Μετά την συνεδρία της επιτροπής οικονομικών – Οι αντιδράσεις των κομμάτων

Το κλίμα όπως διαμορφώνεται μέχρι σήμερα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, για τα έξι κυβερνητικά νομοσχέδια που περιλαμβάνονται στο πρώτο πακέτο μέτρων δημοσιονομικής εξυγίανσης, είναι άκρως αρνητικό δήλωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νικόλας Παπαδόπουλος, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι η κατάθεση νομοσχεδίων με μέτρα από το δεύτερο πακέτο θα διευκολύνει την υπερψήφιση των νομοσχεδίων.

Σε δηλώσεις μετά την πρώτη συζήτηση που διεξήχθη στην Επιτροπή για τα μέτρα που περιλαμβάνονται στα έξι νομοσχέδια, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι τα νομοσχέδια που κατατέθηκαν φαίνεται ότι ουδεμία σχέση έχουν με τη δέσμη μέτρων που συμφωνήθηκε μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και των κομμάτων στις 22 Ιουλίου.

Παρατήρησε ότι από τη δέσμη μέτρων εξαφανίστηκε ο στόχος για μείωση του ελλείμματος στο 4% του ΑΕΠ για το 2011, αφαιρέθηκε, η εισήγηση για κατάργηση ημικρατικών οργανισμών, αναιρέθηκε η πρόταση για μείωση των κλιμάκων εισδοχής στη δημόσια υπηρεσία, απουσιάζει η δέσμευση για την κατάργηση κενών θέσεων στη δημόσια υπηρεσία, εξαφανίστηκε ο υπολογισμός της σύνταξης των δημοσίων υπαλλήλων στο μέσο όρων των μισθών των τελευταίων 30 μηνών, μειώθηκε δραματικά η συνεισφορά των δημοσίων υπαλλήλων στη σύνταξη τους που μετετράπη σε εισφορά 3 ετών.

«Μας έμειναν φορολογίες και κάποια ημίμετρα», είπε παρατηρώντας ότι την ίδια μέρα που η Κυβέρνηση ανακοίνωσε τα μέτρα, μας υποβάθμισε ο οίκος αξιολόγησης Fitch'', είπε σχολιάζοντας δηλώσεις για θετική αντιμετώπιση των μέτρων από τους οίκους αξιολόγησης.

Συνεχίζοντας ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι η ίδια καταστροφική πολιτική της απραξίας και της ατολμίας συνεχίζεται και σήμερα, και προσθέτοντας ότι τα μέτρα που κατατέθηκαν είναι παντελώς ανεπαρκή και άδικα, ανέφερε ότι τις δυσμενέστερες επιπτώσεις των μέτρων θα κληθούν να πληρώσουν οι ιδιώτες, οι μισθωτοί και οι νέοι.

Είπε ακόμα πως είναι πλέον ξεκάθαρο ότι δεν υπάρχουν χρήματα για να καλυφθούν οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων και οι συντάξεις, μέχρι το τέλος του χρόνου και για αυτό η Κυβέρνηση αποφάσισε να φορολογήσει του άνεργους, τους μισθωτούς και τους μικρομεσαίους, για μπορέσουν κάποιοι λίγοι να συνεχίσουν να απολαμβάνουν αυξήσεις και προνόμια.

Λέγοντας ότι το ΔΗΚΟ επιμένει στην πρώτη δέσμη μέτρων που συμφωνήθηκε μεταξύ των κομμάτων και του Προέδρου της Δημοκρατίας και αναμένει μέχρι και την Τετάρτη, ένα ολοκληρωμένο πακέτο για να μπορέσει να τοποθετηθεί την Πέμπτη στην Ολομέλεια της Βουλής.

«Θα θέλαμε να κατατεθούν όλα τα μέτρα ως ένα ολοκληρωμένο πακέτο νομοσχεδίων», είπε απαντώντας σε ερώτηση, προειδοποιώντας «να μην περιμένουν κάποιοι ότι θα ψηφίσουμε αύξηση του ΦΠΑ χωρίς περικοπές στις δαπάνες για το κρατικό μισθολόγιο.

Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου είπε ότι είναι γνωστό ότι 'όλα τα κόμματα πλην του ΑΚΕΛ και της Κυβέρνησης έκριναν τα μέτρα που κατατέθηκαν ως ανεπαρκή»

Πρόσθεσε ότι σήμερα. διαφάνηκε ένα μεγάλο πρόβλημα, αυτό της κοινωνικής αδικίας. Πρόσθεσε πως τα μέτρα που αποφάσισαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τις συντεχνίες είναι άκρως κοινωνικά άδικα και βολεύουν τους ήδη βολεμένους, σε βάρος των χαμηλών εισοδηματικών στρωμάτων ολόκληρου του λαού.

Ο κ. Νεοφύτου πρόσθεσε ότι μέχρι σήμερα αποκρυβόταν ότι τα προσωρινά μέτρα θα επιβαρύνουν το ίδιο υψηλόμισθους, χαμηλόμισθους και συνταξιούχους του δημοσίου και των τοπικών αρχών.

«Μέσα από τα ανεπαρκέστατα μέτρα διευρύνεται η κοινωνική ανισότητα», είπε και διερωτήθηκε που βρίσκουν την κοινωνική ευαισθησία αυτοί που επικαλούνται τους απλούς εργαζόμενους.

Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε πως γνώμονα το καλό της οικονομίας πρέπει να πάρουμε επαρκή μέτρα, που θα δώσουν απαντήσεις στις αγορές και τους οίκους αξιολόγησης με κανόνα την κοινωνική δικαιοσύνη.

Ερωτηθείς εάν ο ΔΗΣΥ ικανοποιείται με την κατάθεση εγκεκριμένου από το Υπουργικό Συμβούλιο περιγράμματος μέτρων για το επόμενο πακέτο, ο κ. Νεοφύτου ανέφερε ότι διαπιστώνεται αντίφαση και διερωτήθηκε εάν ο Υπουργός Οικονομικών αναιρεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο οποίος δηλώνει ότι οποιοδήποτε αποτέλεσμα πολιτικού διαλόγου είναι υπό την αίρεση του κοινωνικού διαλόγου, όπως ο ίδιος των καθορίζει.

«Για να θεωρήσουμε δεδομένο αυτό που θα εγκρίνει το Υπουργικό Συμβούλιο να τους δώσουμε ακόμα ένα - δύο εικοσιτετράωρα για να ετοιμάσουν τα νομοθετήματα», και να συνέλθει η Ολομέλεια, ή Σάββατο και Κυριακή αν χρειαστεί.

Ο κ. Νεοφύτου ανέφερε επίσης ότι «αυτή η Κυβέρνηση δεν έχει αξιοπιστία» και διερωτήθηκε «με ποια αξιοπιστία αυτής της Κυβέρνησης η πολιτική ηγεσία θα λάβει σοβαρά υπόψη αυτά που λέγονται».

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Σταύρος Ευαγόρου ανέφερε πως υπήρξε δέσμευση ενώπιον της Επιτροπής ότι θα κατατεθούν το Σεπτέμβρη τα νομοσχέδια με το δεύτερο πακέτο μέτρων, των οποίων το περίγραμμα θα αναλύσει την Τετάρτη στην Επιτροπή, ο Υπουργός Οικονομικών.

Πρόσθεσε ότι αρκετά από τα μέτρα που συμφωνήθηκαν με τα πολιτικά κόμματα θα περιλαμβάνονται στον Κρατικό Προϋπολογισμό και παρέθεσε μεταξύ αυτών τη μείωση των κλιμάκων εισδοχής.

«Το ΑΚΕΛ θεωρεί ότι είναι εκ των ων ουκ άνευ να έχουμε ψηφίσει την Πέμπτη το πρώτο μεγάλο πακέτο μέτρων», είπε αναφέροντας ότι οι επαφές της Κυβέρνησης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τους οίκους αξιολόγησης καθιστούν αναγκαία την ψήφιση του πρώτου πακέτου και κάλεσε «όλα τα κόμματα να επιδείξουν συναίνεση και να αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του και να αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων».

«Δεν χωρούν άλλες αναβολές και δεν υπάρχει περιθώριο για μικροπολιτικά παιγνίδια, και την εξυπηρέτηση μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων», συνέχισε ο κ. Ευαγόρου προσθέτοντας ότι «ζημιωμένοι εάν δεν ψηφιστούν τα μέτρα θα είναι η Κύπρος, η κυπριακή οικονομία και ο κυπριακό λαός στο σύνολο του».

Απευθύνοντας έκκληση για ψήφιση των νομοσχεδίων παρατήρησε ότι «θυμηθήκαν την κοινωνική δικαιοσύνη εκείνοι που αρνήθηκαν να ψηφίσουν ελάχιστο φόρο στα κέρδη, εκείνοι που αρνήθηκαν να ψηφίζουν ελάχιστη φορολογία στη μεγάλη ακίνητη ιδιοκτησία, εκείνοι που τα βάζουν από το πρωί μέχρι το βράδυ με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις».

«Απού δεν θέλει να πάει στο μύλο δέκα μέρες κοσκινίζει», συνέχισε ο κ. Ευαγόρου λέγοντας ότι ταιριάζει κάποιες πολιτικές δυνάμεις, που βρίσκουν προφάσεις, ανακαλύπτουν αδυναμίες, στην προσπάθεια να μην συμβάλουν στις προσπάθειες επίλυσης των προβλημάτων.

Λέγοντας ότι τη στιγμή που οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης είναι ικανοποιημένοι από το πρώτο πακέτο μέτρων, ο οίκος αξιολόγησης του ΔΗΣΥ αξιολογεί και απορρίπτει.

Ο Βουλευτής του ΚΣ ΕΔΕΚ Νίκος Νικολαϊδης είπε είμαστε έτοιμοι να καταθέσουμε συγκεκριμένες προτάσεις για πρόσθετα μέτρα και επανέλαβε ότι επιβάλλεται η επαναφορά τις φιλοσοφίας για την εφαρμογή θεσμικών διαρθρωτικών μέτρων, που συμφωνήθηκαν από τα κόμματα και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

«Οταν η συζήτηση αρχίσει θα καταθέσουμε εναλλακτικές προτάσεις για την συνεισφορά στα ταμεία συντάξεων των δημοσίων υπαλλήλων, κλιμακωτή έκτακτη εισφορά, δίκαιη κατανομή της έκτακτης εισφοράς και ουσιαστική πάταξη της φοροδιαφυγής και άλλα», είπε

Ο κ. Νικολαϊδης διατύπωσε επίσης την ισχυρή κάθετη αντίθεση της ΕΔΕΚ για την αύξηση του ΦΠΑ.

Οι διαφορές μπορούν και πρέπει να γεφυρωθούν και αυτό γίνεται με τις προτάσεις της ΕΔΕΚ, συνέχισε ο κ. Νικολαϊδης προσθέτοντας ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό να αναμένουμε το περίγραμμα που θα καταθέσει ο Υπουργός Οικονομικών και θα διαμορφώσουμε την τελική μας θέση στην Ολομέλεια της Βουλής να ακούσουμε και πότε, υπό το φως των θα εκφρασθεί

Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Γιώργος Περδίκης διατυπώνοντας την πεποίθηση ότι το θέμα με τα μέτρα οικονομικής εξυγίανσης βρίσκεται σε επικίνδυνη διαδικασία που ενδέχεται να οδηγήσει την Πέμπτη σε μια συνεδρία της Ολομέλειας που δεν θα φέρει αποτέλεσμα.

Συνεχίζοντας είπε ότι πρέπει «όλοι, Κυβέρνηση, Βουλή και συντεχνίες πρέπει να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια να αποφευχθεί» αυτή η εκδοχή.

Διατύπωσε την «ισχυρή άποψη ότι η μπάλα βρίσκεται στον Υπουργό Οικονομικών, που έχει ενημερωθεί ότι το δεύτερο πακέτο μέτρων, ενισχυμένο με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου πιθανόν να μην ικανοποιεί την πλειοψηφία.των κομμάτων, ο οποίος έχει υποχρέωση τις επόμενες ημέρες να υλοποιήσει στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό την απαίτηση για συγκεκριμένα νομοσχέδια, μέχρι την ερχόμενη Πέμπτη.

«Από τη σημερινή συζήτηση έχει διαφανεί κατά ξεκάθαρο τρόπο ότι τα νομοσχέδια και οι προτάσεις ευνοούν τους έχοντες και κατέχοντες σε βαθμό προκλητικό», συνέχισε ο κ. Περδίκης προσθέτοντας ότι δεν μπορεί κανείς να αντιληφθεί γιατί ενώ η συμφωνία ΔΗΚΟ - ΑΚΕΛ προνοούσε μηδενική έκτακτη εισφορά για τους χαμηλόμισθους του δημοσίου τομέα, η νέα συμφωνία Κυβέρνηση - συντεχνιών οδηγεί σε εισφορά 3% ακόμα και για ανθρώπους που έχουν αποδοχές ή συντάξεις, που δεν ξεπερνούν τα 1.000 με 1.200 ευρώ.

Ανέφερε επίσης ότι τα κόμματα έχουν υποχρέωση να αναχαιτίσουν αυτές τις στρεβλώσεις και αδικίες .

Ο κ. Περδίκης είπε ότι οι Οικολόγοι θα ετοιμάσουν τροποποιήσεις για πιο δίκαια μέτρα και κατέληξε λέγοντας ότι για την επιτυχία ή αποτυχία της συνεδρία της Πέμπτης τον κύριο λόγο έχει ο Υπουργός Οικονομικών.

 

Top