Χαρακτήρισε την ΕΕ «Άθλια Ένωση» ο Γκιούλ

Δεν έχει τέλος η τουρκική προκλητικότητα. Με σκληρά λόγια καταφέρθηκε εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και της ΕΕ, ο Πρόεδρος της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ σε δηλώσεις σε Τούρκους δημοσιογράφους, οι οποίοι τον συνοδεύουν στο Λονδίνο όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη.

Όπως μεταδίδουν τουρκικές εφημερίδες τις οποίες επικαλείται το Ρόιτερ, ο κ. Γκιουλ, αναφερόμενος στην ανάληψη της προεδρίας της ΕΕ από την Κυπριακή Δημοκρατία, είπε ότι ''μια μισή χώρα θα ηγηθεί μιας άθλιας Ενωσης''.

Υποστήριξε ότι το πάγωμα των κεφαλαίων στην ενταξιακή πορεία της χώρας του έχει αντίκτυπο στο όνομα και στη φήμη της ΕΕ και ισχυρίστηκε ότι η ΕΕ θα χάσει την αξιοπιστία της όταν η Κύπρος αναλάβει την προεδρία.

''Τώρα αυτή η μισή χώρα (Κύπρος), αυτή η ημιτελής χώρα θα αναλάβει την προεδρία, θα είναι μια ελλιπής προεδρία μιας άθλιας Ενωσης και αυτό ακριβώς είπα στους αρμόδιους της ΕΕ'', ανέφερε επί λέξει ο κ. Γκιουλ, σε ερώτηση δημοσιογράφου της εφημερίδας Ακσιάμ.

Σε ερώτηση αν κατά τη διάρκεια της κυπριακής προεδρίας η Τουρκία θα κρατήσει μια στάση που θα δίδει το νόημα της διαμαρτυρίας, ο κ. Γκιουλ απάντησε ότι σχετικές ανακοινώσεις επί του θέματος έχουν ήδη γίνει από το τουρκικό ΥΠΕΞ.

''Με την Κομισιόν δεν υπάρχει πρόβλημα, ωστόσο εμείς δεν θα συμμετάσχουμε σε συνόδους υπό την προεδρία των Ε/κ'', πρόσθεσε.

Εκπρόσωπος: «Η Τουρκία να τερματίσει την προπαγανδιστική πολιτική της»

Άμεση ήταν η αντίδραση του Κυβερνητικού εκπροσώπου, Στέφανου Στεφάνου, ο οποίος κάλεσε την Τουρκία  να τερματίσει την προπαγανδιστική πολιτική που ακολουθεί για δημιουργία εντυπώσεων και να εγκαταλείψει την προσπάθεια να φορτώσει τις δικές της ευθύνες για τη μη επίτευξη λύσης στην ελληνοκυπριακή πλευρά.

Σε δηλώσεις, μετά τη λήξη της συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου, αναφορικά με τις δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου Αμπτουλάχ Γκιουλ στο Λονδίνο, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «η επανένωση της Κύπρου θα καταστεί δυνατή αν η Τουρκία, σεβόμενη το διεθνές δίκαιο και εφαρμόζοντας τα περί Κύπρου ψηφίσματα του ΟΗΕ τερματίσει την παράνομη κατοχή μεγάλου μέρους του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Ο λόγος της μη επίτευξης λύσης μέχρι σήμερα στο Κυπριακό, επεσήμανε ο κ. Στεφάνου, «είναι ο αρνητισμός και η αδιαλλαξία της Τουρκίας, η οποία οφείλει να ανταποκριθεί στις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και έμπρακτα να εργαστεί για επίτευξη λύσης που να στηρίζεται στα περί Κύπρου ψηφίσματα του ΟΗΕ. Η Τουρκία οφείλει να σεβαστεί τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και να τα εφαρμόσει. Η Τουρκία καλείται να τερματίσει την προπαγανδιστική πολιτική που ακολουθεί για δημιουργία εντυπώσεων και να εγκαταλείψει την προσπάθεια να φορτώσει τις δικές της ευθύνες για τη μη επίτευξη λύσης στην ελληνοκυπριακή πλευρά».

Διαβεβαίωσε ότι η «ελληνοκυπριακή πλευρά με συνέπεια εργάζεται για επίτευξη λύσης στο Κυπριακό πάνω στη συμφωνημένη βάση λύσης με εποικοδομητικό τρόπο και οι κατηγορίες που εκτοξεύει η τουρκική ηγεσία σε βάρος της ελληνοκυπριακής πλευράς είναι αυθαίρετες και ανυπόστατες».

Σε ό,τι αφορά την Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ο Εκπρόσωπος είπε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία «θα ασκήσει την Προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ως ισότιμο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης με υπευθυνότητα και αποτελεσματικότητα για τη δημιουργική και συναινετική διαχείριση θεμάτων που απασχολούν την Ενωση και για την προώθηση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης».

Η ΕΕ, σημείωσε, «επιβάλλεται να προβληματιστεί για τον τρόπο που η Τουρκία προσεγγίζει τόσο την Κυπριακή Δημοκρατία που είναι κράτος μέλος της ΕΕ όσο και την ίδια την ΕΕ. Είναι χαρακτηριστικές οι προσβλητικές δηλώσεις που έχει κάνει ο Πρόεδρος της Τουρκίας έναντι της ΕΕ», κατέληξε.
 

Ομήρου: «Πρόκειται για χυδαία πρόκληση»

Εξάλλου, ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου, σε ανακοίνωσή του καταγγέλλει τον Πρόεδρο της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιούλ, ότι υβρίζει με χυδαιότητα την Ευρωπαϊκή Eνωση.

«Η πρόκληση είναι χυδαία. Μια χώρα που επιδιώκει την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ενωση συμπεριφέρεται προς αυτήν με σκαιότητα, με ύβρεις και χαρακτηρισμούς πεζοδρομίου», αναφέρει.

Καλεί την ΕΕ και τα αρμόδια ευρωπαϊκά συλλογικά όργανα να τοποθετηθούν, διερωτώμενος κατά πόσο θα ανεχθούν αυτή την πρωτοφανή πρόκληση.

ΔΗΚΟ: «Πρέπει να προβληματιστεί η ΕΕ»

Οι δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου Αμπντουλάχ Γκιουλ πρέπει να προβληματίσουν την ίδια την ΕΕ, δήλωσε σήμερα το απόγευμα το μέλος της επικοινωνιακής ομάδας του ΔΗΚΟ Νίκος Προκομμένος. 

Ο κ. Προκομμένος ανέφερε ότι η δήλωση Γκιουλ δεν προκαλεί έκπληξη, προσθέτοντας ότι «άθλια δεν είναι η ΕΕ, αλλά η προσέγγιση του Τούρκου Προέδρου και η παντελής έλλειψη σεβασμού προς την ίδια την ΕΕ», της οποίας η Τουρκία επιδιώκει να γίνει μέλος.

Ανέφερε, επίσης, ότι οι δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου «πρέπει πρώτα και πάνω από όλα να προβληματίσουν την ίδια την ΕΕ», η οποία, όπως είπε, «πρέπει να λάβει τα δέοντα μέτρα» για να προστατεύσει το κύρος και την αξιοπιστία της έναντι των τουρκικών προσβλητικών τοποθετήσεων.
 


 

Top