ένας παραδοσιακός ξενώνας με ταβέρνα, όπου οι μυρωδιές και τα χρώματα της φύσης σε συνεπαίρνουν στα μονοπάτια της παράδοσης. Πνιγμένη στο πράσινο, η Ποταμίτισσα βρίσκεται σε πολύ κοντινή απόσταση από τα χωριά της Kυπερούντας, Aγρού και Πελεντριού. Για τον απλό επισκέπτη είναι ένα γαλήνιο χωριό, γνωστό για την κατασκευή αλλαντικών και τον αυστηρό λιτό τρόπο ζωής των κατοίκων της. O σύγχρονος τσιμεντένιος οργασμός άργησε να φθάσει στο χωριό, πράγμα που συντέλεσε στο να διατηρηθεί σε μεγάλο βαθμό η αρχιτεκτονική του δομή.

Μια αναπαλαίωση που κράτησε 18 χρόνια
Ένας κάτοικος της Ποταμίτισσας, ο Tρύφων Κυριάκου, που πάντα εκτιμούσε τον κυπριακό παραδοσιακό τρόπο ζωής, άρχισε πριν από 18 χρόνια να αναπαλαιώνει ένα παλιό εγκαταλελειμμένο οικογενειακό σπίτι. Kτισμένο στις αρχές του περασμένου αιώνα, το σπίτι ανήκε στον παππού του, ο οποίος ήταν από τους πρώτους κατασκευαστές και εμπόρους αλλαντικών της περιοχής. Το σπίτι ανακαινίστηκε αρχικά με περισσή αγάπη και μεράκι σε ένα λιτό και γαλήνιο κατάλυμα. Ακολούθως, προτάθηκε για να γίνει ένα από τα εγκεκριμένα διατηρητέα κτίσματα της περιοχής.
Τα τελευταία χρόνια, ο Τρύφων αποφάσισε να αγοράσει και γειτονικά εγκαταλελειμμένα σπίτια και να τα μετατρέψει σε ένα μικρό παραδοσιακό ξενοδοχείο. Έτσι, σήμερα με τη βοήθεια της συγχρηματοδότησης των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων για τον Αγροτουρισμό και της κυπριακής Κυβέρνησης (Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως), το παραδοσιακό ξενοδοχείο είναι πια πραγματικότητα.

Ο κυπριακός χαρακτήρας δεσπόζει παντού: Υφαντική και αγιογραφία
Το αγροξενοδοχείο «Αμπελικός», ένα αναπαλαιωμένο μοναδικό συγκρότημα από παραδοσιακά σπίτια, κρατά αμείωτο τον κυπριακό χαρακτήρα του, ενώ ταυτόχρονα περιλαμβάνει όλες τις σύγχρονες ανέσεις στις λειτουργίες και τις χρήσεις των χώρων του. Είναι ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα της κυπριακής κουλτούρας, το οποίο αναβιώνει την πλούσια ιστορία των παραδοσιακών μας εθίμων και εικόνων. Συνδυάζει ταυτόχρονα τη φυσική ομορφιά του τοπίου με παραδοσιακές ασχολίες, όπως είναι η υφαντική και η αγιογραφία, ενώ παρέχει ταυτόχρονα στους φιλοξενούμενους ενοίκους την άνεση και την ομορφιά της εξοχής, μέσα από τις απολαύσεις των σημερινών ανέσεων.
Ο «Αμπελικός» βρίσκεται σ’ ένα πευκόφυτο ορεινό μέρος της περιοχής και σε ύψος 820 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Είναι κτισμένο στις όχθες του ποταμού Αμπελικού, απ’ όπου πήρε και το όνομά του και ξεδιπλώνει την παραδοσιακή αρχιτεκτονική του σε διάφορα επίπεδα της ορεινής πλαγιάς. Η θέα από τον «Αμπελικό» είναι χαρακτηριστικά μεσογειακή με τα γύρω αμπέλια, τα οπωροφόρα δέντρα στα περβόλια, τις ελιές, τις αμυγδαλιές και τις καρυδιές να ξεδιπλώνονται σε κάθε ματιά.
Ο αγροξενώνας προσφέρει μια ποικιλία στους χώρους διαμονής του με 15 διαφορετικά δωμάτια, με αυτόνομο παραδοσιακό διακοσμητικό σχεδιασμό και στυλ στον εσωτερικό τους χώρο. Τα δωμάτια απλώνονται ισάριθμα σε τρία επίπεδα και ξεδιπλώνουν τον παραδοσιακό χαρακτήρα τους σ’ έναν υπέροχο συνδυασμό με το φυσικό περιβάλλον του εξωτερικού τοπίου.
Η διαμονή σ’ ένα από τα δωμάτια του «Αμπελικού» είναι μια αρμονική απόλαυση ηρεμίας και εσωτερικής γαλήνης. Στον ξενώνα οργανώνονται θεματικές βραδιές αφιερωμένες στο κρασί, με τη συμμετοχή των κυπριακών οινοβιομηχανιών.
H παράδοση σίγουρα κατοικεί εδώ στον «Αμπελικό». Μέσα στους εξωτερικούς, τους εσωτερικούς τους χώρους, αλλά και την απλή διακριτική κουζίνα, που ξεχωρίζει όμως μέσα από την οικεία παραδοσιακή ατμόσφαιρα και τη φιλική διάθεση.Top