Η ΕΔΕΚ καλεί την Κυβέρνηση να πάρει μέτρα κατά της ανεργίας

Η Κύπρος βρίσκεται στο «και πέντε σε σχέση» με την ανεργία, δήλωσε σήμερα ο βουλευτής Αμμοχώστου του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιώργος Βαρνάβα, απευθύνοντας έκκληση προς την Κυβέρνηση να προχωρήσει στην άμεση λήψη μέτρων αντιμετώπισης της αυξητικής τάσης της ανεργίας.

Σε δημοσιογραφική διάσκεψη στη Λάρνακα με θέμα «Η αυξητική τάση της ανεργίας, οι επιπτώσεις και η αδράνεια της κυβέρνησης», ο επικεφαλής της Θεματικής Κοινωνικής Πολιτικής της ΕΔΕΚ Γιώργος Βαρνάβα, ανέφερε ότι Κίνημα προειδοποιούσε τα τελευταία χρόνια την Κυβέρνηση για λήψη άμεσων και ανασταλτικών μέτρων για την αντιμετώπιση της αυξητικής τάσης της ανεργίας, εντούτοις «Φωνή βοώντος εν τη ερήμω».

Πρόσθεσε ότι «στις 12 Δεκεμβρίου του 2011, προειδοποιήσαμε για πολλοστή φορά, όταν το ποσοστό της ανεργίας βρισκόταν στο 8,2%, ότι η αυξητική τάση που έχει η ανεργία στην Κύπρο σε λίγο καιρό θα ξεπεράσει ακόμη και το 10%. Η απάντηση που πήραμε από την Κυβέρνηση ήταν ότι λαμβάνονταν τα απαραίτητα μέτρα για αντιμετώπιση της ανεργίας και παράλληλα ώθηση της ανάπτυξης όπου θα δημιουργηθούν καινούργιες θέσεις εργασίας».

Αφού, κατά την Κυβέρνηση «λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα» πώς είναι δυνατόν, διερωτήθηκε «ένα μήνα μετά τις τελευταίες μας προειδοποιήσεις η ανεργία να καταγράφει ποσοστό 9,1%, δηλαδή σε ένα μήνα αύξηση του ποσοστού κατά 1%, με τις χειρότερες επιπτώσεις στους νέους κάτω των 25 χρόνων, όπου ένας στους τέσσερεις, δηλαδή το 25% να βρίσκεται στην ανεργία; Επίσης, τον περασμένο Νοέμβριο του 2010 η ανεργία να καταγράφει το ποσοστό του 6% ενώ σήμερα, τον αντίστοιχο μήνα του 2011 να ανέρχεται στο 9,1% δηλαδή 50% αύξηση, που αυτό σημαίνει ότι μας αποδίδει, βάσει της EUROSTAT, το αργυρό μετάλλιο σε σχέση με την αύξηση της ανεργίας ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ».

Ο κ. Βαρνάβα ανέφερε ακόμα πως «το γεγονός και μόνο ότι θα έπρεπε να φτάσουμε τον Δεκέμβριο του 2011 να έχουμε 32,895 ανέργους, όπου σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2011, αυτό καταγράφει 1069 άνεργους σε ένα μήνα, δηλαδή το Νοέμβριο του 2011 οι άνεργοι έφταναν τους 31,826, για να παραδεχθεί ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ότι υπάρχει πρόβλημα αύξησης της ανεργίας στην Κύπρο, αυτό υποδηλώνει τον ερασιτεχνισμό με τον οποίο η Κυβέρνηση αντιμετώπισε το θέμα της ανεργίας. Το να δηλώνει αόριστα, ότι η Κυβέρνηση θα εξαγγείλει συγκεκριμένα μέτρα για δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, αυτό δεν επιλύει το πρόβλημα». Πρόσθεσε πως «η όλη απογοητευτική εικόνα ενισχύεται από το γεγονός της απώλειας της εργασίας των Κυπρίων, ενώ στην θέση τους προσλαμβάνονται ξένοι εργάτες, φθηνό εργατικό προσωπικό».

Ανέφερε ακόμα ότι το πρόβλημα της ανεργίας στην Κύπρο «είναι πολύ μεγάλο όταν με συνολικά 386,000 εργαζομένους από τους οποίους περίπου το 30% να είναι κοινοτικοί ή αλλοδαποί οικονομικοί μετανάστες, δηλαδή ένας στους τρεις εργαζόμενους δεν είναι Κύπριος. Οταν συνυπολογιστεί ότι 30-50 χιλιάδες είναι ο αριθμός των λαθρομεταναστών , τότε το πρόβλημα αποκτά τεράστιες διαστάσεις».

Ασφαλώς, συνέχισε, «και πρέπει να τηρούμε τις σχετικές πρόνοιες της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας, όπως και τις σχετικές Διεθνείς Συμβάσεις, όμως πρέπει να βρεθούν τρόποι προστασίας των Κυπρίων εργαζομένων. Οταν οι άνεργοι ξεπερνούν το 9% το πρώτο καθήκον της Κυβέρνησης δεν είναι μόνο η δημιουργία νέων θέσεων, αλλά πολύ περισσότερο είναι η προστασία του δικαιώματος εργασίας των Κυπρίων». Πρόσθεσε πως «εάν η Κυβέρνηση θεωρεί ότι με την εξαγγελία εξεύρεσης φυσικού αερίου μπορεί να βάλει τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κυπριακή κοινωνία, κάτω από το χαλί, ξεγελιέται».

Ο κ. Βαρνάβα είπε ότι «ως ΕΔΕΚ θεωρούμε ότι δεν βρισκόμαστε στο παρά πέντε αλλά στο και πέντε σε σχέση με την ανεργία, γι’ αυτό καλούμε την Κυβέρνηση να προχωρήσει στην άμεση λήψη μέτρων αντιμετώπισης της αυξητικής τάσης της ανεργίας, μέτρα που να στρέφονται προς την ανάπτυξη, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, όπως και την προστασία του δικαιώματος εργασίας των Κυπριών πολιτών, δηλαδή στις νέες θέσεις να προσλαμβάνονται στη συντριπτική τους πλειοψηφία Κύπριοι πολίτες. Μέτρα δηλαδή που να βοηθήσουν τους άνεργους να αντεπεξέλθουν αυτήν την κρίσιμη περίοδο».

Σε διαφορετική περίπτωση, κατέληξε, «η επιπλέον επιδείνωση της κατάστασης θα επιφέρει ανεπανόρθωτο πλήγμα με απρόβλεπτες τις συνέπειες όπως και με απρόβλεπτη την αντίδραση της κοινωνίας».

Top