Παραιτήθηκε ο Βάσος Γεωργίου

Τελευταία ενημέρωση 28/07/2010 10:37)

Ο παραιτηθείς Διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας, μιλώντας στο Ράδιο Πρώτο απέρριψε τις κατηγορίες για ρουσφέτι από το προεδρικό.

Όταν είσαι πολικός προϊστάμενος ενός Τμήματος έχεις την πολιτική ευθύνη, αυτό που συνέβη ήταν μεμπτό, και γι αυτό παραιτήθηκα. Παραμένω, ωστόσο, ενεργός στην πολιτική, θα συνεχίσω να δρω στις επάλξεις του κόμματος και θα βοηθήσω τον Πρόεδρο της δημοκρατίας, την πολιτική του οποίου στηρίζω.

Με εκπλήττει αυτή η υποκρισία, λες και ζούμε σε άλλο πλανήτη. Όλοι γνωρίζουν ότι οι πολίτες αποτίνονται σε πολιτικούς για τα αιτήματα τους. Όταν θέτεις αιτήματα πολιτών σε μία υπηρεσία, δε σημαίνει ότι κάνεις ρουσφέτι.

Δήλωσε ότι αν και ο ίδιος δεν είχε στείλει το μήνυμα στο Υπουργείο Άμυνας για να τύχουν ευνοϊκής μεταχείρισης συγκεκριμένοι πολίτες, ανέλαβε πλήρως την ευθύνη αι υπέβαλε την παραίτηση του. Είπε επίσης ότι όταν πληροφορήθηκε πως η γραμματέας του γραφείου του απέστειλε το μήνυμα με τα αιτήματα πολιτών στο Υπουργείο Άμυνας την απομάκρυνε. Δήλωσε ότι έκανε λάθος που δεν ενημέρωσε τον Πρόεδρο της δημοκρατίας για τη συγκεκριμένη περίπτωση.

Ο Πρόεδρος δεν έχει χρόνο ο Πρόεδρος να διαθέσει για τέτοια θέματα.

Ισχυρίζομαι ότι έκανα πολύ ευσυνείδητα τη δουλειά μου, σε βάρος πολλές φορές της οικογένειας μου και της προσωπικής μου ζωής και ποτέ δεν έχω προωθήσει κάποιο παράλογο αίτημα και ποτέ δεν ρώτησα τι ταμπέλα είχε όποιος πολίτης απευθυνόταν σε μένα για την ικανοποίηση αιτήματος. Έφυγα με το κεφάλι ψηλά.  

Με ανακοίνωση του το Κίνημα Περιβαλλοντιστών είπε πως "Η παραίτηση του κ. Βάσου Γεωργίου από τη θέση του Διευθυντή του Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας – παρόλο που ίσως τιμά τον ίδιο – δεν σώζει την κατάσταση."

(Τελευταία ενημέρωση 14:43)

To SigmaLive επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Βάσο Γεωργίου ο οποίος φανερά στεναχωρημένος δήλωσε πως φεύγει με το κεφάλι ψηλά. «Αν και δεν νοιώθω», μας είπε «πως φέρω οποιαδήποτε ουσιαστική ευθύνη η πολιτική ευθιξία έχει ουσία και περιεχόμενο μόνο όταν οι ευθύνες λαμβάνονται από πολιτικούς με την παραίτησή τους και δεν μένει κενή περιεχομένου».

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε αποκλειστικά το SigmaLive το θέμα της «εκμετάλλευσης» της θέσεως και του ονόματός του από τη συγκεκριμένη λειτουργό του γραφείου του είχε περιπέσει στην αντίληψή του πριν λίγο καιρό με αποτέλεσμα η συγκεκριμένη να μετακινηθεί σε άλλη υπηρεσία.

Ο κ. Γεωργίου χωρίς να είναι έτοιμος να μας αποκαλύψει τα μελλοντικά του σχέδια μας υπενθύμισε ότι είναι άνθρωπος της ενεργής πολιτικής και της διαρκούς δραστηριότητας.

Όσον αφορά τα επόμενα του σχέδια ο κ. Γεωργίου δήλωσε ότι παραμένει στην ενεργό πολιτική ζωή ως μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ, θέση την οποία κατέχει τα τελευταία 20 χρόνια.

--------------------------------------------------------

(Τελευταία ενημέρωση 13:45)

Τις  πληροφορίες που ήθελαν τον Διευθυντή του  Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας,  Βάσο Γεωργίου να έχει παραιτηθεί επιβεβαίωσε τελικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Σε δηλώσεις του, ο κ. Στεφάνου  αναφέρθηκε στην προβολή χθες βράδυ από τηλεοπτικό σταθμό καταγγελίας για υποβολή μη αξιοκρατικών αιτημάτων με μήνυμα που απεστάλη προς τον ΥΠΑΜ από το γραφείο του κ. Γεωργίου για μεταθέσεις και αποσπάσεις στρατιωτών.

Όπως πρόσθεσε, με εντολή του Προέδρου της Δημοκρατίας έγινε άμεση διερεύνηση των καταγγελιών και η έρευνα κατέδειξε ότι το εν λόγω μήνυμα είχε αποσταλεί πριν από μερικούς μήνες από λειτουργό του γραφείου του εν αγνοία του κ. Γεωργίου. ''Ανεξαρτήτως του γεγονός ότι η λειτουργός ενήργησε αυτόβουλα και χωρίς να ενημερώσει τον πολιτικό της προϊστάμενο και παρά το γεγονός ότι δεν έγινε καμία ενέργεια για ικανοποίηση των όσων αναφέρονται στο μήνυμα, ο κ. Βάσος Γεωργίου για λόγους πολιτικής ευθιξίας και αναλαμβάνοντας την ευθύνη υπέβαλε την παραίτησή του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος με λύπη και πόνο ψυχής την έκανε αποδεκτή'', είπε.

Η απάντηση στον Ιωνά Νικολάου

Απαντώντας στις προκλητικές δηλώσεις του αντιπροέδρου του ΔΗΣΥ, Ιωνά Νικολάου για το ρουσφέτι, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε χαρακτηριστικά «Να μην ρίχνουν πέτρες όσοι ζουν σε γυάλινο σπίτι».


Εξάλλου, κληθείς να σχολιάσει δήλωση του κ.  Νικολάου, ο οποίος ανέφερε ότι ''μπροστά στον άκρως επαγγελματικό και ασύδοτο τρόπο που κάνει ρουσφέτι ο Πρόεδρος Χριστόφιας, το ΑΚΕΛ είναι ακόμη μαθητούδι'', ο Εκπρόσωπος αντέτεινε λέγοντας ''απόν αντρέπεται ο κόσμος εν δικός του''.

''Και το λέω με πλήρη συνείδηση'', είπε και συνέχισε: ''Μιλά ο ΔΗΣΥ για θέματα αξιοκρατίας; Αυτό το κόμμα που στη δεκαετία του αύξησε τη δημόσια υπηρεσία κατά 10.000 υπαλλήλους και που σύμφωνα με τον τότε ηγέτη του ΔΗΣΥ, αλλά και βουλευτές του ΔΗΣΥ, οι προσλήψεις γίνονταν κατά βάση από Συναγερμικούς ψηφοφόρους γιατί ήταν πιο έξυπνοι και είχαν περισσότερα προσόντα; Αυτοί μιλούν για αξιοκρατία;''

Ο κ. Στεφάνου αναφέρθηκε στην επαναφορά, από τον κ. Νικολάου, για τις δημόσιες προσφορές, για να υπενθυμίσει ότι ''απάντηση στο ΔΗΣΥ είχε δώσει με ένα πολύ εύγλωττο τρόπο η Ομοσπονδία Συνδέσμου Εργολάβων Οικοδομών Κύπρου για το θέμα, ζητώντας από το ΔΗΣΥ να σταματήσει να ενεργεί με την ψιθυρολογία περί των δημοσίων προσφορών γιατί με αυτό τον τρόπο είναι ζημιογόνα για την Κυπριακή Δημοκρατία και την αξιοπιστία της ως κράτος μέλος της ΕΕ και πλήττει τους θεσμούς και τα θεσμικά όργανα που εμπλέκονται στην αξιολόγηση και κατακύρωση προσφορών του δημόσιου τομέα''.

''Αυτή η Κυβέρνηση και αυτός ο Πρόεδρος όταν υπάρχουν καταγγελίες ενεργούν αμέσως, ο ΔΗΣΥ όταν ήταν στην εξουσία για δέκα χρόνια και ενώ στελέχη του κατάγγελλαν δημόσια ότι υπάρχει ένα ολόκληρο συρτάρι από σκάνδαλα δεν είδαμε να κάνει οτιδήποτε. Το παραδέχονται κιόλας ότι έκαναν πολλά'', είπε ο κ. Στεφάνου και κατέληξε: ''Ας μην ρίχνουν λοιπόν πέτρες γιατί κατοικούν σε γυάλινο σπίτι''.

------------------------------------------------------

Οι νέες αποκαλύψεις περί ρουσφετιού που  είδαν χθες το φως της δημοσιότητας, έφεραν και την παραίτηση του διευθυντή του Γραφείου του Προέδρου Χριστόφια, Βάσου Γεωργίου, τον οποίο και βάραιναν οι κατηγορίες.  Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Γεωργίου υπέβαλε την παραίτηση του στον Πρόεδρο της Δημοκρατρίας, ο οποίος και τη έκανε αποδεκτή.

Οι κατηγορίες

Το χθεσινό ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού ΑΝΤΕΝΝΑ, παρέθετε μάλιστα στοιχεία, με βάση τα οποία ο κύριος Γεωργίου εμπλέκεται σε ρουσφέτι, που έχει  να κάνει με μεταθέσεις στρατιωτών «συγγενών» και «οικογενειακών φίλων».

Σύμφωνα με τα όσα είδαν χθες το φως της δημοσιότητας, μια σειρά μηνυμάτων «ρουσφετικού» περιεχομένου στάληκε στον κ. Γεωργίου  από το συνταγματάρχη Ανδρέα Σταύρου που υπηρετεί στο υπουργείο Άμυνας, υπενθυμίζοντας  τον κ. Γεωργίου να μιλήσει για μεταθέσεις εθνοφρουρών.

Η πρώτη περίπτωση αφορά στρατιώτη που ζητούσε μετάθεση από τη Βυζακιά στο ΓΕΕΦ φροντίδι του κ. Κ.Γ. «κουμπάρου της κυρίας Μ.Π». Η δεύτερη περίπτωση αφορούσε «οικογενειακό φίλο» του «αιτητή», ενώ ακολουθούν και άλλες περιπτώσεις αιτήσεων πάντα με υποσημείωση με συγκεκριμένο άτομο το οποίο θα φρόντιζε για την εκτέλεση των μεταθέσεων. Σύμφωνα μάλιστα με τα όσα αποκαλύφθηκαν χθες,  η παρέμβαση του κ. Β. Γεωργίου έχει  γίνει και μίλησε εκεί όπου έπρεπε.

Οι αντιδράσεις

Στον απόηχο των νέων χθεσινών αποκαλύψεων περί ρουσφετιού, είχαμε σήμερα και τις αναμενόμενες αντιδράσεις.  Σκληρά λόγια από τον  Αντιπρόεδρο του ΔΗΣΥ,  Ιωνά Νικολάου, ο οποίος δήλωσε πως «ο Δημήτρης Χριστόφιας δεν ασχολείται με τη Κυβέρνηση, ασχολείται με το ρουσφέτι κι αντί της δίκαιης κοινωνίας, μας έφερε την ‘αιχμάλωτη κοινωνία’ - την κοινωνία που οι πολίτες της αν δεν είναι ‘αιχμάλωτοι’ του κόμματος, δεν βλέπουν άσπρη μέρα».

Σε δηλώσεις στα κεντρικά γραφεία του ΔΗΣΥ, ο κ. Νικολάου ανέφερε πως «χθες αποκαλύφθηκε τεκμηριωμένα ότι η πραγματική δουλειά του Διευθυντή του Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας Βάσου Γεωργίου είναι η επαγγελματική ενασχόληση με το ρουσφέτι».


«Διατηρεί λίστες, με πλήρη στοιχεία αυτού που εξυπηρετείται, του κομματικού συνδέσμου που ζητά το βόλεμα – κι όλα αυτά σε άρτια μηχανογραφημένη μορφή για να είναι εύκολη η αρχειοθέτηση και η αξιοποίηση τους για κομματικό όφελος», συμπλήρωσε.  Ζήτησε μάλιστα την άμεση διεξαγωγή εις βάθους  έρευνας, η οποία «θα είναι ανεξάρτητη και που δεν θα υπόκειται στο φόβο της προεδρικής οργής και της κομματικής εκδίκησης».
«Οταν διέρρευσε το email με τα ρουσφέτια του Αντρου Κυπριανού, από το ΑΚΕΛ μας είπαν ότι δεν είναι τίποτα. Και τελικά είχαν δίκαιο. Διότι μπροστά στον άκρως επαγγελματικό, μαζικό και ασύδοτο τρόπο που κάνει ρουσφέτι ο Πρόεδρος Χριστόφιας, ο διάδοχος του στο ΑΚΕΛ είναι ακόμα μαθητούδι», πρόσθεσε.

Ο κ. Νικολάου είπε πως «ο Δημήτρης Χριστόφιας νομίζει ότι μπορεί να άρει την πολιτική του απομόνωση με το να αλώσει την κρατική μηχανή». Κι ας μην μας πουν πάλι, συνέχισε, ότι κι εμείς κάναμε ρουσφέτι όταν ήμασταν εξουσία.

Εμείς κάναμε την αυτοκριτική μας, γυρίσαμε σελίδα και μετά την ένταξη μας στην ΕΕ, ανέφερε, βλέπουμε μπροστά. «Αυτό, όμως, που γίνεται επί Χριστόφια και ΑΚΕΛ δεν ξανάγινε στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Οι διαστάσεις, η μεθοδικότητα του ρουσφετιού και ο αδίστακτος τρόπος που ενεργούν σε όλα τα επίπεδα – από δημόσιες προσφορές δεκάδων εκατομμυρίων μέχρι το διορισμό ενός κλητήρα - αρχίζει να λειτουργεί εκβιαστικά για την κοινωνία. Δεν αφήνουν τίποτα στην τύχη. Ασκούν έλεγχο στους πάντες και τα πάντα», είπε ο κ. Νικολάου.


Ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Σταύρος Ευαγόρου, σε δηλώσεις του ανέφερε ότι η έρευνα που διεξήχθη κατ’ εντολή του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια σχετικά με την καταγγελία για υποβολή ευνοιοκρατικών μηνυμάτων από το Γραφείο του Διευθυντή του Προέδρου της Δημοκρατίας προς το Υπουργείο Αμυνας κατέδειξε ότι το υπό συζήτηση μήνυμα στάλθηκε αυτόβουλα από λειτουργό του γραφείου του κ. Βάσου Γεωργίου, προσθέτοντας ότι κανένα αίτημα της υπό αναφορά λειτουργού δεν έγινε αποδεκτό.

Πρόσθεσε μάλιστα, ότι αποτελεί μέγιστη πολιτική πρόκληση να κατακρίνει ο ΔΗΣΥ άλλους για ευνοιοκρατία όταν επί των ημερών τους τα δικά τους στελέχη κατάγγελλαν σημεία και τέρατα, και διερωτήθηκε «πώς είναι δυνατόν ακόμα και σήμερα να αισθάνονται άνετα οι όψιμοι κατήγοροι του Προέδρου όταν συνεχίζουν και τώρα να ζητούν ευνοιοκρατική μεταχείριση για διάφορες περιπτώσεις από Υπουργούς της Κυβέρνησης».

Από την πλευρά της η ΕΔΕΚ δια του Εκπροσώπου Τύπου, Δημήτρη Παπαδάκη, σημείωσε ότι το φαινόμενο του ρουσφετιού είναι απαράδεκτο, και γίνεται δυο φορές απαράδεκτο όταν το φαινόμενο αυτό πηγάζει από το ίδιο το Προεδρικό.

"Είναι νοσηρό φαινόμενο που μαστίζει την κυπριακή κοινωνία", σημείωσε, και πρόσθεσε ότι πρέπει να "εξοβελιστεί εδώ και τώρα γιατί καταρρακώνει αξιοπρέπειες και συνειδήσεις των πολιτών".

"Ολοι", κατέληξε, "πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας, να σταματήσουμε να στρουθοκαμηλίζουμε, προκειμένου να κινηθούμε προς την κατεύθυνση μιας πραγματικά δίκαιης κοινωνίας".


Από την πλευρά του ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΚΟ Φώτης Φωτίου, σημείωσε  ότι φαινόμενα όπως το συγκεκριμένο, πλήττουν τους κανόνες χρηστής διοίκησης, κάμπτουν το ηθικό των στελεχών και μελών της Εθνικής Φρουράς, που κάτω από αντίξοες συνθήκες προσπαθούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους και να ανταποκριθούν στο καθήκον τους.

Ο κ. Φωτίου  ανέφερε ακόμα ότι η παραίτηση του Διευθυντή του Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας αποτελεί κίνηση ευθιξίας και η αποδοχή της από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας παραπέμπει, σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, στη θέση του για σεβασμό της αξιοκρατίας.
"Ομως", σημείωσε, "πρέπει παράλληλα να υπάρξουν θεσμικές και διοικητικές ενέργειες που θα πείσουν τους πολίτες για την τήρηση των νόμων και των κανονισμών που διέπουν τη χρηστή διοίκηση και που αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη στις λειτουργίες της Εθνικής Φρουράς".

 

Top