Νέος Πρόεδρος της Βουλής ο Γιαννάκης Ομήρου (video)

  • Νέος Πρόεδρος της Βουλής ο Γιαννάκης Ομήρου
  • Κατά την 1η ψηφοφορία ο Γ. Ομήρου έλαβε 28 ψήφους , ο ΜΚάρογιαν 27, και ο Γ. Περδίκης 1
  • Κατά την 2η ψηφοφορία, το σκηνικό δεν άλλαξε. Ο  Γ. Ομήρου έλαβε 28 ψήφους , ο Μ. Κάρογιαν 27, και ο Γ. Περδίκης 1
  • Ο Γιώργος Περδίκης απέσυρε την υποψηφιότητα του πριν την 3η ψηφοφορία
  • Σύμφωνα με την 3η ψηφοφορία, νέος πρόεδρος είναι ο Γιαννάκης Ομήρου με 28 ψήφους υπέρ, συμπεριλαμβανομένης και αυτής του κυρίου Κουλία

 

  • Αθηνά Κυριακίδου"Χρειάστηκε ένα Ιούδας για να σταυρωθεί ο Χριστός και ένας Κουλίας για να προδώσει το κόμμα του"
  •  Α. Βότσης:  "Η προδοσία και η αποστασία του κ. Κουλία δεν θα μείνουν έτσι"

 

Το χρονικό της πιο ενδιαφέρουσας εκλογικής αναμέτρησης των τελευταίων χρόνων για εκλογή Προέδρου της Βουλής

 

(Τελευταία ενημέρωση 17.50)

Με την εκλογή του Προέδρού της ΕΔΕΚ Γιαννάκη Ομήρου στην Προεδρία της Βουλής των Αντιπροσώπων, έληξε το θρίλερ  για την προεδρία της Βουλής.
Ο κ. Ομήρου εξελέγη κατά την τρίτη ψηφοφορία με 28 ψήφους, έναντι 27 ψήφους υπέρ του ανθυποψηφίου του Μάριου Καρογιάν, Προέδρου του ΔΗΚΟ, και αποχή από το Βουλευτή του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργο Περδίκη, ο οποίος απέσυρε την υποψηφιότητά του κατά την τρίτη φάση της ψηφοφορίας. Υπέρ της υποψηφιότητας του κ. Ομήρου ψήφισαν οι βουλευτές του ΚΣ ΕΔΕΚ, του ΔΗΣΥ, του Ευρωπαϊκού Κόμματος και ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Ζαχαρίας Κουλίας.Υπέρ της υποψηφιότητας του κ. Καρογιάν ψήφισαν οι βουλευτές του ΔΗΚΟ και του ΑΚΕΛ.

Την ίδια στιγμή βγήκαν τα μαχαίρια στο ΔΗΚΟ για την στήριξη του Ζ. Κουλία προς το Γ. Ομήρου. Χαρακτηρισμοί όπως Ιούδας, προδοσία προς το κόμμα ακούστηκαν αμέσως μετά την εκλογή του Γ. Ομήρου από στελέχη του ΔΗΚΟ.

Εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας τέθηκε πριν απο λίγο ο Ζαχαρίας Κουλίας, μετά απο έκτακτη συνεδρίαση, την οποία ζήτησαν οι βουλευτές του κόμματος. Οι Παπαδόπουλος και Αντωνίου τήρησαν αποχή.


Ζ. Κουλίας: "Εθνικοί οι λόγοι της διαφοροποίησης μου"

Ο Ζαχαρίας Κουλίας, μετά το τέλος της διαδικασίας κλήθηκε να δώσει τους λόγους της διαφοροποίησης του, ανέφερε επιγραμματικά: "Ο λόγος για τον οποίο έχω διαφοροποιηθεί από την παράταξή μου, και λυπάμαι ειλίκρινά γιατί δεν κατάφερα να συνταυτιστώ με την παράταξή μου αλλά διαχρονικά για αυτή τη συνεργασία είχα εκφράσει την αντίθεσή μου όταν είδα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να αθετεί τις ρηματικές διαβεβαιώσεις του προς τον κυπριακό λαό και το ΔΗΚΟ για τη στάση που θα τηρούσε στο εθνικό θέμα".

<

Α. Κυριακίδου:  Χρειάστηκε ένα Ιούδας για να σταυρωθεί ο Χριστός και ένας Κουλίας για να προδώσει το κόμμα του"

Έντονη ήταν η αντίδραση στελεχών του ΔΗΚΟ στην απόφαση του Ζαχαρία Κουλία, με την Αθηνά Κυριακίδου να δηλώνει ότι χρειάστηκε ένα Ιούδας για να σταυρωθεί ο Χριστός και ένας Κουλίας για να προδώσει το κόμμα του και τους ψηφοφόρους του ΔΗΚΟ που τον έστειλαν στη Βουλή. Οφείλει σεβασμό στον κόσμο του ΔΗΚΟ, που μας έκλεψε την έδρα. Και όπως πήρε την έδρα του ΔΗΚΟ από τον κ. Γαλανό οφείλει να την παραδώσει.  Αυτό που έκανε είναι αποστασία και θα αποφασίσουν να συλλογικά όργανα για την επόμενη μέρα του κ. Κουλία.


Από την πλευρά του ο Άγγελος Βότσης,  ανέφερε ότι η προδοσία και η αποστασία του κ. Κουλία δεν θα μείνουν έτσι και δεν θα περάσουν απαρατήρητες.

 


Ν. Αναστασιάδης: "Ώρα για δουλειά"


Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης, σημείωσε ότι τώρα θα πρέπει να συγκροτηθούμε και να προχωρήσουμε με όλα εκείνα τα μέτρα τα οποία θα βοηθήσουν στο να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα του λαού. Ερωτηθείς για τις επικρίσεις που ακούστηκαν περί σκοπιμότητας για τις εκλογές του 2013 πίσω από τη στήριξη του κ. Ομήρου ο κ. Αναστασιάδης υπέδειξε ότι οι εκλογές τελείωσαν και απαιτείται δουλειά από όλους. 

 Α. Κυπριανού: Συγχαρητήρια στον κ. Ομήρου

 Από την πλευρά του ο Γ.Γ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, συνεχάρη τον κ. Ομήρου για την εκλογή του και του ευχήθηκε κάθε επιτυχία στο έργο του. Θα στηρίξουμε, είπε τον κ. Ομήρου σε κάθε προσπάθεια της υλοποίησης και εφαρμογής των κανονισμών της βουλής των Αντιπροσώπων που στοχεύει στο να αξιοποιηθεί η βουλή ως θεσμός για την προώθηση και επίλυση των πολλαπλών προβλημάτων που απασχολούν την κυπριακή κοινωνία. Αναφερόμενος στη συνεργασία ΑΚΕΛ - ΔΗΚΟ μετά την διαφοροποίηση του κ. Κουλία, σημείωσε ότι δεν αλλάζει τίποτα και στόχος είναι η ενδυνάμωση της συνεργασίας.
 
 

 

 -----------------------------------------------------

 

(Τελευταία ενημέρωση 16.35)

Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας ο κ. Κουλίας ζήτησε από τον προεδρεύων Νίκο Αναστασιάδη να ανέβει στο βήμα για να δικαιολογήσει το σκεπτικό της απόφασής του. Αν και ο κ. Αναστασιάδης δέχτηκε το αίτημα του βουλευτή του ΔΗΚΟ υπήρξαν αντιδράσεις από πλευράς ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ. Ο Νίκος Κατσουρίδης και ο Άντρος Κυπριανού δήλωσαν πως αν πραγματοποιήσει δηλώσεις θα ξεκινούσε κύκλος αντιπαράθεσης και θα χαλούσε το εορταστικό κλίμα.

Βέβαια εορταστικό κλίμα δεν υπήρξε σε καμία περίπτωση από τη στιγμή που την ώρα που στο βήμα βρισκόταν ο κ. Κουλίας δέχτηκε επίθεση από την κα Αθηνά Κυριακίδου και τον Άγγελο Βότση.

 
Ν.Αναστασιάδης: Κύριε πρόεδρε(Ομήρου) παρακαλώ να αναλάβετε τη θέση σας για να ησυχάσει και η δική μου κεφαλή, είπε χαριτολογώντας ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, καλώντας τον κ. Ομήρου να αναλάβει τα καθήκοντα του και να ανέβει στο βήμα.
 

Νέος πρόεδρος της βουλής, σύμφωνα με την τριτη ψηφοφορία είναι ο Γιαννάκης Ομήρου με 28 ψήφους υπέρ συμπεριλαμβανομένης και αυτής του κυρίου Κουλία

1η ψηφοφορία

Ο Ζαχαρίας Κουλίας ψήφισε υπέρ Γιαννάκη Ομήρου. 28 Ομήρου, 27 Κάρογιαν, 1 Περδίκης

2η ψηφοφορία

Ομήρου 28, Κάρογιαν 27, Περδίκης 1

Ο Γιώργος Περδίκης απόσυρε την υποψηφιότητα του πριν την 3η ψηφοφορία.

  

Οι νέοι βουλευτές κατέλαβαν  τα έδρανά τους. Ξεκινά η εκλογική διαδικασία. 

Από πλευράς ΔΗΣΥ στο πίσω έδρανο, κάθισαν οι Ευθύμιος Δίπλαρος, Χάρης Γεωργιάδης, Ανδρέας Μιχαηλίδης, Ανδρέας Κυπριανού, Τάσος Μητσόπουλος, Ζαχαρίας Ζαχαρίου, Ανδρέας Πιτσιλλίδης και Μάριος Μαυρίδης.

Στο μεσαίο έδρανο κάθονται οι Χρήστος Στυλιανίδης, Στέλλα Κυριακίδου.

Στο μπροστινό έδρανο κάθονται οι Κώστας Κωνσταντίνου, Νίκος Τορναρίτης. 

Από πλευράς ΑΚΕΛ στο πίσω έδρανο κάθονται οι Ειρήνη Χαραλαμπίδου, Γιώργος Γεωργίου, Χριστάκης Τζιοβάννης, Ανδρέας Καυκαλιάς, Κώστας Κώστα, Πανίκος Σταυριανού και Στέλλα Μισιαούλη.

Στο μεσαίο έδρανο κάθονται οι Γιώργος Λουκαϊδης, Άριστος Δαμιανού, Πάμπος Παπαγεωργίου και Χρήστος Μέσης.

Στο μπροστινό έδρανο κάθονται οι Νίκος Κατσουρίδης, Σταύρος Ευαγόρου, Γιάννος Λαμάρης,  Σκεύη Κουκουμά, Ανδρέας Φακοντής και Άντρος Κυπριανού.

 

Από πλευράς ΔΗΚΟ, στο μπροστινό έδρανο κάθονται οι Μάριος Καρογιάν, Φύτος Κωνσταντίνου και Νικόλας Παπαδόπουλος.

Στο μεσαίο έδρανο κάθονται οι Άγγελος Βότσης, Αθηνά Κυριακίδου, Σοφοκλής φυττής και Ζαχαρίας Κουλίας.

 

Από πλευράς ΕΔΕΚ στο πρώτο έδρανο κάθονται οι Γιανάκης Ομήρου, Ρούλα Μαυρονικόλα και Γιώργος Βαρνάβα και στο μεσαίο οι Νίκος Νικολαϊδης και Φειδίας Σαρίκας.

 

Στις θέσεις τους βρίσκονται, επίσης, οι Γιώργος Περδίκης των Οικολόγων και Νίκος Κουτσού και Δημήτρης Συλλούρης του ΕΥΡΩΚΟ.

 

(Τελευταία ενημέρωση 15.40)

Ο Ζαχαρίας Κουλίας έκανε την είσοδο του στην αίθοουσα. Ασπάστηκε Σιζόπουλό και χαιρέτησε τους υπολοίπους

Άρχισε η έλευση των βουλευτών μέσα στην αίθουσα της ολομέλειας της βουλής.

Μέχρι στιγμής στην αίθουσα βρίσκονται οι Άντρος Κυπριανού, Νίκος Αναστασιάδης, Πάμπος Παπαγεωργίου, Νίκος Κατσουρίδης, Ιωνάς Νικολάου, Χάρης Γεωργιάδης Αδάμος Αδάμου, Σκεύη Κουκουμά, Χρήστος Μέσης, Γιώργος Λουκαίδης, Αβέρωφ Νεοφύτου, Σοφοκλής Φυττής, Αντρέας Φακοντής, Αντρέας Μηχαηλίδης, Ζαχαρίας Ζαχαρίου,  Πανίκος Σταυριανός, Άγγελος Βότσης, Στέλλα Κυριακίδου, Νίκος Τορναρίτης, Γιώργος Περδίκης, Αντρέας Πιτσιλλίδης, Στέλλα Μισιαούλη, Δημήτρης Συλλούρης,, Λευτέρης Χριστοφόρου, Χρήστος Στυλιανίδης, Μάριος Μαυρίδης, Ειρήνη Χαραλαμπίδου, Ευθύμιος Δίπλαρος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Ζαχαρίας Κουλίας βρίσκεται σε γραφείο εντός της βουλής, με τη συνοδία φρουρών, αλλά δεν έχει θεαθεί ακόμα.

Από τους πρώην βουλευτές, έχει δώσει το παρόν, μέχρι αυτή την ώρα, ο πρώην βουλευτής της ΕΔΕΚ Μάρίνος Σιζόπουλος, και ο πρώην βουλευτής του ΔΗΚΟ Αντρέας Αγγελίδης

Επίσης, εδώ βρίσκονται ο Εκπρόσωπος Τύπου της ΕΔΕΚ Δημήτρης Παπαδάκης, Ο Γ. της ΚΕ Αντώνης Κουαλιανός, ο Ευρωβουλευτής Τάκης Χ΄΄Γεωργίου και η Αντιγόνη Παδοπούλου, ο Υπ. Εμπορίου Αντώνης Πασχαλίδης, ο Δήμαρχος Αμμοχώστου και πρώην Πρόεδρος της Βουλής Αλέξης Γαλανός και ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΚΟ Φώτης Φωτίου


Μάριος Καρογιάν και Γιαννάκης Ομήρου προβάλλουν ως οι δύο κύριοι διεκδικητές της Προεδρίας, με τον πρώτο να υποστηρίζεται από τα κόμματα της συγκυβέρνησης, ΔΗΚΟ και ΑΚΕΛ, και τον δεύτερο από τα αντιπολιτευόμενα κόμματα ΕΔΕΚ, ΔΗΣΥ και ΕΥΡΩΚΟ.

Την υποψηφιότητα του Γιώργου Περδίκη αποφάσισαν να προτείνουν οι Οικολόγοι, καθιστώντας με τον τρόπο αυτό, απόλυτο ρυθμιστή τον βουλευτή του ΔΗΚΟ, Ζαχαρία Κουλία. Η απόφαση της Κ.Ε. του Κινήματος λήφθηκε έπειτα από πολύωρη συνεδρία και είχε την υποστήριξη των 2/3 των μελών του Σώματος.

Αναλύοντας το σκεπτικό της απόφασης, στην εκπομπή Πρωτοσέλιδο του Σίγμα, η ΓΓ του Κινήματος, Ιωάννα Παναγιώτου, δήλωσε ότι αποσκοπεί στο να αναγκάσει τις δύο κύριες πολιτικές συνιστώσες του ενδιάμεσου χώρου να αναζητήσουν τους όρους επίτευξης συνεργασιών, προς διαφοροποίηση του πολιτικού σκηνικού.

Κουλίας …ο ρυθμιστής

Καθοριστική για την εκλογή του νέου Προέδρου θα είναι η στάση που θα τηρήσει τελικά ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Ζαχαρίας Κουλίας, ο οποίος, παρά τις πιέσεις που δέχεται από το κομματικό του περιβάλλον, φαίνεται να παραμένει αμετακίνητος στην αρχική του θέση, να μην υποστηρίξει την υποψηφιότητα του προέδρου του κόμματος του, Μάριου Καρογιάν. Ο κ. Κουλίας έχει δηλώσει εδώ και μέρες ότι θα πράξει με γνώμονα το «εθνικό συμφέρον και όχι τον κομματικό πατριωτισμό».

Με τα υφιστάμενα δεδομένα, αν ο Ζαχαρίας Κουλίας ψηφίσει, τελικά, τον Γιαννάκη Ομήρου, τότε αυτός εκλέγεται Πρόεδρος της Βουλής με 28 ψήφους υπέρ του από τα κόμματα ΕΔΕΚ, ΔΗΣΥ, ΕΥΡΩΚΟ και τον κ. Κουλία, έναντι 27 του κ. Καρογιάν με τις ψήφους του ΑΚΕΛ και του ΔΗΚΟ.

Οι ισορροπίες, που διαμορφώθηκαν, το «μυστήριο Κουλία» και η περίπτωση ισοψηφίας, για την οποία δεν δίνει διεξόδους η διαδικασία, δίνουν άλλη διάσταση στη συνεδρία.

«Σήμερα ο ΔΗΚΟϊκός κόσμος αναμένει από ένα ιστορικό στέλεχος του κόμματος, όπως ο Ζαχαρίας Κουλίας, να πράξει το καθήκον του για το καλό του κόμματος», δήλωσε εξάλλου στην εκπομπή Πρωτοσέλιδο του Σίγμα ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματος, Φώτης Φωτίου.  

Εντωμεταξύ, συνεχίστηκαν και χθες, οι ολονύχτιες επαφές μεταξύ Ζαχαρία Κουλία και υπέρμαχων του Μαριου Κάρογιαν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, εάν τελικά υποστηριχτεί από τον Ζαχαρία Κουλία, δεσμεύτηκε να μην διαγράψει τον Γιώργο Κολοκασίδη, να επαναφέρει στο τραπέζι το ζήτημα της απόσυρσης των «απαράδεκτων προτάσεων» Χριστόφια και να συζητήσει το ενδεχόμενο αποχώρησης από τη συγκυβέρνηση πριν από τις Προεδρικές Εκλογές.

Υπάρχουν, εξάλλου, πληροφορίες ότι ΔΗΚΟικός κόσμος θα συγκεντρωθεί έξω από τη βουλή για να αποδοκιμάσει τον Κουλία.

Η διαδικασία
Πίστη και σεβασμό στο Σύνταγμα και τους νόμους της Δημοκρατίας, καθώς και διατήρηση της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητάς της, θα διαβεβαιώσουν οι 56 βουλευτές και οι τρεις αντιπρόσωποι των θρησκευτικών ομάδων, που αναδείχθηκαν στις εκλογές της 22ας Μαΐου.

Δύο θέματα έχουν συμπεριληφθεί στην ημερήσια διάταξη της πρώτης ολομέλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων.  Η διαβεβαίωση των βουλευτών και η εκλογή Πρόεδρου της Βουλής. Της Ολομέλειας θα προεδρεύσει ο γηραιότερος βουλευτής, ο οποίος είναι ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Νίκος Αναστασιάδης.

Πρόεδρος εκλέγεται εκείνος, που συγκεντρώνει το 50% συν μια ψήφο των παραβρισκόμενων βουλευτών. Αν αυτό δεν καταστεί δυνατό, διεξάγεται δεύτερη ψηφοφορία, κατά την οποία Πρόεδρος εκλέγεται αυτός, που συγκεντρώνει τα 2/5 των ψήφων.

Σε περίπτωση ισοψηφίας περνάμε σε τρίτη ψηφοφορία, όπου εκλέγεται εκείνος, που συγκεντρώνει τις περισσότερες ψήφους των παραβρισκομένων. Σε περίπτωση που και στην τρίτη ψηφοφορία υπάρξει ισοψηφία, τότε η συνεδρία διακόπτεται και τα κόμματα διαβουλεύονται μεταξύ τους μέχρι να καταλήξουν σε λύση.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα, η αρμόδια επιτροπή για τη σύσταση των κοινοβουλευτικών επιτροπών συνέρχεται την επόμενη της εκλογής νέου Προέδρου. Μη εκλογή Προέδρου σημαίνει παράλληλα και μη παραγωγή νομοθετικού έργου από το Σώμα, το οποίο δεν μπορεί να λειτουργήσει.

Το ΣΙΓΜΑ με έκτακτη εκπομπή και ζωντανή σύνδεση με τη Βουλή από τις 15.45 θα μεταδώσει το θρίλερ για την εκλογή του νέου προέδρου του Σώματος.

Ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων, Γιώργος Περδίκης, δήλωσε σήμερα ότι εξαμελές κλιμάκιο των Οικολόγων θα βρίσκεται στη Βουλή, για την οριστική στάση των Οικολόγων, σε περίπτωση ισοψηφίας και αδιεξόδου. Σε τέτοια περίπτωση, είπε, θα αποφασίσουν ποιον θα ψηφίσουν.


 

Top