Επ.Παιδείας:Τα προβλήματα με τα ιδιωτικά φροντιστήρια

Δεν υπάρχει κανένας ουσιαστικός έλεγχος των ιδιωτικών φροντιστηρίων από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, δηλώνει ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας Νίκος Τορναρίτης.

Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας, ο κ. Τορναρίτης αναφέρθηκε στην πρόταση νόμου που κατέθεσε ο ΔΗΣΥ και η οποία συζητήθηκε σήμερα στην Επιτροπή Παιδείας της Βουλής, σχετικά με τα ιδιωτικά φροντιστήρια στην Κύπρο και την αναγκαιότητα κατοχύρωσης της νομιμότητας στο χώρο.

«Τα πράγματα λειτουργούν στον αυτόματο πιλότο και είναι η πραγματικότητα αυτή, με αποτέλεσμα να υπάρχει ευρύτατη παρανομία που οδηγεί και σε στέρηση χρημάτων όσον αφορά τα κρατικά έσοδα, αλλά και σε παραμόρφωση μαθητών σε σχέση με τη διδασκαλία όταν κάποιος προφανώς διδάσκει στην παρανομία και δεν ελέγχεται, προφανώς δεν γνωρίζεις πώς και πού λειτουργεί. Είμαστε ανοιχτοί στο διάλογο, γι' αυτό ακριβώς το λόγο δεν θα οδηγήσω άμεσα τη συγκεκριμένη πρόταση σε ψηφοφορία. Θα αναμένω και την πρόταση του Υπουργείου Παιδείας, το οποίο δεσμεύτηκε εδώ και δυόμιση χρόνια ότι τον ερχόμενο Απρίλη θα καταθέσει τις προτάσεις του και μέσα σε ένα πνεύμα διαβουλευτικής δημοκρατίας, θα καταλήξουμε στα καλύτερα συμπεράσματα χάριν της εκπαίδευσης στον τόπο μας», ανέφερε.

Είπε, παράλληλα, ότι εργοδοτούνται περίπου 5.000 άτομα στα νόμιμα φροντιστήρια της Κύπρου, 2.500 χιλιάδες μόνιμοι εργαζόμενοι και 2.500 ωρομίσθιοι. Πρόσθεσε ότι 50.000 μαθητές φοιτούν σε αυτά τα φροντιστήρια.

«Είναι γνωστό το πρόβλημα της παραπαιδείας. Πρέπει να γίνουν τομές, βήματα μπροστά και γι' αυτό ακριβώς το λόγο παρόλο που υπάρχουν κάποιες αντιδράσεις από μία συγκεκριμένη ομάδα στην Επιτροπή Παιδείας της Βουλής, το λέω ξεκάθαρα ότι αν το Υπουργείο Παιδείας δεν οδηγήσει τα πράγματα στην επίλυσή τους, αν δεν καταθέσει τις προτάσεις που δεσμεύτηκε να καταθέσει μέχρι τον Απρίλη στην Επιτροπή Παιδείας, μετά από διαβούλευση και με τη Νομική Υπηρεσία και με όλους τους αρμοδίους, θα στείλω τη συγκεκριμένη πρόταση για ψήφιση στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου», συμπλήρωσε.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαϊδης, σε δηλώσεις του, είπε ότι ως κοινοβουλευτική ομάδα του ΑΚΕΛ από τριετίας έχουν εγγράψει το θέμα που αφορά την ανάγκη εκσυγχρονισμού της κείμενης νομοθεσίας και η οποία ρυθμίζει τα της ιδιωτικής πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης προσχολικής ηλικίας εκπαίδευση και τη φροντιστηριακή ιδιωτική εκπαίδευση.

«Είναι μια νομοθεσία του 1971 που δυστυχώς για δεκαετίες παρέμεινε χωρίς κανένα απολύτως εκσυγχρονισμό. Μετά την απραξία δεκαετιών, το Υπουργείο Παιδείας έχει ξεκινήσει διάλογο εδώ και μία διετία με τους εμπλεκόμενους φορείς και έχει δεσμευτεί ότι θα φέρει πρόταση εκσυγχρονισμού της συγκεκριμένης νομοθεσίας. Δυστυχώς, αντί ο Πρόεδρος της Επιτροπής και η κοινοβουλευτική ομάδα του ΔΗΣΥ να αναμένουν αυτή την πρόταση, προχώρησαν στο να καταθέσουν δική τους πρόταση νόμου, η οποία επιχειρεί να αντιμετωπίσει την ιδιωτική φροντιστηριακή εκπαίδευση. Δεν αγγίζει τις άλλες πτυχές της κείμενης νομοθεσίας, που αφορούν την προσχολική ηλικία και τα ιδιωτικά νηπιαγωγεία, τα ιδιωτικά σχολεία στη Δημοτική και Μέση εκπαίδευση», πρόσθεσε.

Ο κ. Λουκαϊδης είπε ότι η πρόταση νόμου που έχουν ενώπιον τους «είναι εκτρωματική, είναι επιεικώς απαράδεχτη και είναι νεοφιλελεύθερη σε βαθμό που νομίζω ότι του ΔΗΣΥ έχουν ξεπεράσει και τον εαυτό τους».

«Με ένα πρωτοφανή τρόπο επιχειρείται να μεταφερθεί ο έλεγχος των ιδιωτικών φροντιστηρίων από το Υπουργείο Παιδείας στους ίδιους τους ιδιοκτήτες των ιδιωτικών φροντιστηρίων. Γι' αυτό αναφερόμαστε σε μια πρωτοφανή ενέργεια από πλευράς του ΔΗΣΥ και του Προέδρου της Επιτροπής Παιδείας. Δεν συμβαίνει σε καμιά άλλη περίπτωση στην Κύπρο το ανάλογο. Η πρόταση προβλέπει συγκεκριμένα ότι στο Συμβούλιο Εγγραφής οι τέσσερις από τους εφτά θα είναι ιδιοκτήτες ιδιωτικών φροντιστηρίων και θα έχουν την αρμοδιότητα να ελέγχουν γενικότερα την ίδρυση και λειτουργία των ιδιωτικών φροντιστηρίων και την εγγραφή εννοείται των ιδιωτικών φροντιστηρίων», συμπλήρωσε.

Ο κ. Λουκαϊδης διερωτήθηκε για τα ακαδημαϊκά ή επαγγελματικά προσόντα που απαιτούνται για να ρυθμίζεται, με Συμβούλιο Εγγραφής, ώστε να εργαστεί κάποιος ως ιδιοκτήτης φροντιστηρίου.

«Εχει σπουδάσει κανένας είτε σε Πανεπιστήμιο ή έχει αποκτήσει επαγγελματικό προσόν για να γίνει ιδιοκτήτης φροντιστηρίου και απαιτείται Συμβούλιο Εγγραφής, όπως άλλες κατηγορίες επαγγελμάτων έχουν αντίστοιχα Συμβούλια Εγγραφής; Απ' εκεί και πέρα προκύπτει ένα πολύ πιο ουσιαστικό ζήτημα. Είναι δυνατό να ανατίθεται στους ιδιοκτήτες των φροντιστηρίων να ελέγχουν τους εαυτούς τους; Με την ανάλογη προσέγγιση θα έπρεπε να έχουμε Συμβούλιο Εγγραφής Ιδιωτικών Πανεπιστημίων και οι ιδιοκτήτες των Πανεπιστημίων να ελέγχουν τους εαυτούς τους και να αποφασίζουν ποιοι άλλοι θα ενταχθούν στο πανεπιστημιακό χώρο; Αναλόγως, θα έπρεπε οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών σχολείων μέσης εκπαίδευσης ή των ιδιωτικών νηπιαγωγείων, οι ίδιοι να αυτοελέγχονται και να αποφασίζουν ποιοι θα μπαίνουν στο επάγγελμα;», ανέφερε.

Ο κ. Λουκαϊδης είπε, παράλληλα, ότι ο ΔΗΣΥ ούτε τον έλεγχο του κράτους, πλέον, δεν αποδέχονται μέσα από τη συγκεκριμένη εισήγηση την οποία έχουν καταθέσει.

«Προκύπτουν πολλά άλλα ζητήματα. Αυτό που είναι βέβαιο ότι θα επισυμβεί με βάση τη συγκεκριμένη πρόταση νόμου και με δεδομένη την ύπαρξη ανταγωνισμού μεταξύ των ιδιωτικών φροντιστηρίων, όπως γίνεται και στις υπόλοιπες βαθμίδες της ιδιωτικής εκπαίδευσης, θα προκύψουν θέματα αποκλεισμού άλλων ιδιωτικών φροντιστηρίων, τα οποία θα επιχειρούν να εγγραφούν, στα πλαίσια ανταγωνιστικών συμφερόντων. Βεβαίως, κενά και παραλείψεις και άλλες αδυναμίες υπάρχουν στη συγκεκριμένη πρόταση νόμου. Εφόσον, υιοθετούν και τα υπόλοιπα κόμματα ή θα υιοθετήσουν, η κριτική μας απευθύνεται σε όλους και είναι σαφές. Και θα είναι το ίδιο υπεύθυνοι όλοι αν και εφόσον συναινέσουν με αυτή την εκτρωματική πρόταση νόμου. Σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η πρόταση νόμου του ΔΗΣΥ και ο κ. Τορναρίτης», πρόσθεσε.

Η Βουλευτής του ΔΗΚΟ Αθηνά Κυριακίδου, στις δικές της δηλώσεις, είπε ότι έχει γίνει παραδεκτό τώρα ότι η Κυβέρνηση εδώ και τρία χρόνια προσπαθεί να φέρει στη Βουλή νομοσχέδιο που να δώσει τέλος σε αυτή την αταξία που υπάρχει στα ιδιωτικά φροντιστήρια.

«Εμείς αυτή την αταξία προσπαθούμε να λύσουμε. Κατατέθηκε σήμερα μία πρόταση νόμου η οποία είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Θα δούμε τα οποιαδήποτε κενά υπάρχουν να τα διορθώσουμε. Ζητήσαμε από τη Νομική Υπηρεσία, ζητήσαμε από το Υπουργείο Παιδείας να καταθέσει τις απόψεις του και αναμένουμε μέχρι τέλος του Απρίλη να μας φέρει το δικό του νομοσχέδιο. Αν και εφόσον το Υπουργείο καθυστερήσει και καθυστερεί να δώσει τέλος στο μεγάλο αυτό πρόβλημα, με την παραπαιδεία, με την παράνομη ενασχόληση εκπαιδευτικών που ασχολούνται στο δημόσιο, με όλο αυτό το χάος που δημιουργείται στα ιδιωτικά φροντιστήρια θα πρέπει επιτέλους η Βουλή με την πρόταση νόμου να λύσει αυτό το μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει. Απ' εκεί και πέρα, όλοι μαζί όποια κενά υπάρχουν θα προσπαθήσουμε να τα λύσουμε», πρόσθεσε.

Ανέφερε, επίσης, ότι τα τέσσερα από τα εφτά πρόσωπα τα διορίζει το Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο μπορεί να διορίσει αυτούς οι οποίοι θα ασκήσουν σωστό έλεγχο.

Σε ερώτηση αν θα είναι ιδιοκτήτες φροντιστηρίων τα πρόσωπα αυτά, η κ. Κυριακίδου είπε ότι θα μπορούσαν να αλλάξουν τα πρόσωπα. «Ακούμε προτάσεις για να λύσουμε το πρόβλημα. Οχι, να απορρίπτουμε τα πάντα στο όνομα του ότι αν υπάρχει ένα κενό στην πρόταση. Μπορεί να αλλάξει η πρόταση με βελτιωτικές προτάσεις προς τη σωστή κατεύθυνση, όπως μπορεί να διορίζονται και οι εφτά από το Υπουργικό Συμβούλιο», κατέληξε.

Top