Η Ρομποτική Χειρουργική καθορίζει το μέλλον της Ιατρικής

Η Κύπρος βαδίζει στην εποχή της ρομποτικής χειρουργικής, με την εφαρμογή του Ρομποτικού Χειρουργικού Συστήματος Da Vinci στο Ευρωπαϊκό Ουρολογικό Κέντρο Κύπρου, του Ιπποκρατείου Ιδιωτικού Νοσοκομείου.

Η εξειδικευμένη ιατρική ομάδα του Κέντρου, με επικεφαλής τον χειρουργό, ουρολόγο, ανδρολόγο Δρα Δημήτρη Δημητρίου, εφαρμόζοντας τα τελευταία τέσσερα χρόνια, το σύστημα υψηλής τεχνολογίας Da Vinci, έχει διενεργήσει με επιτυχία πέραν των 200 επεμβάσεων ριζικής προστατεκτομής, σε αντίστοιχο αριθμό ασθενών με καρκίνο του προστάτη, ενώ συνολικά διενεργήθηκαν πέραν των 250 επεμβάσεων σε ασθενείς με ουρολογικές παθήσεις. Τα ογκολογικά και λειτουργικά αποτελέσματα είναι συγκρίσιμα με τα αποτελέσματα κέντρων του εξωτερικού.

Στη διάρκεια Συνέντευξης Τύπου, ο Δρ. Δημήτρης Δημητρίου εξήγησε ότι, η ρομποτική χειρουργική συνίσταται στην πραγματοποίηση χειρουργικών επεμβάσεων σε πολλές ειδικότητες, με τη χρήση του ειδικού ρομποτικού συστήματος Da Vinci, που αποτελεί το πιο σύγχρονο και πολυχρησιμοποιούμενο τύπο ρομποτικού χειρουργικού συστήματος αυτή τη στιγμή.

Ονομάστηκε Da Vinci, πρόσθεσε, προς τιμή του Leonardo Da Vinci, ο οποίος ήταν ο πρώτος που επιδόθηκε στην σχεδίαση ρομποτικών μηχανημάτων.

Είναι ένα υπερσύγχρονο ρομποτικό σύστημα με υψηλή ευελιξία για την πραγματοποίηση χειρουργικών χειρισμών ανέφερε και πρόσθεσε ότι αποτελείται από τους βραχίονες που φέρουν τα εργαλεία, την κονσόλα χειρισμού και τον επικουρικό εξοπλισμό.

Αναφερόμενος στην αποτελεσματικότητα του συστήματος Da Vinci, ο Δρ. Δημητρίου εξήγησε ότι, η χρήση εργαλείων μικρών διαστάσεων με περισσότερους βαθμούς ελευθερίας, που έχουν αυξημένη ευελιξία σε σχέση με τα εργαλεία της κλασσικής και λαπαροσκοπικής χειρουργικής, άρουν τους περιορισμούς που υπήρχαν στην πραγματοποίηση επεμβάσεων, σε μικροσκοπικά και περιορισμένα χειρουργικά πεδία.

Το σύστημα, είπε, διαθέτει τρισδιάστατη απεικόνιση με σημαντική μεγέθυνση του χειρουργικού πεδίου, το οποίο αποτελεί σημαντικό πλεονέκτημα έναντι της ανοιχτής χειρουργικής και της λαπαροσκοπικής χειρουργικής.

Παράλληλα, ο Δρ. Δημητρίου επεσήμανε, ότι η χειρουργική ομάδα εργάζεται σε πιο εργονομική και άνετη θέση με αποτέλεσμα, να μειώνεται η κόπωση στη διάρκεια πολύωρων επεμβάσεων.

Η ρομποτική χειρουργική σε κλινικό επίπεδο, συνδυάζει τα πλεονεκτήματα της λαπαροσκοπικής χειρουργικής με τα αντίστοιχα της υψηλής ρομποτικής τεχνολογίας.

Το Σύστημα Da Vinci δημιουργεί τις προϋποθέσεις για μεγαλύτερα ποσοστά επιτυχίας, ενώ ταυτόχρονα παρέχει τα μέγιστα οφέλη:

·        Μειωμένη απώλεια αίματος

·        Ταχύτερη ανάρρωση και γρήγορη επάνοδος στην εργασία

·        Καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα

·        Μειωμένος μετεγχειρητικός πόνος

·        Μειωμένος χρόνος νοσηλείας

·        Μικρότερος χρόνος αναισθησίας

·        Μειωμένα ποσοστά επιπλοκών

Πολλές ειδικότητες της χειρουργικής, υπογράμμισε ο Δρ. Δημητρίου, επωφελούνται από την εφαρμογή της ρομποτικής χειρουργικής, όπως η γενική χειρουργική, η χειρουργική κατά της νοσογόνου παχυσαρκίας, η καρδιοχειρουργική και η θωρακοχειρουργική, η αγγειοχειρουργική, η παιδοχειρουργική, η ουρολογία, η γυναικολογική χειρουργική, η μεταμόσχευση νεφρού και η χειρουργική ενδοκρινών αδένων.

Οι πιο συνηθισμένες επεμβάσεις που πραγματοποιούνται ρομποτικά είναι: η χειρουργική του προστάτη, η νεφρεκτομή, η κυστεκτομή, η αποκατάσταση της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης και της αχαλασίας οισοφάγου, η αντιμετώπιση των παθήσεων του παχέος εντέρου και ιδιαίτερα του ορθού, οι επεμβάσεις κατά της νοσογόνου παχυσαρκίας, η χολοκυστεκτομή, η χειρουργική των ενδοκρινών αδένων και η χειρουργική αντιμετώπιση γυναικολογικών παθήσεων, όπως ινομυώματα, υστερεκτομή και αποκατάσταση ακράτειας ούρων.

Στην ουρολογία, τόνισε ο Δρ. Δημητρίου, είναι αξιοσημείωτη η ευρεία εξάπλωση της ρομποτικά υποβοηθούμενης ριζικής προστατεκτομής, η οποία αποτελεί την πιο εξελιγμένη επέμβαση για την αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτη.

Η μετεγχειρητική πορεία και η ποιότητα ζωής του ασθενούς, πρόσθεσε, είναι σαφώς καλύτερη και το λειτουργικό αποτέλεσμα, συνίσταται στον περιορισμό της μετεγχειρητικής ακράτειας και στην ταχεία επάνοδο στην πλήρη εγκράτεια, ενώ διασώζεται σε σημαντικό βαθμό η στυτική λειτουργία.

Η ρομποτική χειρουργική, υπέδειξε, αποτελεί το νέο ταχύτατα αναπτυσσόμενο χειρουργικό πεδίο, που ουσιαστικά καταδεικνύει τις χειρουργικές μεθόδους του μέλλοντος.

Με την ευρεία εξάπλωση της ρομποτικής τεχνολογίας, κατέληξε ο Δρ. Δημητρίου, η κλασσική ανοικτή χειρουργική και η λαπαροσκοπική θα αποκτήσουν πλέον πολύ περιορισμένες ενδείξεις και πιθανότατα ιστορική μόνο σημασία.

Σήμερα, χρησιμοποιούνται ανά τον κόσμο - Η.Π.Α, Ευρώπη, Ασία - περισσότερα από 870 Ρομποτικά χειρουργικά συστήματα Da Vinci, εκ των οποίων πάνω από 180 στην Ευρώπη, 7 στην Ελλάδα και 1 στην Κύπρο. 

 

Top