Έπεσε η λαιμητόμος - Εκτός ΔΗΚΟ Κουλίας και Κολοκασίδης

  • Διαγράφηκαν Ζαχαρίας Κουλίας και Γιώργος Κολοκασίδης
  • Σκληρά λόγια από τον Μ. Καρογιάν
  • Προηγήθηκε φραστικό επεισόδια μεταξύ των υποστηρικτών Κουλία - Καρογιάν έξω από τα γραφεία του ΔΗΚΟ
  • Με μαύρα μπαλόνια έφτασαν οι υποστηριχτές του Ζαχαρία Κουλία
  • "Τον Χριστό τον κάλεσαν να απολογηθεί, αυτούς τους δύο όχι"
  • Διαπληκτισμοί ανάμεσα σε υποστηρικτές των δύο και άλλα στελέχη του κόμματος
  • Δείτε τα πρώτα πλάνα από τη συνεδρία

(Τελευταία ενημέρωση 20:40)


Έντονος στις δηλώσεις του μετά το τέλος της συνεδρίας του Εκτελεστικού Γραφείου, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ. Ο Μάριος Καρογιάν μίλησε μεταξύ άλλων για υπονόμευση της πολιτικής ομαλότητας και  εξαχρείωση των ηθών του δημοσίου βίου. 

Ακολουθεί απόσπασμα από τις δηλώσεις Καρογιάν

«Δύο αξιωματούχοι του κόμματος μας επέλεξαν με την στάση τους να επαναφέρουν το ΔΗΚΟ στην εσωστρέφεια, στη μιζέρια και τη διγλωσσία που υπονομεύει την ενότητα. Έτσι, ο μέχρι πρότινος αναπληρωτής Πρόεδρος Γιώργος Κολοκασίδης έθεσε εαυτόν εκτός κόμματος από περιφρόνηση στα συλλογικά όργανα και εναντιώθηκε στις αποφάσεις του, ενώ ο επανεκλεγής βουλευτής Ζαχαρίας Κουλίας προσέβαλε με τη συμπεριφορά του τους ψηφοφόρους του ΔΗΚΟ και την ηγεσία του κόμματος του, μετεβλήθη σε θλιβερό πρωταγωνιστή της πολιτικής μας ζωής,  καταψηφίζοντας τον υποψήφιο του κόμματος του και υπερψηφίζοντας τον υποψήφιο ενός άλλου κόμματος».

Η πράξη του, τόνισε στις δηλώσεις του ο Μάριος Καρογιάν,  ανοίγει το δρόμο σε υπονόμευση της πολιτικής ομαλότητας και σε εξαχρείωση των ηθών του δημοσίου βίου μας. 

Εξερχόμενος από τα γραφεία του ΔΗΚΟ και κληθείς να σχολιάσει τα τεκταινόμενα, ο Νικόλας Παπαδόπουλος αρκέστηκε να πει ότι θα μιλήσει όταν θα έρθει η ώρα.

(Τελευταία ενημέρωση 20:10)

«Σε ένα ήρεμο, πολιτισμένο και με επιχειρηματολογία κλίμα, αποφασίστηκε η διαγραφή των Ζαχαρία Κουλία και Γιώργου Κολοκασίδη από το κόμμα», δήλωσε εξερχόμενος ο Σοφοκλής Φυττής, για να χειροκροτηθεί από τους οπαδούς του επίσημου ΔΗΚΟ που βρίσκονται έξω από τα γραφεία του κόμματος. 
 

(Τελευταία ενημέρωση 19:45)

Εκτός ΔΗΚΟ τέθηκε και ο Γιώργος Κολοκασίδης. Το εκτελεστικό Γραφείο του ΔΗΚΟ με 20 ψήφους υπέρ και εφτά εναντίον ψήφισε την διαγραφή του κ. Κολοκασίδη από το κόμμα.

Εναντίων της διαγραφής του κ. Κολοκασίδη τάχθηκαν οι Κίκης Θεοδότου, Πανίκος Χαραλάμπους, Χρίστος Ροδιάς, Κυριάκος Κενεβέζος, Νικόλας Παπαδόπουλος, Χριστιάνα Ερωτοκρίτου και Αντώνης Αντωνίου. 

Σημειώνεται πως ο Κώστας Μαυρίδης αποχώρησε από τη συνεδρία, πριν την ψηφοφορία, για προσωπικούς όπως ανέφερε λόγους.

Μετά το τέλος και την δεύτερης ψηφοφορία, η συνεδρία του Εκτελεστικού Γραφείου ολοκληρώθηκε.

 

Νέα ένταση έξω από το ΔΗΚΟ

Ομάδα νεαρών υποστηρικτών του Ζαχαρία Κουλία έφτασε λίγο πριν από τις 8  έξω από το ΔΗΚΟ, κρατώντας μια σημαία της ΕΕ και ένα πανό στο οποίο αναγραφόταν η φράση «ο Ιούδας φιλούσε υπέροχα».

Οι νεαροί καταγγέλλουν παραβίση του διακιώματος ελευθερίας του λόγου, καθώς όπως ανέφερε κάποιοι  τους άρπαξαν το πανό και την σημαία. Αυτή η ενέργεια, σύμφωνα με τους ίδιους παραπέμπει σε «άλλα καθεστώτα ισλαμικά»

(Τελευταία ενημέρωση 18:20)

Εκτός ΔΗΚΟ θεωρείται και επίσημα ο Ζαχαρίας Κιουλίας. Το Εκτελεστικό Γραφείο του κόμματος, με 25 ψήφος υπέρ, μηδέν κατά και 3 αποχές ψήφισε την διαγραφή του από το ΔΗΚΟ.

Αποχή τήρησαν οι Νικόλας Παπαδόπουλος, Κυριάκος Κενεβέζος και Χριστιάνα Ερωτοκρίτου.

Η συνεδρία συνεχίζεται, αυτή την στιγμή με το θέμα του Γιώργου κολοκασίδη. 

 (Τελευταία ενημέρωση 17.59)

Πριν από λίγο ο Ζαχαρίας Κουλίας επικοινώνησε με τους υποστηρικτές του και τους ζήτησε να αποχωρήσουν ώστε να εκτονωθεί η ένταση.

 

(Τελευταία ενημέρωση 17.33)

Σε δηλώσεις προέβη η Κατερίνα Συμεού, ανιψιά του Ζαχαρία Κουλία, είπε. «Δηλώνουμε την πλήρη αντίθεσή μας με τις διαγραφές των δύο πατριωτών που έδωσαν τη ζωή τους για το κόμμα. Το Χριστό τον κάλεσαν να απολογηθεί αυτούς δεν καταδέχτηκαν να τους καλέσουν. Παραγγείλαμε 10.000 μαύρα μπαλόνια που συμβολίζουν τις ψήφους που συγκέντρωσαν και οι δύο μαζί και μας υποδέχτηκαν με πέτρες και ρόπαλα. Την ώρα που η κ. Συμεού δήλωνε τα πιο πάνω οι συγκεντρωμένοι υποστηρικτές του Μάριου Κάρογιαν ρωτούσαν μεγαλοφώνως «εμείς είμαστε προδότες δηλαδή;».

 

(Τελευταία ενηέρωση 17:18)

Έντονοι διαπληκτισμοί και επεισόδια συνόδευσαν την πολυαναμενόμενη   συνεδρία του Εκτελεστικού Γραφείου και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΔΗΚΟ, η οποία ξεκίνησε δέκα περίπου λεπτά πριν από τις 5 το απόγευμα και κατά την οποία ο Πρόεδρος του κόμματος, Μάριος Καρογιάν, θα εισηγηθεί τη διαγραφή του βουλευτή, Ζαχαρία Κουλία και του Αναπληρωτή Προέδρου, Γιώργου Κολοκασίδη από το κόμμα.

Ενώ έξω από τα γραφεία υπήρχαν από νωρίς υποστηρικτές τόσο του κ. Κολοκασίδη, όσο και του Πρόεδρου του κόμματος Μάριου Καρογιάν, τα πνεύματα οξύνθηκαν όταν στο σημείο έφτασε ένα φορτηγό με μαύρα μπαλόνια, στο οποίο επέβαιναν υποστηρικτές του Ζαχαρία Κουλία.

Ακολούθησαν έντονοι διαπληκτισμοί με τους υποστηρικτές του Μ. Καρογιάν  να αποκαλούν τον κ. ΄Κουλία «προδότη» και «αποστάτη» και τους υποστηρικτές του κ. Κουλία να απαντούν πως ο ίδιος δεν άλλαξε ποτέ την πορεία πλεύσης  του. «Ο δικός σας είναι ο προδότης», φωνάζουν.

Απαντώντας, οι υποστηρικτές του κ. Καρογιάν κάλεσαν τους «Κουλιακούς να «μαζέψουν τον προδότη τους και να φύγουν».
Η ισχυρή αστυνομική δύναμη που βρίσκεται από νωρίς το απόγευμα στο σημείο προσπαθεί να ελέγξει την κατάσταση, προκειμένου να αποτραπούν τα χειρότερα.

Απόντες από την συνεδρία του Κόμματος, εκτός από τους άμεσα ενδιαφερόμενους (Ζαχαρία Κουλία και Γιώργο Κολοκασίδη) και οι Αντιγόνη Παπαδοπούλου και Ντίνος Μιχαηλίδης.

Σημειώνεται πως η είσοδος στην αίθουσα όπου διεξάγεται η συνεδρία δεν επετράπη σε στελέχη του κόμματος που βρίσκονται εκτός του εκτελεστικού και της κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος. Εκτός της αίθουσας έμειναν και οι δημοσιογράφοι.   

Σύμφωνα με πληροφορίες,  τον λόγο έχει τώρα ο Μάριος Καρογιάν, ο οποίος προβαίνει στην εισήγηση του για διαγραφή των δύο στελεχών του κόμματος.
  
--------------------------------

(Τελευταία ενημέρωση 16:25)

Υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας θα διεξαχθεί στις 4:30 η πολυσυζητημένη συνεδρία του εκτελεστικού Γραφείου και της κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΔΗΚΟ, κατά την οποία ο Πρόεδρος του κόμματος, Μάριος Καρογιάν, θα εισηγηθεί τη διαγραφή του βουλευτή, Ζαχαρία Κουλία και του Αναπληρωτή Προέδρου, Γιώργου Κολοκασίδη από το κόμμα.

Ήδη η παρουσία της αστυνομίας αλλά και φρουρών ασφαλείας είναι έντονη έξω από τα κεντρικά γραφεία του κόμματος, ενώ στο σημεία βρίσκεται συγκεντρωμένος και κόσμος, ανάμεσα στους οποίους και αρκετοί υποστηρικτές του Γιώργου Κολοκασίδη.

Για να παραστούν στην θυελλώδη συνεδρία έχουν ήδη φτάσει στα γραφεία αρκετά στελέχη του κόμματος, όπως οι  Αντώνης Πασχαλίδης, Μάρκος Κυπριανού, Χρίστος Πατσαλίδης και Άγγελος Βότσης.  

Μάλιστα, ο Χρίστος Πατσαλίδης, μπαίνοντας στα γραφεία ανέφερε  με νόημα στους δημοσιογράφους: «Ως υπουργός υγείας εύχομαι να βρούμε την υγειά μας»!

Υπενθυμίζεται ότι η συνεδρία θα πραγματοποιηθεί ερήμην των δύο στελεχών, καθώς, έως χθες το βράδυ, δεν είχαν λάβει πρόσκληση από τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ.

--------------------------------------------------------

Στις 4.30 το απόγευμα θα συνέλθουν σε κοινή συνεδρία το Εκτελεστικό Γραφείο και η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΔΗΚΟ, κατά την οποία ο Πρόεδρος του κόμματος, Μάριος Καρογιάν, θα εισηγηθεί τη διαγραφή του βουλευτή, Ζαχαρία Κουλία και του Αναπληρωτή Προέδρου, Γιώργου Κολοκασίδη από το κόμμα.

 Η συνεδρία θα πραγματοποιηθεί ερήμην των δύο στελεχών, καθώς, έως χθες το βράδυ, δεν είχαν λάβει πρόσκληση από τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ.

 Στάση αναμονής τηρούν τα δύο υπό διαγραφή στελέχη, τα οποία, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, επιφυλάσσονται να τοποθετηθούν μετά τη λήψη της απόφασης, χωρίς να αποκλείεται, κυρίως από πλευράς του κ. Κολοκασίδη, να υπάρξει και άλλου είδους αντίδραση.

 Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται η στάση της λεγόμενης ομάδας των «σκληρών», η οποία, πάντως, φαίνεται να διαχωρίζει τις δύο περιπτώσεις. Οι διαφαινόμενες διαγραφές προκαλούν έντονη ανησυχία σε αρκετά στελέχη και ψηφοφόρους του ΔΗΚΟ για την επόμενη μέρα.

Η δρομολογηθείσα διαδικασία διαγραφής των δύο στελεχών έχει θορυβήσει αρκετές τοπικές οργανώσεις του κόμματος, που, σταθμίζοντας τις σοβαρές πολιτικές συνέπειες, που θα έχει για την ενότητα και τη συνοχή του ΔΗΚΟ μια τέτοια πράξη, στέλνουν μηνύματα προς την ηγεσία να αναθεωρήσει τις αρχικές αποφάσεις της.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίας, δεν αποκλείεται να συγκεντρωθούν έξω από τα Κεντρικά Γραφεία του ΔΗΚΟ υποστηρικτές τόσο της γραμμής για διαγραφή, όσο και της γραμμής για λήψη ηπιότερων τιμωρητικών μέτρων.  Η Αστυνομία για κάθε ενδεχόμενο παίρνει τα μέτρα της, ενόψει της σημερινής συνεδρίας. 

Όσον αφορά την «καταστατικότητα» της διαδικασίας διαγραφής, υψηλόβαθμο στέλεχος του ΔΗΚΟ επισήμανε στην εφημερίδα Σημερινή ότι αυτή η διαδικασία δεν έχει σχέση με το καταστατικό, αλλά βασίζεται στο προηγούμενο των διαγραφών του Μάριου Ματσάκη επί προεδρίας Τάσσου Παπαδόπουλου και των Αλέξη Γαλανού, Ντίνου Μιχαηλίδη επί προεδρίας Σπύρου Κυπριανού. Θα ακολουθηθεί ακριβώς η ίδια διαδικασία, καθώς υπάρχει ήδη το ‘δεδικασμένο’ εξήγησε.

 

 Αρχιεπίσκοπος για τις διαγραφές στο ΔΗΚΟ: "Ύστερα θα φέρει ο φούρνος την πυρά"

Ύστερα θα φέρει ο φούρνος την πυρά ήταν η απάντηση του  Αρχιεπισκόπου, όταν ρωτήθηκε  αν διαφωνεί με την επικείμενη διαγραφή στελεχών του ΔΗΚΟ.
Σχολιάζοντας τις σημερινές εξελίξεις στο ΔΗΚΟ, ο Αρχιεπίσκοπος έστειλε το μήνυμα στα στελέχη του κόμματος να αναλαμβάνουν τα λάθη τους και να μην τα φορτώνουν σε άλλους.  Δεν είναι δικά μου τα λάθη που έγιναν στο ΔΗΚΟ, ανέφερε ο Μακαριότατος, αλλά της διεύθυνσης του ΔΗΚΟ. Οφείλουν είπε, να σκέφτονται προτού λάβουν αποφάσεις.

Top